Θέλεις να γίνεις Barista-Bartender; Το πρόγραμμα «Learning for Life» είναι αυτό που ψάχνεις
Παρακολουθήσαμε από κοντά ένα μάθημα bartending του εκπαιδευτικού προγράμματος «Learning for Life» της Diageo και ήταν υπέροχα.
Παρακολουθήσαμε από κοντά ένα μάθημα bartending του εκπαιδευτικού προγράμματος «Learning for Life» της Diageo και ήταν υπέροχα.
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
Πάντα έβρισκα γοητευτικό τον κόσμο των spirits και των κοκτέιλ, ειδικότερα από όταν ξεκίνησα να καταλαβαίνω ότι για να φτάσει ένα καλό κοκτέιλ στο ποτήρι μου «κρύβει» αρκετή δουλειά. Κάθε ποτό έχει τη δική του φιλοσοφία, τους δικούς του κανόνες και είναι ένα πολιτισμικό προϊόν που μόνο τυχαίο δεν το λες.
Όταν έφτασε στα χέρια μου η πρόσκληση για να παρακολουθήσω από κοντά ένα μάθημα του προγράμματος «Learning For Life» της Diageo, σκέφτηκα ότι ήταν η τέλεια ευκαιρία και για να δω από κοντά πώς τελικά κάποιος μπορεί να γίνει bartender, αλλά και ποια είναι εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται για να μπορέσει να γίνει σωστός επαγγελματίας, κάτι που επιτυγχάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Diageo που πραγματοποιήθηκε φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρέχει όλη αυτή τη γνώση στους συμμετέχοντες εντελώς δωρεάν.
Το πρόγραμμα Learning For Life σου δίνει τα εφόδια για να γίνεις o σύγχρονος επαγγελματίας του μπαρ
Η Diageo πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Learning for Life» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η υλοποίηση του και στο Ηράκλειο, Κρήτης. Γεγονός που επικυρώνει την επιτυχία του προγράμματος, αλλά και το όραμά του για σταδιακή επέκταση σε όλη τη χώρα.
Η φιλοσοφία του προγράμματος «Learning for Life» είναι να είσαι ο εαυτός σου με την προϋπόθεση βέβαια να είσαι επιμελής απέναντι στο πρόγραμμα και στις υποχρεώσεις σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, ότι η στρατηγική προτεραιότητα του προγράμματος παραμένει η στήριξη και η εκπαίδευση ενηλίκων, που προέρχονται από κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά ευαίσθητες ομάδες, στους τομείς της φιλοξενίας (HORECA) και του bartending, με στόχο καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και καλύτερο εισόδημα με καταρτισμένους εργαζόμενους. Η υλοποίηση του γίνεται με την υποστήριξη δύο καταξιωμένων συνεργατών της Diageo τον εκπαιδευτικό οργανισμό Bar Academy και την Ανθρωπιστική Οργάνωση Praksis.
Και πλέον είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά, αφού παρακολούθησα μάθημα διά ζώσης.
Τετάρτη πρωί -λοιπόν- και κατευθύνομαι στις εγκαταστάσεις του Bar Academy, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα από το μετρό στους Αμπελόκηπους. Μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα που λειτουργεί παράλληλα ως μπαρ για τις ανάγκες των μαθημάτων, ένιωσα απευθείας τη θετική ενέργεια του χώρου. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και με τον καθηγητή τους -Γιώργο Μεγαλοκονόμο- που έτυχε να παρακολουθήσω το μάθημά του. Και τώρα σειρά είχε το σέικερ.
Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήθελα να μάθω περισσότερα για τα sour κοκτέιλ και έτσι έπεσα στο κατάλληλο κεφάλαιο. Έτσι και εγώ, όπως και οι εκπαιδευόμενοι του «Learning for Life» που καθόντουσαν γύρω από τη μπάρα έχοντας το βιβλίο τους με τις συνταγές των ποτών, παρακολουθούσα με μεγάλη περιέργεια το μάθημα. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν ότι υπήρχε και οθόνη πάνω από το μπαρ απεικονίζοντας τα κοκτέιλ με κάποιες βασικές πληροφορίες για αυτά.
