Πόσο αδύνατο είναι να μην έχει δει κάποιος το Peaky Blinders στο 2022; Σχεδόν ακατόρθωτο, όμως όλα παίζουν εκεί έξω. Και μπορεί ο μπαρμπέρης σου να γνωρίζει -ή και να μην γνωρίζει- τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να σε κάνει περήφανος μέλος των Shelby, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζεις τι γίνεται στο κεφάλι σου.
Αρχικά έχε κατά νου ότι ακόμη και αν δεν μείνεις ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, τα μαλλιά σου δεν θα μείνουν έτσι για πάντα. Είναι τρίχες, οπότε ξεκόλλα. Από την άλλη, πρέπει να γνωρίζεις ότι τα κουρέματα του Μεσοπολέμου εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη, είχαν αυτή την βασική αρχή στο κούρεμα των Peaky Blinders που ονομάζεται undercut.
Και τι είναι το undercut;
Ένας καλός λόγος για να μην πιάσεις ψείρες. Όχι, χωρίς υπερβολές, αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι άντρες της εποχής δεν ήθελαν πολλές τρίχες στο κεφάλι τους. Δεν υπήρχαν εμβόλια ή θεραπείες και αν είχε αποδείξει κάτι ο Α’ Παγκόσμιος -εκτός από τους εκατομμύρια τυφλούς, ανάπηρους ή νεκρούς- είναι πως πολλά άτομα μαζί σημαίνει δύο πράγματα: αρρώστιες και ψείρες. Στο πρώτο, την έβγαζες ή και όχι. Στο δεύτερο, μπορούσες να κάνεις κάτι για αυτό. Ή να ξυρίσεις γουλί το κεφάλι σου ή να κάνεις κάποιο undercut κούρεμα. Επειδή ωστόσο αρκετές αστυνομικές αρχές της εποχής εκείνης συνήθιζαν να κουρεύουν τους κρατούμενους (και για την εξαθλίωση της εικόνας αλλά και για τις ψείρες), οι άντρες διαχώριζαν τον εαυτό τους κάνοντας το undercut.
Άρα τι ζητάς;
Ζητάς περιμετρικά του κεφαλιού να στα πάρει με την κουρευτική - στο επιθυμητό μήκος βέβαια, το οποίο συνήθως είναι μία σκάλα πριν το δέρμα. Μπορείς είτε να το κάνεις απότομο χωρίς να αφήσεις ίχνος από τρίχες ή να κάνεις σβησίματα (fade) ώστε το περιμετρικό κουρεμένο μέρος του κεφαλιού να ενωθεί με το πάνω μέρος. Το πόσο τρίχα θα αφήσεις στο πάνω μέρος, εξαρτάται από το κούρεμα που θέλεις να κάνεις. Ο John για παράδειγμα ο συγχωρεμένος, είχε εξίσου λίγη τρίχα και στο πάνω μέρος του κεφαλιού, οπότε μία απλή χωρίστρα δεν ήταν δύσκολη. Ούτε για σένα θα είναι, ούτε και για τον κομμωτή σου.
Τι γίνεται με το χτένισμα του Arthur Shelby;
Γίνεται ότι πριν πας στο μπαρμπέρη, χρειάζεται να τσεκάρεις δύο πράγματα. Ότι το κεφάλι σου δεν είναι λειψό από τρίχες και το μήκος των μαλλιών είναι αρκετό – αυτό άλλωστε θα το δει και ο μπαρμπέρης σου. Ο Arthur ξυρίζει όλο το περιμετρικό μέρος του κεφαλιού και κάνει ένα γενναίο slick back με τα μαλλιά προς τα πίσω. Θέλει δυνατή πομάδα και μετά τα δάχτυλα, επιβάλλεται να βάλεις και χτένα. Ένας καλός μπαρμπέρης θα σου δείξει και πως ακριβώς θα το κάνεις σωστά, μιας και πριν ξεκινήσεις το styling με τις πομάδες, θα χρειαστείς να χτενίσεις πίσω τα μαλλιά με πιστολάκι – χωρίς όγκο μιας και ο Arthur τα «κολλάει» πάνω στο κεφάλι του.
Και με του Thomas Shelby τι γίνεται;
Ο Cillian Murphy είναι από τις περιπτώσεις που, ακόμη και αν ακολουθεί το undercut, δεν έχει μόνιμο χτένισμα. Άρα όχι μόνο μπορείς να κάνεις περισσότερο παιχνίδι με τα σβησίματα, αλλά να δοκιμάσεις και διαφορετικά stylings. Στις τελευταίες σεζόν, τα μαλλιά του δεν δείχνουν λαδωμένα από προϊόν και είναι χτενισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να πέφτουν φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις τις πομάδες, να πιάσεις το πιστολάκι και να προτιμήσεις ένα sea salt spray ή εναλλακτικά και πούδρα (ναι, υπάρχει ακόμη και πούδρα για τα μαλλιά). Τα παραπάνω θα φροντίζουν να μην λαμπιρίζει το μαλλί. Αν ωστόσο δεν αγαπάς τα matte προϊόντα και θες κάτι πιο φανταχτερό, δεν έγινε και τίποτα να αλλάξεις και να εφαρμόσεις πομάδα.
Kαλή επιτυχία. Μην ξεχνάς ότι στο styling είναι η εξάσκηση που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ευχαριστούμε το Mansfield Barbers για τις πληροφορίες.
Σπευσσίπου 4, Κολωνάκι, 2107299993