Με το Goodfellas, ο Martin Scorcese δεν παρέδωσε μόνο ένα κορυφαίο γκανγκστερικό στόρι. Πολύ περισσότερο, μας έβαλε μέσα στην καθημερινότητα του υποκόσμου, δείχνοντας τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι τύποι όταν δεν κλέβουν κα σκοτώνουν. Και πολύ μας άρεσε και συνεχίζουμε και αγαπούμε την ταινία μέχρι σήμερα.
Και ξέρεις τι άλλο; Το γκανγκστερικό φαγητό.
Σκέψου πως λίγο μετά τα 60, ο πραγματικός Henry Hill (σ.σ.: που έπαιζε ο Ray Liotta) έφτιαξε δικό του βιβλίο μαγειρικής με τις διάσημες συνταγές που εμφανιζόντουσαν στην ταινία – και όχι μόνο. Από την σάλτσα του Paulie στη φυλακή μέχρι το δείπνο της μάνας του Tommy (σ.σ.: Joe Pesci). Και εδώ που τα λέμε το βιβλίο δεν πήγε καθόλου άσχημα.
Όμως μία πραγματικά καλή ταινία, φαίνεται στις λεπτομέρειες. Πόσο μάλλον όταν αυτές συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο μέχρι σήμερα. Πάρε για παράδειγμα το εστιατόριο Beginnings στο Long Island, που αποφάσισε να κάνει αφιερωματική εβδομάδα με γεύματα, έχοντας στο μενού μία σειρά πιάτων από το Goodfellas. Ρίξε μία ματιά για να καταλάβεις.
Γεύμα 1ο
Το περίφημο γεύμα της φυλακής. Κρεμμύδια, σάλτσα ντομάτας, ποικιλία κρεάτων κατά βάση χοιρινό και μοσχάρι και φυσικά, το σκόρδο κομμένο με ξυράφι.
Γεύμα 2ο
Η ποικιλία λουκάνικων του Paulie με καυτερές πιπεριές. Συνοδευόμενο με ουίσκι, πιπέρι και bitters.
Γεύμα 3ο
Το ‘‘Don’t Let the Sauce Stick’’. Φιλέτο μοσχαριού και πιπεριές και κάπαρη και την εξαιρετική wiseguy σάλτσα.
Γεύμα 4ο
Το καυτερό θαλασσινό πιάτο. Η σάλτσα a la diavolo του Paulie με καλαμάρι και σαλιγκάρια scungilli.
Γεύμα 5ο
Το επιδόρπιο. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι από το γαμήλιο κέικ του Henry και της Karen. Τιραμισού με Amaretto di Sarono, καρύδα και λεμόνι.
Δεν έκλεινες εύκολα τραπεζάκι;