Pexels Η ιστορία της γενειάδας περνάει από αυτοκρατορίες και καταλήγει στις μέρες μας

Ποιοι βασιλιάδες είχαν γένια και ποιοι ξυρίζονταν κόντρα; Το grooming ήταν σημαντικό και στα αρχαία χρόνια.

Τα γένια έχουν γράψει κυριολεκτικά ιστορία. Μέσα στους αιώνες η γενειάδα ήταν πάντα μέρος της ανδρικής μόδας, όσο παλιά κι αν πάμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση όμως πως οι άνδρες είχαν πάντα γενειάδα, ενώ δεν είναι ακριβώς σωστό. Αυτός που έκανε μόδα το ξύρισμα ήταν, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο σήμερα, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι περισσότεροι από τους στρατηγούς του όμως είχαν γένια. Ουσιαστικά μετά από τον Μέγα Αλέξανδρο έγινε της μόδας το ξυρισμένο πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστικό πως το να μην έχει κάποιος γένια στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν σαν ένα σημάδι αριστοκρατίας. Οι αριστοκράτες αντέγραφαν τις συνήθειες των μοναρχών τους.

Οι περισσότεροι Ρωμαίοι μονάρχες μιμήθηκαν το σθένος του Μέγα Αλέξανδρου να ξυριστεί, γι’ αυτό τα περισσότερα αγάλματα της Ρωμαϊκής περιόδου δεν έχουν γένια. Οι πιο πολλοί από τους Καίσαρες δεν είχαν ποτέ τους γένια. Επιπλέον ήταν ένας τρόπος να ξεχωρίσουν από τους βαρβάρους του Βορρά που όλοι είχαν πολύ μακριά και βρώμικα γένια.

 

 
 

Ο Tom Hardy θέλει να πειραματιστείς με τα γένια σου

Το 27 π.Χ. ήρθε και η πρώτη απαγόρευση της γενειάδας από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μάλιστα από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υιοθετήθηκε το έθιμο να αφήνουν γένια όσοι πενθούσαν τους νεκρούς τους. Αυτός που έφερε πάλι στη μόδα τα γένια ήταν ο Ανδριανός το 117 μ.Χ. Η επιστροφή στα γένια έγινε από τον Ανδριανό γιατί ο ίδιος θαύμαζε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες φιλοσόφους οι οποίοι είχαν όλοι γένια. Άλλες πηγές λένε πως ο Ανδριανός είχε πολλές ουλές στο πρόσωπο του από κάποια ασθένεια κι έτσι είχε αναγκαστεί να αφήσει γενειάδα. Όλοι οι αυτοκράτορες από τον Ανδριανό μέχρι και τον Μεγάλο Κωνσταντίνο είχαν γένια.

 

 
 

Με τον Μέγα Κωνσταντίνο υπάρχει ένα δίλημμα όμως. Στα μισά της ζωής του είχε γένια και μάλιστα απεικονίζεται έτσι σε πολλά νομίσματα εκείνης της εποχής. Σε πολλά αγάλματα όμως τον βλέπουμε χωρίς γένια. Ένα γεγονός που πραγματικά προκαλεί περιέργεια είναι πως σε πολλές άγιες εικόνες της εποχής εκείνης ο Χριστός απεικονίζεται χωρίς γένια.

Τα γένια όμως είχαν την τιμητική τους σε πολλές αρχαίες φυλές και ομάδες πολεμιστών. Τρανταχτό παράδειγμα ήταν οι Βίκινγκς αλλά και οι Σάξονες, οι οποίοι είχαν όλοι γενειάδες και μάλιστα ήταν ένδειξη ανδρισμού. Πλέον στους τελευταίους αιώνες οι άνθρωποι διαλέγουν και τα δύο στυλ, στυλ όμως που προέρχονται από τα αρχαία χρόνια κι οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία του.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved