Θα έχεις αναρωτηθεί, καθώς βρίσκεσαι μπροστά στον καθρέφτη και φτιάχνεις τα μαλλιά σου, μήπως η ποσότητα προϊόντος που βρίσκεται στα χέρια σου είναι υπερβολική. Ακόμα και αν το χρησιμοποιείς χρόνια, ακόμα και αν έχεις για χρόνια το ίδιο κούρεμα, αυτή είναι μια ερώτηση που δεν γίνεται να μην έχεις θέσει στον εαυτό σου.
Σου έχω κακά νέα: Συνήθως χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερη ποσότητα προϊόντος απ’ όση πραγματικά χρειάζεται. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: μπορείς εύκολα να χρησιμοποιήσεις λιγότερο και να γλιτώσεις χρήματα –άσε που θα δείχνουν και πιο ωραία τα μαλλιά σου.
1. Μάθε να υπολογίζεις σωστά
Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι αν χρησιμοποιείς πολύ προϊόν, αλλά πώς θα καταλάβεις ποια είναι η σωστή ποσότητα. Και για να το καταλάβεις αυτό θα πρέπει να την μετρήσεις. Δοκίμασε, λοιπόν, για κάποιες μέρες, ας πούμε μία εβδομάδα, να βάζεις συγκεκριμένη ποσότητα. Θα μου πεις όμως: «πώς θα υπολογίσω συγκεκριμένη ποσότητα στη πομάδα;» και θα έχεις δίκιο. Η απάντηση είναι μία: με το μάτι, εμπειρικά.
Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις και ζυγραριά ακριβείας, όμως, οκ, βρες μια σταθερή ποσότητα (λιγότερη από αυτή που χρησιμοποιείς συνήθως) και κυρίως έναν τρόπο να την υπολογίζεις και τσέκαρε μετά αν έχεις τα ίδια αποτελέσματα στο χτένισμά σου.
2. Τα πάντα είναι συνάρτηση του μαλλιού σου
Η δεύτερη παράμετρος για να καταλήξεις στη σωστή ποσότητα προϊόντος είναι εξίσου «αυτονόητη» με την πρώτη. Ναι, αν έχεις πολύ μαλλί, λογικά χρειάζεσαι και περισσότερο προϊόν. Γενικά, οι άνδρες με πυκνές τρίχες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα προκειμένου να δώσουν στο χτένισμά τους το κράτημα που θέλουν οι ίδιοι. Αν χρησιμοποιήσεις την ίδια ποσότητα προϊόντος ένας άνδρας με λεπτές τρίχες ή αραιή τριχοφυϊα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό.
3. Ξεκίνα από τις ρίζες
Αν δεν θες να σπαταλάς άσκοπα το προϊόν σου, το καλύτερο που έχεις να κάνει είναι να ξεκινάς την εφαρμογή από τις ρίζες των μαλλιών. Με τον τρόπο αυτό αποκτάς αμέσως απόλυτο έλεγχο για την κατεύθυνση και τη φορά που θα έχει το χτένισμά σου. Αν προτιμάς προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρεγμένα μαλλιά (π.χ. gel) τότε μπορείς να περάσεις το προϊόν και στην κορυφή της τρίχας. Αν αντίθετα σού ταιριάζουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται μόνο σε στεγνά μαλλιά, τότε βάλε το μόνο στη ρίζα και αν έχει περισσέψει ποσότητα στην παλάμη σου, τότε χρησιμοποίησε τη για να δώσεις σχήμα στο χτένισμά σου.
4. Σκέψου πόσο δυνατό κράτημα θες
Εδώ, ξέρεις, ισχύει το ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ας πούμε, αν ρίξεις ένα ολόκληρο σωληνάριο gel πάνω στα μαλλιά σου, δεν σημαίνει ότι θα έχεις αναλογικά πιο δυνατό κράτημα. Αντίθετα, θα μοιάζεις με λαδωμένο ποντικό που λέει και η γιαγιά μου, η οποία ιδέα δεν έχει περί styling, αλλά ένα ταλέντο στο να επιλέγει τις σωστές παρομοιώσεις για την κατάλληλη περίσταση το έχει.
5. Τα μακριά μαλλιά είναι η εξαίρεση
Το μακρύ μαλλί έχει τους δικούς του κανόνες στο θέμα του styling. Αν έχεις μακρύ μαλλί μόνο σε μία περίπτωση χρειάζεσαι όντως κάποιο προϊον: αν θες να πετύχεις πιο δυνατό κράτημα. Εννοείται ότι πάντα χρησιμοποιείς ένα προϊόν που η εφαρμογή του γίνεται πάνω σε βρεγμένα μαλλιά.
6. Μήπως πρέπει να δοκιμάσεις κάτι άλλο
Αν έχεις παρατηρήσει ότι ξοδεύεις πολλή ποσότητα προϊόντος, χωρίς όμως να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και κυρίως χωρίς να έχεις βγάλει άκρη για το πόση πραγματικά χρειάζεσαι, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι δοκιμάσεις ένα άλλο προϊόν, που πιθανόν θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Θες, για παράδειγμα, δυνατό κράτημα; Άσε στην άκρη τις κρέμες και δοκίμασε μια πάστα μαλλιών.
7. Η λάμψη δεν έχει να κάνει με την ποσότητα
Αν επιθυμείς τα μαλλιά σου να έχουν συγκριμένη λάμψη, τότε θα πρέπει να επικεντρωθείς στο τύπο προϊόντων που χρησιμοποιείς και όχι στην ποσότητά τους. Τόσο απλό, τόσο ξεκάθαρο. Και μην ανησυχείς, θα βρεις κάτι που συνδυάζει τόσο τις απαιτήσεις σου για το κράτημα του χτενίσματος, όσο και για το βαθμό λάμψης που επιθυμείς να έχουν τα μαλλιά σου.