Old Fashioned: Το κλασικό κοκτέιλ του χειμώνα θέλει καλό ουίσκι
Επαναπροσδιορίζει την κλασική απλότητα, που βρίσκεται η πραγματική γεύση.
Επαναπροσδιορίζει την κλασική απλότητα, που βρίσκεται η πραγματική γεύση.
Η πρώτη γραπτή αναφορά ως «Whiskey Cocktail» έγινε το 1862 από τον Jerry Tomas στο βιβλίο του «Bartender’s Guide», ενώ η αρχική του συνταγή με έναν κύβο ζάχαρης, ο οποίος βρέχεται με μερικές σταγόνες αρωματικά bitters και συμπληρώνεται με αμερικανικό whiskey και πάγο, παραμένει πολύ κοντά στο σήμερα. Και φυσικά μιλάμε για το Old Fashioned, που έχει τον δικό του θρόνο.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικά κοκτέιλ που θεωρούνται κλασικά και τι σημαίνει αυτό; Έχουν καθιερωθεί ως διαχρονικές επιλογές στον κόσμο του μπαρ και του ποτού, και ένα από αυτά είναι αδιαμφησβήτητα το Old Fashioned. Ένα απλό κοκτέιλ που αποτελεί μία ζωντανή κληρονομιά της ιστορίας των ποτών, και που παραμένει δημοφιλές εδώ και περισσότερους από δύο αιώνες. Με την απλότητα και την κομψότητά του να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, αντιπροσωπεύει το διαχρονικό στιλ που προσαρμόζεται με επιτυχία στις σύγχρονες τάσεις. Γιατί όμως πλέον θεωρείται πράγματι κλασικό και σε ποιες μορφές το συναντάμε σήμερα; Ας το πάρουμε από την αρχή.
Τι θα έλεγες για ένα φθινοπωρινό Old Fashioned με ρούμι
Το Old Fashioned πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με την πιο συχνή αναφορά για την προέλευσή του να το συνδέει με το Pendennis Club, ένα ιδιωτικό κλαμπ στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Λέγεται ότι δημιουργήθηκε ως αντίδραση στην πολυπλοκότητα των νέων κοκτέιλ της τότε εποχής. Βέβαια, υπάρχουν ενστάσεις σε αυτό καθώς ο κριτικός κοκτέιλ Ντέιβιντ Γουόντεριτς θεωρεί απίθανη αυτή την ιστορία προέλευσης, αφού η πρώτη αναφορά σε έντυπη μορφή των «Old Fashioned» έγινε στη Chicago Daily Tribune τον Φεβρουάριο του 1880, πριν ανοίξει το Pendennis Club. Πέρα από αυτό, πρόκειται απλώς για μια επαναφορά ενός ποτού που υπήρχε από καιρό.
Οι λάτρεις των ποτών ζητούσαν ένα «old-fashioned» (παλιομοδίτικο) ως προς τον τρόπο παρασκευής, που έδινε έμφαση στη γεύση του αλκοόλ χωρίς πολλά πρόσθετα, όπως και είναι και η φιλοσοφία που διέπει τα κλασικά κοκτέιλ. Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ήταν απλός: Ζάχαρη, bitters, ουίσκι και λίγο νερό, αναμειγμένα σε ένα ποτήρι με πάγο και γαρνιρισμένα με μια φλούδα πορτοκαλιού. Η συνταγή αυτή έγινε η επιτομή του όρου «κοκτέιλ» ο οποίος τότε σήμαινε ένα μείγμα από δυνατό αλκοόλ, ζάχαρη, bitters και νερό.
Το Old Fashioned θεωρείται κλασικό για τρεις βασικούς λόγους:
1. Απλότητα: Η συνταγή του εστιάζει στην ποιότητα του βασικού συστατικού, που συνήθως είναι το ουίσκι (bourbon ή rye). Το ποτό δεν καλύπτεται από σύνθετες γεύσεις αλλά αναδεικνύει το χαρακτήρα του αλκοόλ.
2. Ευελιξία: Παρά την απλότητά του, το Old Fashioned προσφέρεται για προσωπικές προσαρμογές, κάνοντας το ιδανικό για δημιουργικούς bartenders. Μπορείς να το απολαύσεις σε παραλλαγές.
3. Κοινωνική Σύνδεση: Το Old Fashioned έχει συνδεθεί με ιστορικές και πολιτιστικές στιγμές. Από τον «Don Draper» του «Mad Men» έως τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, το ποτό έχει κερδίσει τη θέση του στην ποπ κουλτούρα.
Manhattan vs Old Fashioned: Πόσο διαφέρουν και πόσο μοιάζουν τα κορυφαία κοκτέιλ;
Σύγχρονες Παραλλαγές
Σήμερα, το Old Fashioned συνεχίζει να εμπνέει και να προσαρμόζεται στις γαστρονομικές τάσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές περιλαμβάνουν:
Rum Old Fashioned: Το ρούμι αντικαθιστά το ουίσκι, προσδίδοντας γλυκύτερες και πιο τροπικές νότες.
Tequila ή Mezcal Old Fashioned: Με βάση την τεκίλα ή το μεσκάλ, προσφέρει πικάντικες και γήινες γεύσεις στο ποτό.
Maple Old Fashioned: Η ζάχαρη αντικαθίσταται από σιρόπι σφενδάμου, δίνοντας μια γλυκιά και ζεστή διάσταση.
Chocolate Old Fashioned: Με την προσθήκη bitters σοκολάτας, δημιουργείται μια πιο πλούσια και γλυκιά εκδοχή.
Η φήμη του Old Fashioned μένει ζωντανή χάρη στη νοσταλγία για τα κλασικά ποτά, αλλά και στην ικανότητά του να επαναπροσδιορίζεται. Οι bartenders σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εξερευνούν νέες γεύσεις και τεχνικές, ενώ παράλληλα τιμούν τις ρίζες αυτού του εμβληματικού κοκτέιλ.
Μπορούμε να κλείσουμε, λοιπόν, αυτό το άρθρο λέγοντας σε έναν κόσμο κόσμο γεμάτο καινοτομία, παραμένει μια υπενθύμιση ότι η απλότητα μπορεί να είναι η απόλυτη μορφή κομψότητας. Μας καλεί να εκτιμήσουμε το παρελθόν, να πειραματιστούμε με το παρόν και να δημιουργήσουμε το μέλλον της απόλαυσης. Είναι ένα κοκτέιλ που πρέπει να έχεις δοκιμάσεις έστω μία φορά στη ζωή σου και σίγουρα ένα καλό ουίσκι μπορεί να το απογειώσει.
Και μία συνταγή για το σπίτι:
50 ml μπέρμπον
20 ml σιρόπι ζάχαρης -ανακατεύουμε ζάχαρη με ζεστό νερό σε αναλογία 2:1-
1 φλούδα πορτοκαλιού ή 1 κομμάτι από τη φλούδα του ή 1 κερασάκι γλασέ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα σέικερ γεμάτο πάγο ρίχνεις το ουίσκι και το σιρόπι και ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να κρυώσει το ποτό.
Σερβίρεις σε χαμηλό ποτήρι με πάγο και τη φέτα πορτοκαλιού ή όποια άλλη γαρνιτούρα από τις προτεινόμενες επέλεξες.