Το νιώθεις όταν αντικρίζεις ένα ωραίο κορίτσι. Όταν βλέπεις ένα καταπράσινο λιβάδι ή τα σύννεφα στον ουρανό. Την θάλασσα από το πλοίο ή τα παιχνίδια που κάνει το φως πάνω σε ένα άδειο μπουκάλι. Αυτό είναι το «ωραίο» που μας αρέσει και που μας κάνει ευτυχισμένους. Αλλά γιατί μας αρέσει;
Αν παρατηρήσεις τριγύρω σου, θα εντοπίσεις την συμμετρία που υπάρχει σε τόσα πράγματα στον κόσμο μας. Στα κέρατα ενός ελαφιού ή στα άνθη τα οποία είναι συμμετρικά όπως φυτρώνουν. Οι πρώτοι άνθρωποι έφτιαξαν συμμετρικά πέτρινα εργαλεία, όχι επειδή τους ήταν πιο χρήσιμα αλλά επειδή απλά τους άρεσε το σχήμα.
Η συμμετρία είναι μία απόδειξη πως κάτι είναι υγιές και δεν προξενεί κίνδυνο. Μέσα στα έτη έγινε κομμάτι της βιολογίας μας και πέρασε στο DNA. Από τότε, παρότι το «ωραίο» είναι διαφορετικό για τον καθένα, έχουμε μάθει πως ό,τι είναι συμμετρικό είναι φιλικό γιατί προέρχεται από την πρώτη οπτική μας για πράγματα που πρωτοαντικρίσαμε – μέχρι και την σπείρα που κάνει το κέλυφος ενός σαλιγκαριού. Το συμμετρία σε ένα ωραίο πρόσωπο δείχνει πως κάποιος είναι υγιής και με δυνατό ανοσοποιητικό. Για αυτό άλλωστε και τα περισσότερα έργα τέχνης εκτός από την αφηρημένη τέχνη έχουν μία, κάποια, συμμετρία. Το βλέπουμε και μας προξενεί ασφάλεια και φιλικά συναισθήματα. Τι είναι ωραίο; Το συναίσθημα πως κάτι δεν αποτελεί κίνδυνο για σένα και γι’ αυτό σε κάνει χαρούμενο. Ένα κομμάτι της ανθρωπολογίας που κουβαλάμε τόσα χρόνια στα γονίδιά μας.