Ήταν η πρώτη Πληγή της Αιγύπτου. Που έκανε τον Ραμσή τον Β’ να βγει τρομαγμένος από τα νερά του Νείλου που ξαφνικά γέμισαν με αίμα μόλις ο Μωϋσής ακούμπησε πάνω τους το ραβδί τους. Και η ερώτηση είναι: συνέβη πράγματι; Ή είναι αποκύημα φαντασίας;
Οι σύγχρονες έρευνες όχι μόνο αναφέρουν πως το φαινόμενο έχει επεξήγηση και μάλιστα επιστημονική. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με το LiveScience ονομάζεται «κόκκινη παλίρροια» και συμβαίνει συνήθως στους ωκεανούς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους το οικοσύστημα θα μπορούσε να επηρεαστεί εκείνη την εποχή, αλλά η κόκκινη παλίρροια ακούγεται μία καλή επεξήγηση για το τι συνέβη στα νερά του Νείλου. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο φυτοπλαγκτόν το οποίο έχει κόκκινο χρώμα και απελευθερώνει τοξίνες όμοιες με εκείνες των οστρακόδερμων – όπου μάλιστα όταν τα νερά είναι ζεστά βγαίνει και ένα κοκκινωπό χρώμα. Αυτό επεξηγεί και τους θανάτους των ψαριών μιας και η τοξίνη επηρεάζει τόσο το νευρικό όσο και το πεπτικό σύστημα με δεκάδες ψάρια να ξεβράζονται νεκρά στην επιφάνεια.
Ποιος ξέρει, ίσως ο Μωϋσής χρησιμοποίησε πράγματι θείες δυνάμεις για να φέρει το φυτοπλαγκτόν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Δες και τις φωτογραφίες.