Και όσον αφορά την ώρα της δράσης, είδα πώς παρασκευάζεται ένα sour κοκτέιλ, και όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν: Ποιες είναι οι προτάσεις για τη χρήση των αυγών, των υλικών, των ποτηριών, έχοντας στο επίκεντρο την ασφαλή κατανάλωση, αλλά και τη σωστή διαχείριση των υλικών. Περνώντας μετά από τη θεωρία στην πράξη, οι μαθητές με τη σειρά τους δημιουργούσαν τα δικά τους κοκτέιλ, δοκιμάζοντας και κάνοντας εποικοδομητική κριτική ο ένας στον άλλον.
Στη συνέχεια της παράδοσης, σειρά είχε η κλασική μαργαρίτα, αλλά και οι παραλλαγές της, όπου όταν από το θεωρητικό κομμάτι περάσαμε στο πρακτικό ο καθηγητής έκανε τις επισημάνσεις του στα παιδιά για το τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά -αν έβλεπε κάτι λάθος- όσον αφορά τη δική τους παρασκευή.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και εγώ έφυγα με εμπλουτισμένες τις γνώσεις μου γύρω από τα spirits. Σε εκείνο που θα ήθελα να σταθώ είναι και η ωραία ατμόσφαιρα που βρήκα, το μάθημα δεν είναι μία στείρα διαδικασία, αλλά έχει αλληλεπίδραση, δίνοντας στα παιδιά χώρο για να δημιουργήσουν και να αρχίσουν να ανακαλύπτουν το μπαρ, αλλά και να κατανοούν πώς μπορούν να κινηθούν σε αυτό.
Στη συνέχεια μιλώντας με την Corporate Relations Manager της Diageo, κα Έφη Μπούρα, συζητήσαμε για την υποστήριξη και την επικοινωνία που υπάρχει στους εκπαιδευόμενους και μετά την αποφοίτηση τους:
«Το παράδειγμα του προγράμματος στην Ελλάδα ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Έχουμε 100% graduation, το οποίο δεν είναι σύνηθες γιατί σε πολλές άλλες χώρες στα μέσα του προγράμματος, πολλοί τα παρατάνε για διάφορους λόγους. Εμείς έχουμε ιστορικά 100% αποφοίτηση και είμαστε πάρα πολύ αυστηροί, δεν επιτρέπουμε απουσίες. Οι συμμετέχοντες πρέπει να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος.
Και το δεύτερο κομμάτι, είναι ότι έχουμε απορρόφηση παραπάνω από το 70% είτε seasonal, εποχική, είτε μόνιμη απορρόφηση. Έχουμε δημιουργήσει community στην Ελλάδα, με ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει από το πρόγραμμα και είμαστε σε επικοινωνία».
Ακόμη, μου είπε ότι οι απόφοιτοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του προγράμματος για το οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν στον χώρο εργασία τους: «Φυσικά και στο παρελθόν έχουν γίνει συζητήσεις. Υπάρχει μια προσωπική σχέση και γι' αυτό έχουμε και το mentorship, δηλαδή, είναι πιο εύκολο να μιλήσεις στο ένας προς έναν, να πεις για παράδειγμα ότι δουλεύω στο τάδε μαγαζί, αλλά αντιμετωπίζω αυτά τα προβλήματα. Και έτσι γενικότερα λειτουργεί και η λογική της Diageo, η δεοντολογία της είναι πάρα πολύ αυστηρή και ως προς τους συνεργάτες μας. Λαμβάνουμε μέτρα, θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει».
Το πρόγραμμα «Learning for Life» αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία της DIAGEO που υλοποιείται διεθνώς από το 2008 και εντάσσεται στον πυλώνα «Champion in Inclusion and Diversity» του 10ετούς πλάνου της εταιρίας «Spirit of Progress». Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης επαγγελματικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων που διατίθεται δωρεάν και παρέχει πιστοποίηση.
Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα από ευαίσθητες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας και να βελτιώσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωή τους, αλλά και η δημιουργία ενός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να συμβάλλει ώστε ο κλάδος της διασκέδασης και της φιλοξενίας να γίνει συμπεριληπτικός, ποικιλόμορφος και ανοιχτός για όλους.
Τέλος, το Bar Academy προσφέρει πρακτική, τεχνική εκπαίδευση bartending & barista, ενώ η ΜΚΟ PRAKSIS διεξάγει το Recruitment αλλά και σεμινάρια soft skills για την ανάπτυξη επαγγελματικών, κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων.