Πριν μάθεις πως θα γλιτώσεις από τις αντιαισθητικές παρανυχίδες καλό θα ήταν να μάθεις τι ακριβώς είναι αυτά τα μικρά «πετσάκια» που ταλαιπωρούν τα δάχτυλά σου. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μικρά κομμάτια επιδερμίδας τα οποία αναπτύσσονται περιμετρικά του νυχιού. Σκοπός τους είναι να «σφραγίζουν» την διεπιφάνεια μεταξύ νυχιού και δαχτύλου ώστε να εμποδίζεται η είσοδος βακτηρίων και ο,τιδήποτε άλλου μπορεί να προκαλέσει κάποια μόλυνση. Περίπου δηλαδή όπως δρουν οι βλεφαρίδες για τα μάτια ή οι τρίχες της μύτης για τη ρινική κοιλότητα.
Συνεπώς οι παρανυχίδες είναι χρήσιμες και δεν θέλεις να απαλλαγείς πλήρως από αυτές, αλλά να τις συμμαζέψεις. Αρχικά θα χρειαστείς έναν καλό νυχοκόπτη. Όταν λέμε καλό, εννοούμε να έχει το ειδικά εξάρτημα για τις παρανυχίδες. Πολύ προσεκτικά πίεσε το τμήμα γύρω μεταξύ δαχτύλου και νυχιού που φαίνεται σαν να εξέχει. Θα δεις ότι είναι σαν να κουμπώνεις κάτι που έχει ξεκουμπώσει. Έτσι η παρανυχίδα θα βρει τη σωστή της θέση για να επιτελέσει τον ρόλο της.
Στη συνέχεια μπορείς να κόψεις προσεκτικά τα τμήματα της παρανυχίδας που περισσεύουν και βρίσκονται πάνω στο νύχι. Για πιο γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα μπορείς να έχεις μουλιάσει για λίγο τα δάχτυλά σου σε χλιαρό νερό, ή ακόμα καλύτερα να τις κόψεις μετά από ένα μπάνιο. Πετυχαίνεις ένα πιο ομαλό κόψιμο με αυτόν τον τρόπο και μειώνεις την πιθανότητα κάποιο μικροτραυματισμού. Μην ξεχάσεις όταν κόβεις τις παρανυχίδες που καλύπτουν το δάχτυλο να αφήνεις τα κρίσιμα 1 ή 2 χιλιοστά που θα παίξουν τον προστατευτικό τους ρόλο.
Αφού έκοψες τις περιττές παρανυχίδες ξεκινάει η διαδικασία της επούλωσης και το πρώτο στάδιο είναι η εφαρμογή μιας επουλωτικής κρέμας. Οι κομμένες παρανυχίδες έχουν την τάση να ξεραίνονται και να κοκκινίζουν θυμίζοντας σε εμφάνιση πληγές. Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τις ξηραίνει ακόμα περισσότερο, ενώ το αντισηπτικό χεριών είναι ό,τι χειρότερο. Φρόντιζε μετά από κάθε πλύσιμο να εφαρμόζεις μια ενυδατική κρέμα χεριών, ιδανικά μια με αντιβακτηριακή δράση.