Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω. Είσαι δύσπιστος διότι έχεις ακούσει ένα σωρό συμβουλές για να αποφύγεις το μεθύσι και τις παρενέργειες του hangover και όσες έχεις δοκιμάσει δεν έχουν πιάσει, επομένως αναρωτιέσαι εύλογα: «ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΕΔΩ»;
Θα έρθω όμως εγώ με τη σειρά μου και θα ρωτήσω το εξής απλό: τις έχει όντως δοκιμάσει; Θέλω να πω ότι το πόσο εύκολα μεθάς ή όχι είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την αντοχή σου και την εμπειρία σου ως πότη. Για τη μεν δεύτερη, όσο ζεις θα μαθαίνεις, για τη δε πρώτη όμως, σχετικά νωρίς φαίνεται αν είσαι «γερό ποτήρι».
Επίσης, καλό είναι να ξέρεις ότι μέχρι μια ηλικία (ας δώσουμε ένα συμβατικό όριο εκεί γύρω στα 30) το πόσο πίνεις και κυρίως η επιρροή του αλκοόλ στον οργανισμό σου την επόμενη μέρα είναι ζητήματα που δεν σε αγγίζουν. Μπορεί όλη νύχτα να είχες μετατραπεί σε «νεροχύτη», αλλά την επόμενη να σηκώνεσαι άνετος και ωραίος. Ε, σου έχω κακά νέα, όσο μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ σε επιβαρύνουν τα μεθύσια.
Γι αυτό λοιπόν, θα πρέπει κάπως να ρεγουλάρεις την κατανάλωση αλκοόλ ώστε να μην σε επηρεάζει. Εξάλλου, όσο περισσότερο πίνεις μπύρα τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεσαι, ενώ μην ξεχνάς ότι αν τα πίνεις και μαζί της, τότε μάλλον βρίσκεσαι στη ιδανική σχέση.
Για να το πετύχεις, ψάξαμε και βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα τεχνική. Δεν είναι δική μας, αλλά την κλέψαμε από τα σκονάκια μερικών βιοχημικών. Η συνταγή είναι απλή: Πριν πιεις, για παράδειγμα, μία από αυτές τις εξαιρετικές ξανθιές ή εκείνες τις μοναστηριακές για τις οποίες εύκολα θα υπέπιπτες και στα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, φάε ενεργή ξερή μαγιά (μαγιά δηλαδή που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι ένα χρόνο περίπου). Μπορείς, μάλιστα, να τη βρεις σε καλά σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Πιο συγκεκριμένα, για όσες μπύρες σκοπεύεις να πιεις, φάε αντίστοιχες κουταλιές μαγιάς. Για να σε διευκολύνουμε, μπορείς να ρίξεις την ποσότητα της μαγιάς σε λίγο γιαούρτι.
Φυσικά το παραπάνω έχει εφαρμογή ακόμα και αν σου αρέσειτο κρασί, το ουίσκι ή το τζιν
Η μαγιά, πρώτον, θα σου δημιουργήσει ένα αίσθημα πληρότητας, επομένως θα πιεις λιγότερο. Δεύτερον, διαθέτει ένα πολύ σημαντικό ένζυμο για το μεταβολισμό του αλκοόλ, την αλκοολική αφυδραγανάση. Το συγκεκριμένο ένζυμο βρίσκεται κυρίως στο ήπαρ, εκεί όπου γίνεται το 90% - 98% του μεταβολισμό του αλκοόλ αφού πρώτα έχει διαχυθεί στον οργανισμό μας. Η ιδέα ήταν απλή: αν το στομάχι είχε υψηλές ποσότητες αλκοολικής αφυδραγανάσης πριν το αλκοόλ διαχυθεί στον οργανισμό, τότε θα περιοριζόταν και η απορρόφησή του.
Εμείς δεν το έχουμε δοκιμάσει για να σου πούμε αν πιάνει. Από την άλλη, είναι αλήθεια, ότι δεν ακούγεται ιδιαίτερα θελκτική η προοπτική να ξεκινάς τη βραδινή σου έξοδο για να πιείς μπύρες τρώγοντας γιαουρτάκι. Ενώ μην ξεχνάς πως όση μαγιά και αν έχεις καταναλώσει, σε περίπτωση που μπλέξεις με αυτή την μπύρα, τότε θα έχεις κακά ξεμπερδέματα.