Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, είναι της εποχής.

Η εποχιακή τριχόπτωση έχει αμφισβητηθεί παλιότερα, αλλά Σουηδοί επιστήμονες, μετά από μια προσεκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Dermatology, επιβεβαίωσαν το φαινόμενο.

Ανάλογη έρευνα από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του ΜΙΤ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLUS ONE, επισημαίνει πως η απώλεια μαλλιών κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες είναι μια φυσιολογική διαδικασία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εκτός αν υπάρχουν κάποιες ιατρικές καταστάσεις, που επιτείνουν την απώλεια των μαλλιών, με τη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Γενικά, οι τρίχες μεγαλώνουν για ένα διάστημα 2-6 ετών. Στη συνέχεια, παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση για 2-6 μήνες, και στο τέλος πέφτουν.

 

 
 

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος κι ο Νοέμβριος είναι συνήθως οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η εποχιακή τριχόπτωση.

 

 

Σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Dermatology journal με δείγμα 823 γυναικών απέδειξε ότι η αύξηση της τριχόπτωσης το φθινόπωρο  ειδικά για τις γυναίκες, πυροδοτείται από την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών τον Ιούλιο, με στόχο την προστασία από τις ακτίνες UV.

Αφού η ρίζα της τρίχας «ξεκουραστεί» για τρεις μήνες, ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται από την αρχή (αρκεί βέβαια να μην υπάρχει φαλάκρα).

 

 
 

Οπότε, με βάση τα παραπάνω, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή το 90% των μαλλιών μεγαλώνουν, ενώ το υπόλοιπο 10%, βρίσκεται σε φάση ηρεμίας ή πτώσης.

Η εποχιακή τριχόπτωση γνωρίζει δύο εποχικές κλιμακώσεις, τη φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη.

Η άνοιξη είναι η δεύτερη εποχή αυξημένης τριχόπτωσης καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες καιρικές συνθήκες, η συνολική υγεία των μαλλιών μπορεί να επηρεαστεί.

Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις για την εποχιακή τριχόπτωση:



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved