Ποιος James Bond φόρεσε καλύτερα το κοστούμι;

Ο 007 είναι συνώνυμο με το κοστούμι. Είναι σχεδόν αδύνατο να τον φανταστείς να αφήνει το σακάκι για να κυκλοφορήσει με αθλητικά. Όσο ξεπερασμένο και αν θεωρείται για κάποιους ή απομεινάρι των 60s, o James Bond κατάφερε να κάνει το κοστούμι συνώνυμο της πεμπτουσίας του.

Ότι φυσικά αλλάζουν οι Bonds δεν σημαίνει πως δεν αλλάζει και το κοστούμι. Κάθε περίοδος ταιριάζει επίσης με την προσωπική προσέγγιση των ηθοποιών. Τα χρόνια του Sean Connery ήταν σαφώς πιο κλασικά από τις groovy ενός κοστουμιού George Lazenby ή το πιο δυνατό, playboy tailoring που έκανε διάσημο ο Roger Moore. Ο Brosnan επανέφερε κάτι από την εποχή του Connery, ενώ τηρούσε τον κανόνα της φαρδιάς πλάτης. Τα κοστούμια του Daniel Craig, που ξέφυγαν από την Saville Row και ήρθαν από τον Tom Ford, είναι πιο slim fit χωρίς να χάνει την λάμψη υψηλής ραπτικής. Στο No Time to Die, είδαμε επίσης τον Bond να πηγαίνει στην ιταλική φινέτσα με ένα Massimo Alba.

Αρχικά ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο κομψές εμφανίσεις ανά τα χρόνια.

 

 

Τα κοστούμια του Bond έχουν αλλάξει και  ο 007 επιλέγει να ψωνίζει από διάφορα μέρη, αντί να παραμείνει πιστός σε έναν μόνο ράφτη. Αν και ο Bond λέει στον Felix ότι τα κοστούμια του είναι φτιαγμένα στο Savile Row στο Dr No, τα προηγούμενα κομμάτια φιλοτεχνήθηκαν από τον διάσημο Anthony Sinclair στην Conduit Street. Ενδεικτικά, μέχρι και σήμερα, το σμόκιν του στο Dr No παραμένει ένα μάθημα για το πώς να μην σκέφτεστε υπερβολικά τη μαύρη γραβάτα, ενώ τα σύνολα από το Goldfinger και το From Russia with Love έχουν όλα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε άντρας στις ντουλάπες του. Η εποχή του Connery είναι αναμφισβήτητα η πιο προσιτή, σε σχέση με τα μοντέρνα πειράματα που έρχονται συνεχώς, γιατί μέχρι και σήμερα δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Έρχεται να ολοκληρώσει ένα αποτέλεσμα, μπροστά στη μαεστρία της παρουσίας του Sean Connery. Αλλά αυτό ζητάς ουσιαστικά και από ένα κοστούμι. Ή μάλλον αυτό θα έπρεπε να ζητάς. Όχι να αλλάζει αυτό που είσαι αλλά να το ολοκληρώνει.

 

 

Από το glamorous playboy που έστησε ο Roger Moore, προσωπικά θεωρώ ότι ο Pierce Brosnan έκανε καλύτερη δουλειά – αν και όχι με τις ταινίες. Όταν η Brioni ήρθε για να ντύσει τον Brosnan, ήταν μια ανατροπή για πιο κλασικά, ανδρικά κοστούμια του Connery. Πιο σκούροι τόνοι ταίριαζαν με τον γοητευτικό και συνάμα σοβαρό 007, ενώ φαινόταν αρκετά κομψό. Η Βrioni θα συνέχιζε να φτιάχνει τα κοστούμια του 007 μέχρι και το Casino Royale, όπου είδαμε τον κατάσκοπό να κοιτάζει τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη ξενοδοχείου φορώντας ένα απαλό σμόκιν.

Ήταν εδώ που ξεκίνησε η άφιξη του Tom Ford, που ήρθε για να εισαγάγει τις πιο υψηλές πινελιές υψηλής ραπτικής. Ίσως η μεγαλύτερη από αυτές τις εμφανίσεις είναι το μεταμεσονύκτιο κοστούμι του Ford στο Spectre, το οποίο είχε τη διπλή ικανότητα να θρηνεί έναν θάνατο και αργότερα να σαγηνεύει τη Monica Bellucci. Το κοστούμι στο Skyfall είναι ένα άλλο παράδειγμα του Bond που επιστρέφει στις πιο απεριόριστες μόδες της εποχής του Moore και του Lazenby, σε έναν πιο σύγχρονο playboy.

 

 

Yπάρχει τελικά καλύτερος; Από όλες τις εμφανίσεις, στον άντρα απαιτείται να ξεχωρίζει η πιο προσιτή. Να μην χρειάζεται απαραίτητα ένα επαγγελματικό δείπνο για να ξεχωρίσει, αλλά να το κάνει με το κοστούμι ακόμα και όταν αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο. Είναι ένας από τους λόγους που ο Sean Connery παραμένει ο αγαπημένος του κοινού.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved