Όταν ντρεπόμαστε ή νιώθουμε αμηχανία, νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά, το αίμα κυκλοφορεί πιο πολύ και πιο γρήγορα σε μια προσπάθεια του σώματός μας να διαχειριστεί την όλη δύσκολη κατάσταση. Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά του αίματος.
Επειδή το δέρμα μας είναι πιο λεπτό στο πρόσωπο, είναι και πιο ορατή η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, εξού και το κοκκίνισμα. Γι’αυτό άλλωστε κοκκινίζουμε και όταν εκνευριζόμαστε, μετά από έντονη γυμναστική και γενικά μετά από καταστάσεις που κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά. Αυτό γιατί η έκκριση αδρεναλίνης προκαλεί κι αυτή με τη σειρά της αγγειοδιαστολή λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους που κοκκινίζουν περισσότερο, δεν ισχύει ότι είναι πιο ντροπαλά, αλλά το δέρμα τους που βρίσκεται στην ανάπτυξη είναι πιο επιρρεπές στο κοκκίνισμα κι έτσι βλέπουμε μικρά παιδιά να γίνονται κόκκινα, όχι μόνο στα μάγουλα αλλά μέχρι τα αυτιά.
Συνεπώς το ανερυθρίαστος σαν χαρακτηρισμός για κάποιον που δεν ντρέπεται είναι μάλλον κυριολεκτικός γιατί μπορεί και ελέγχει καλύτερα τα συναισθήματά του κάτω από συνθήκες έντονου στρες κι έτσι καταφέρνει να ξεγελά όχι μόνο τους συνομιλητές του, αλλά και τον οργανισμό του.
Φυσικά υπάρχει και το άλλο κοκκίνισμα, αυτό που δεν σχετίζεται με τη διάθεσή μας, αλλά με κάποια ασθένεια όπως η ροδόχρους ακμή ή κάποια ορμονική διαταραχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κοκκίνισμα επιμένει και επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό μας.