Το πολύπαθο κοστούμι δεν είναι πια αυτό που ήταν σαν ρούχο για τους πατεράδες μας. Η καθολική επικράτηση του casual, έστω και στη λίγο πιο formal εκδοχή του smart, το έχει βάλει σε μια θέση που ναι μεν το έχει περιορίσει αρκετά, ωστόσο του δίνει την ευκαιρία να βγει στο προσκήνιο με ένα πολύ πιο ποιοτικό τρόπο.
Δηλαδή αν δεν φοράς συχνά κοστούμι, το ποτέ είναι μάλλον αδόκιμο αν είσαι άνω των 22, σου δίνεται η ευκαιρία να επενδύσεις σε ένα ρούχο που θα το κρατήσεις πολλά χρόνια. Άρα άσε στην άκρη τα φτηνιάρικα για όσους δυστυχώς τους το επιβάλει το εργασιακό dress code και δώρισε στον εαυτό σου μερικές στιγμές πολυτέλειας στη χάση και στη φέξη.
Επειδή ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και ο κανόνας του ό,τι πληρώνεις παίρνεις, έχει κι αυτός της επώδυνες εξαιρέσεις τους, πάμε να δούμε 7 μικρές λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν ένα καλό κοστούμι, από ένα κοστούμι που καλό θα ήταν να το αφήσεις εκεί που το βρήκες.
Πέτα
Πέρνα τα δάχτυλά σου από κάτω τους και τσέκαρε το σημείο που διπλώνουν. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή η τσάκιση, αλλά ούτε και ανύπαρκτη, η ψηλάφιση θα σε κάνει να καταλάβεις αμέσως για τι πράγμα μιλάμε. Επίσης δες αν υπάρχουν ρυτίδες στα σημεία που δηλώνουν μια φτηνιάρικη προχειροδουλειά με τα υλικά και κυρίως με την εφαρμογή τους.
Κουμπιά
Ξέρεις ποια κουμπιά κουμπώνονται και ποια όχι, πάμε να τα δούμε και σαν ξεχωριστές οντότητες πέρα από τη χρηστικότητα. Κόκαλο, φίλντισι, κεραμικό και γυαλισμένος μπρούντζος είναι τα υλικά από το πάνω ράφι. Ναι, καλά κατάλαβες, μείνε μακριά από τα πλαστικά κουμπιά, και δεν είναι ωραία και σπάνε πιο εύκολα.
Τσέπες
Έχουν κυρίως διακοσμητικό ρόλο και όχι πρακτικά, άρα πρέπει να είναι αλφαδιασμένες και έτσι να μείνουν. Τα καπάκια πρέπει να πέφτουν φυσικά χωρίς τσακίσεις και ζάρες, με ιδιαίτερη προσοχή στις άκρες τους που μπορεί να πετάνε.
Ύφασμα
Και εδώ η αφή θα σου δείξει άμεσα την ποιότητα. Το φίνο νήμα πρέπει να έχει κίνηση μέσα στο ύφασμα κάτι που προδίδεται από την αφή. Μια διαπεραστικά ματιά στο φως θα αποκαλύψει ατέλειες στο χρώμα και στο πάτερν, αν υπάρχει. Αλλαγές στο χρώμα και ασυμφωνίες στις γραμμές του πάτερν είναι σημάδι fast fashion.
Δομή
Τα παλιά καλά σακάκια είχαν αυτό που λέμε σφιχτή δομή, κάτι που το όφειλαν στην αλογότριχα στα σημεία που έπρεπε να είναι στιβαρά. Τα φτηνά κι ετοιματζίδικα κοστούμια δεν την έχουν, εκτός κι αν μιλάμε για unsturctered ιταλικά μαλακά σακάκια, αλλά αυτή είναι μια άλλη, και μεγάλη, συζήτηση. Αναζήτησε την τσόχα κάτω από τους γιακάδες κι από τις βάτες για ένα πιο ποιοτικό σύνολο.
Φόδρα
Και πάλι θα κάνουμε μία μικρή παράκαμψη στα αφοδράριστα μπλέιζερ και τα σταθούμε σε αυτά που έχουν φόδρα, είτε σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια, είτε σε τμήματα αυτής. Σε γενικές γραμμές μόνο το μετάξι και το ραγιόν αξίζει να έρχεται σε επαφή με το πουκάμισο, το οποίο κι αυτό οφείλει να είναι ποιοτικό και καλοραμένο. Δώσε λίγη περισσότερη προσοχή στα σημεία που φόδρα ράβεται με το ύφασμα μήπως και υπάρχουν πολλές ζάρες και άλλες τέτοιες ατέλειες, όπως και στις μασχάλες.
Ραφές
Τέλος έλεγξε αυτό το μικρό νήμα που ορίζει το σακάκι. Οι ραφές πρέπει να είναι αλφαδιασμένες και ισχυρές στο μάτι, να μην μοιάζουν έτοιμες να ξεφτίσουν, ακόμα κι αν φθαρεί ένα σακάκι από τη χρήση, οι ραφές πρέπει να είναι εκεί, αγέρωχες, αλλά και αφανείς ήρωες, μακριά από τις ραφές που έχουν άλλο χρώμα από το ύφασμα, έστω και σαν απόχρωση.