Αν είσαι ένας ορκισμένος food lover που δεν χορταίνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, η φετινή Σαρακοστή είναι η αφορμή που ζητούσες για να εντρυφήσεις στη μεγάλη σου αγάπη, δηλαδή το καλό φαγητό. Τι κι αν η παράδοση της νηστείας επιβάλλει πρώτες ύλες μόνο από κάποιες συγκριμένες κατηγορίες τροφών; Η λαχτάρα σου να γευτείς κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο, είναι αυτή που σε παρακινεί να περάσεις δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα, να αξιοποιήσεις τις plant based επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου, ώστε να ανακαλύψεις ευρηματικά, πρωτότυπα γεύματα για να ανακουφίσεις το στομάχι σου.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πώς γίνεται ένας γνώστης των γεύσεων, όπως εσύ, να απαρνηθεί την απόλαυση του κρέατος για 40 ολόκληρές μέρες; Κι όμως, με λίγη φαντασία και με τη βοήθεια του new meat ή αλλιώς, του χορτοφαγικού κρέατος, η φετινή νηστεία θα είναι η πιο απολαυστική και ολοκληρωμένη που έχεις ζήσει μέχρι σήμερα.
Τι είναι το χορτοφαγικό κρέας; Πριν βιαστείς να σκεφτείς πως πρόκειται για κάποιο υποκατάστατο κρέατος, μάλλον θα ήταν καλύτερα να δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου να δοκιμάσει τους αντάξιους, vegan διαδόχους του κρέατος, οι οποίοι έχουν φτιαχτεί από λάτρεις του κρέατος για τους πιο απαιτητικούς λάτρεις τους κρέατος.
Και αν μέχρι σήμερα πίστευες πως κρέας και Σαρακοστή δεν πηγαίνουν μαζί, το The Vegetarian Butcher διαθέτει τα vegan προϊόντα που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις, με τον πιο απροσδόκητο τρόπο και κυρίως, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσεις τις αγαπημένες σου γεύσεις, όπως το σπιτικό smokey burger που σου προτείνουμε παρακάτω.
Το new meat που θα σου συστήσει την απολαυστική πλευρά της Σαρακοστής
Πριν αναλύσουμε βήμα-βήμα πώς θα δημιουργήσεις ένα λαχταριστό, νηστίσιμο smokey burger στην κουζίνα σου, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως το new meat δεν διαφέρει από το κρέας που έχεις συνηθίσει να τρως. Διότι το χορτοφαγικό κρέας σόγιας που δημιούργησε ο οραματιστής Jaap Korteweg, όχι μόνο σου προσφέρει την ίδια μοναδική γεύση και υφή με το κανονικό κρέας, αλλά διανύει μία διαδικασία παραγωγής που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και τα ζώα.
Αν θέλεις, λοιπόν, να προσθέσεις αυτήν την ωφέλιμη πρώτη ύλη στα γεύματά σου, μπορείς να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας το νηστίσιμο smokey burger με Legendary Raw Burger, ένα ζουμερό, vegan μπιφτέκι, «πλούσιο» σε πρωτεΐνη, ενισχυμένο με βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Για να ετοιμάσεις το σπιτικό και νηστίσιμο smokey burger, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:
Για τη σάλτσα Smokey
• 200 γρ. ketchup
• 100 ml bourbon
• 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 60 ml μηλόξυδο
• 30 γρ. μουστάρδα
• 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
• 1 κ.γ. πάπρικα
• Αλάτι
• Πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
• 2 λευκά κρεμμύδια μέτρια
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
Για την τελική σύνθεση
• 4 ψωμάκια για burger ελαιόλαδου
• 2 συσκευασίες The Vegetarian Butcher Legendary Burger
• 80 γρ. μαγιονέζα vegan
• 120 γρ. iceberg ψιλοκομμένο
• 4 φέτες ντομάτας
Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου, ετοιμάζοντας πρώτα τη σάλτσα smokey, δηλαδή το συστατικό που θα «δέσει» και θα αναδείξει το περιεχόμενο του burger σου. Πιο αναλυτικά, θα ρίξεις όλα τα υλικά που αναγράφει η λίστα σε ένα κατσαρολάκι, το οποίο θα τοποθετήσεις σε μέτρια φωτιά και μετά θα ανακατέψεις καλά. Θα αφήσεις το μείγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου ή έως ότου εξατμιστεί το 1/3 των υγρών.
Στη συνέχεια, θα προετοιμάσεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα οποία θα κόψεις αρχικά σε λεπτές φέτες. Θα ρίξεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και θα σοτάρεις τις φέτες κρεμμυδιών σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να καραμελώσουν. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις αλάτι στο τέλος.
Σειρά έχει ο «πρωταγωνιστής» του πιάτου σου, δηλαδή το The Vegetarian Butcher Legendary Raw Burger, το οποίο μπορείς να ψήσεις σε σχάρα, στον φούρνο, ή σε ένα καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι. Αν επιλέξεις το τηγάνι, θα ψήσεις τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά, συγκεκριμένα για 7 λεπτά την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά, αν επιλέξεις τον φούρνο, θα προθερμάνεις το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (72°C περίπου) και έπειτα, θα ψήσεις για 7 λεπτά την κάθε πλευρά του μπιφτεκιού.
Αφού τα μπιφτέκια σου θα είναι έτοιμα, θα ζεστάνεις ελαφρώς τα ψωμάκια και έπειτα θα ξεκινήσεις τη… συναρμολόγηση του πιο epic, σαρακοστιανού burger από χορτοφαγικό κρέας! Στο ψωμάκι που θα είναι η βάση του burger σου, θα βάλεις τη μαγιονέζα vegan, πάνω από αυτήν το iceberg, μετά την ντομάτα, το μπιφτέκι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τέλος, τη λαχταριστή smokey σάλτσα που θα κάνει τη διαφορά στο burger σου.
Μάλιστα, εκτός από το Legendary Raw Burger, το The Vegetarian Butcher σου προσφέρει το Crispy Chic Burger, ένα plant-based μπιφτέκι κοτόπουλου που θα σε κάνει να γλείφεις και τα δάχτυλά σου, τα τραγανά Lucky Nuggets που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, καθώς και τον vegan, φυτικό κιμά Magic Mince, δηλαδή αυτό που λείπει από τα σπαγγέτι, τα λαζάνια και τον μουσακά σου, για να «απογειωθούν» γευστικά. Συνεπώς, αν μέχρι σήμερα πίστευες πως η Σαρακοστή θα πατήσει «φρένο» στην όρεξή σου ή την αγάπη σου για το καλό φαγητό, να είσαι σίγουρος πως τα πιάτα που θα δημιουργήσεις με τα προϊόντα που σου παρέχει το The Vegetarian Butcher, θα σου αλλάξουν τη γνώμη με τον πιο unexpected τρόπο!