Η πανδημία και επιπτώσεις της στην προσωπική μας ζωή ήταν το μεγαλύτερο stress test για τις ανθρώπινες σχέσεις. Όχι μόνο για τις ερωτικές, αν και με αυτές θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο. Ο εγκλεισμός και ο περιορισμός της κοινωνικής ζωής για πολλά ζευγάρια λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία και έδρασε ως καταλύτης για να γίνει πιο «σοβαρή» η σχέση. Από την άλλη για άλλα, εξίσου πολλά, ήταν μια φθοροποιός διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια του lockdown μπήκαμε όλοι στη διαδικασία του να επανεκτιμήσουμε τη ζωή μας. Ανακαλύψαμε ότι κάποια πράγματα και καταστάσεις μας δυσαρεστούσαν και πριν την πανδημία και μόλις τώρα είχαμε τον χρόνο και τη διάθεση να το αντιληφθούμε. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η δυσαρέσκεια να πηγάζει από τις ίδιες τις συνθήκες της πανδημίας, όμως κάτι βαθιά μέσα είναι πιθανό να σε ενοχλούσε πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεχωρίσεις τα σημάδια δυσαρέσκειας σε αυτά που όντως έχουν να κάνουν με τη σχέση σου και σε αυτά που έχουν να κάνουν με αυτά που οφείλονται στις δυσκολίες που έφερε το lockdown και σιγά-σιγά απομακρύνονται.
Τα πέντε σημάδια που αναλύονται στην gallery πιο κάτω δεν είναι κάποια λίστα που πρέπει να τσεκάρεις και αν έχεις πχ από τρία στα πέντε και πάνω να προχωρήσεις ενώ αν έχεις μέχρι να κάτσεις εκεί που είσαι. Είναι περισσότερο μια διαδιακασία trial & error που θα σε βάλει σε μια γενικότερη περισυλλογή για το μέλλον της σχέσης σου, αν και εφόσον έχεις αμφιβολίες γι’αυτή.
Αυτό που πρέπει να προσέξεις, όποια κι αν είναι η απόφασή σου, είναι να μην δράσεις κάτω από το βάρος της χρονικής πίεσης. Το ότι βγαίνεις από το lockdown τώρα, δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει να πάρεις και τις αποφάσεις σου. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού θέλουν τον χρόνο τους για να αποβληθούν εντελώς από το μυαλό σου και μια βιαστική απόφαση μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτής της θολούρας που έχει προκαλέσει ο μακροχρόνιος εγκλεισμός.