Νέα στήλη στο Ratpack.gr. O wine blogger Not An Expert θα αρθρογραφεί στο Ratpack.gr για τον οικείο μα και τόσο άγνωστο κόσμο του κρασιού. Γιατί κάποια στιγμή, θες κάτι καλύτερο από εκείνο το «καταπληκτικό» κοκκινέλι από το χωριό. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τον Not An Expert μπορείς να επισκεφθείς το blog του ή/και τη σελίδα του στο Facebook.
***
Στερεότυπα. Όπου και να κοιτάξεις στερεότυπα. Οι άντρες είναι δυνατοί, οι γυναίκες δεν είναι καλές στα σπορ, οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, οι ξανθές είναι χαζές και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Όσα στερεότυπα και αν παραθέσω, αυτό που θα είναι πάντα πρώτο και ακατάρριπτο έχει να κάνει με τα χρώματα. Μπλε για τα αγοράκια, ροζ για τα κοριτσάκια. Και αν για τα κορίτσια το φάσμα σιέλ, γαλάζιο, μπλε γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους όσο μεγαλώνουν, το ροζ παραμένει σχεδόν απαγορευμένο για τους άντρες. Χρώμα ταμπού από τα ρούχα μέχρι το κρασί.
Και για τα ρούχα τι να πω; Τα έχει πει καλύτερα απ’ όλους ο Alfie.
Όσο για το κρασί… Τα ροζέ για πάρα πολλά χρόνια είχαν την τύχη που τους επιφύλασσε το χρώμα τους. Θεός φυλάξοι, μην σε πάρει κανένα μάτι να ζητάς ροζέ. Στην καλύτερη το έκανες για να ικανοποιήσεις την συντροφιά σου, στη χειρότερη, που ήταν και η συνήθης κατάληξη, ο ανδρισμός σου έμπαινε στο μικροσκόπιο.
Ήρθε όμως η ώρα να καταρρίψουμε λοιπόν μια για πάντα αυτή την προκατάληψη, ακόμα και για τους πλέον διστακτικούς –ναι, εσένα που ούτε ροζ t-shirt δεν έχεις φορέσει. Αρχικά να πούμε πως τα ροζέ κρασιά φτιάχνονται από τις ίδιες ποικιλίες με μερικά από τα βαθειά κόκκινα κρασιά που συνοδεύουν τα t-bone και τα rib eye, που καμαρώνεις όταν έχεις στο πιάτο σου. Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon αλλά και Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και Μαυροτράγανο είναι από τις συνηθέστερες επιλογές ποικιλιών των οινοποιών για την παραγωγή ροζέ κρασιών. Δεν νομίζω ότι θα χαρακτήριζε κανείς τις ποικιλίες αυτές «θηλυκές».
Τα ροζέ είναι «BBQ Friendly». Η θέση τους ανάμεσα στα έντονα κόκκινα και στα ελαφρά λευκά τα κάνει ιδανικά για να συνοδέψουν το BBQ που σιγά σιγά θα καπνίζει συχνότερα όσο ζεσταίνει ο καιρός. Για την ακρίβεια τα ροζέ είναι σχεδόν πάντα μια σίγουρη λύση για ό,τι και να τρως. Ψάρια, κοτόπουλο, πατατάκια, πίτσα, διαλέγεις και παίρνεις. Για το περίφημο φακόρυζο όρκο δεν παίρνω.