18 διαφορετικοί τρόποι να κόψεις και να μαγειρέψεις το μοσχάρι σου.
Ο καλός ο μάγειρας πρέπει να είναι και καλός χασάπης. Κάθε άντρας πρέπει να ξέρει πως να κόβει κρέας μιας και σίγουρα θα του χρειαστεί αυτή η γνώση στη ζωή του.
Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε για το πώς να επιλέγετε τα κομμάτια του μοσχαριού, ανάλογα με το πώς θα τα μαγειρέψετε. Μία γνώση σημαντική για όλους τους λάτρεις του κρέατος.
Τι πρέπει όμως να ξέρεις για το μοσχάρι;
Το λίπος του αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας, λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών (D, E, K). Ένας επιπλέον λόγος που καταναλώνεται τόσο, είναι ότι το μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα και με πολλούς τρόπους, αφού είναι ιδανικό για ψήσιμο, μαγείρεμα και κάπνισμα κτλ.
Ένα από τα πιο νόστιμα, θρεπτικά και διαδεδομένα κρέατα στη διατροφή μας, είναι το μοσχάρι, το οποίο αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων, βιταμινών και σιδήρου.
Παρακάτω περιγράφονται τα κομμάτια του μοσχαριού και δίνονται κάποιες οδηγίες για το πώς μαγειρεύονται καλύτερα. Έτσι δε θα χρειάζεται να ρωτάτε κάθε φόρα που πηγαίνετε να ψωνίσετε.
Εδώ θα βρεις κάποιες από τις κοπές του μοσχαριού:
PHOTO GALLERY
Γιατί το μοσχάρι είναι το καλύτερο κρέας;
Μελέτες δείχνουν ότι το 3ο πιο συχνά καταναλώσιμο είδος κρέατος στον κόσμο, είναι το μοσχαρίσιο καθώς αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος. Το βόειο κρέας έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής αξίας) και θρεπτικά συστατικά όπως τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, (με πιο σημαντική την κοβαλαμίνη, B12).
Ποια είναι η δομή του κάθε κομματιού;
Η δομή του λίπους στα μέρη του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η εξής: Χαμηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα. Μέτρια σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Τρανς, κιλότο, νουά, σπάλα. Υψηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.
Δες παρακάτω ποιες είναι οι υπόλοιπες κοπές του μοσχαριού και πως θα τις ετοιμάσεις: