Οι γιατροί στο Βέλγιο συνταγογραφούν για το άγχος επισκέψεις στο μουσείο

Ένας νέος έξυπνος τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος και την κατάθλιψη σου.

Ίσως να φαίνεται ακραίο αλλά όμως ένας γιατρός στις Βρυξέλλες το έκανε πραγματικότητα. Συνταγογράφησε επίσκεψη σε μουσείο για κάποιον ασθενή του που έπασχε από άγχος και κατάθλιψη. Και φυσικά δεν είναι απλά ράδιο αρβύλα έτσι για να λέμε ειδήσεις είναι πραγματικότητα και συμβαίνει τώρα στο νοσοκομείο Brugmann Hospital. Μετά από επίσημη άδεια από το κράτος, το συγκεκριμένο ίδρυμα μπορεί να συνταγογραφεί επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί αντί αγχολυτικών φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη. Τα μουσεία που μπορεί κάποιος ασθενής να επισκεφτεί είναι συγκεκριμένα, σύμφωνα όμως με τους γιατρούς μπορούν αν βοηθήσουν άμεσα στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες, μόνο και μόνο γιατί είναι κάτι που φυσιολογικά αυτοί οι ασθενείς δεν θα έκαναν.

 

 
 

Νέα δεδομένα αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε για την κατάθλιψη

Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος μίας νέας έρευνας που θέλει να αποδείξει τις ευεργετικές δυνατότητες της τέχνης σε ασθενείς που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο στην κανονική τους ζωή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του World Health Org. η τέχνη μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό επίπεδο τους ασθενείς που πάσχουν από ψυχολογικές ασθένειες. Δεν είναι κι άσχημη ιδέα αν το κάνουν και στην Ελλάδα αυτό. Βέβαια για να έρθει αυτό στην Ελλάδα ίσως εμείς να έχουμε πάει στον τάφο μέχρι τότε αλλά οκ, είναι καλό πάντα να ελπίζουμε για καλύτερη ιατρική περίθαλψη και πάνω απ’ όλα ουσιαστική.

 

 
 

Η θεραπεία μέσω τέχνης βελτιώνει την ψυχική υγεία των ατόμων που αντιμετωπίζουν εθισμούς, άγχος, διαταραχές προσοχής, θλίψη,απώλειες, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, σωματικές ασθένειες, μετατραυματικό στρες ,θέματα σχέσεων και πολλά άλλα.

Τα επίπεδα κορτιζόλης τους μετρήθηκαν πριν και μετά το πείραμα και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο 75% των συμμετεχόντων, οι ορμόνη του άγχους μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των 45 λεπτών τέχνης. Ωστόσο, περίπου το 25% των συμμετεχόντων κατέγραψε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης – αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κάτι αρνητικό.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved