Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, έχουν επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική μας ζωή. Με το smartphone να έχει εξελιχθεί σε… σύντροφο, τις εξόδους να έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες και τα ξέφρενα Σαββατόβραδα να έχουν αντικατασταθεί από ομαδικά video calls με τους κολλητούς στο Zoom και μουσική υπόκρουση από το YouTube, λογικό είναι να αναπολούμε με τις στιγμές που σεργιανούσαμε παρέα στα στενά της πόλης. Κακά τα ψέματα, όμως. Ακόμη και αν καταφέραμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να παραμείνουμε connected με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καμία πλατφόρμα, καμία οθόνη, κανένα κοινωνικό δίκτυο, δεν μπορεί να καλύψει το «κενό» που δημιουργεί η απουσία των δικών μας ανθρώπων από τη ζωή μας.
Ωστόσο, το γεγονός πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να συναντιόμαστε με την ίδια συχνότητα όπως παλιά, μας παρακινεί να επενδύουμε όλο και περισσότερο στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κάπου εδώ, προκύπτει το παράδοξο της… κρυμμένης μοναξιάς. Τι ακριβώς είναι η κρυμμένη μοναξιά και γιατί αξίζει να την προσέξεις;
Πρόκειται για την αίσθηση πως είμαστε μόνοι, ακόμη και αν είμαστε online 24 ώρες την ημέρα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που το Lipton, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο κίνημα για την αντιμετώπισή του, το #ProjectUnlonely, που σκοπό έχει να ενθαρρύνει όλους εμάς, να στραφούμε στους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και να αρχίσουμε να δημιουργούμε μαζί τους πιο ποιοτικές και ουσιαστικές διασυνδέσεις, κάθε μέρα. Εάν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να γίνεις μέρος αυτού του παγκόσμιου κινήματος και να απαλλαγείς από τα μοναχικά vibes που «καραδοκούν», συνέχισε να διαβάζεις και θα τα μάθεις όλα.
Με «σύμμαχο» τη συναισθηματική νοημοσύνη
Για να καταλάβεις εάν είσαι και εσύ ένα από τα αμέτρητα «θύματα» αυτής της σύγχρονης μάστιγας, αρκεί να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Γιατί αισθάνομαι μόνος, ακόμη και τις ημέρες που βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους άλλους;». Η απάντηση που ψάχνεις, «κρύβεται» στην ποιότητα της επικοινωνίας και όχι στην ποσότητα. Και ο τρόπος για να μπορέσεις να υπερνικήσεις το αίσθημα της μοναξιάς και τη βαθύτερη ανάγκη σου για αποδοχή από ένα μεγαλύτερο σύνολο, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο ειδικός και συγκεκριμένα ο millennial success coach, εξειδικευμένος εκπαιδευτής νευρογλωσσικού προγραμματισμού, high performance coach και ειδικός στρατηγικής παρέμβασης, Παναγιώτης Φάσσας. Τι ακριβώς υποστηρίζει; Ότι η συναισθηματική νοημοσύνη «είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Με άλλα λόγια, όσο καλύτερα κατανοήσεις πώς αισθάνεσαι και όσο μεγαλύτερη προσοχή αρχίσεις να δίνεις στις συζητήσεις με τους δικούς σου ανθρώπους, τόσο καλύτερη και πιο ποιοτική θα γίνεται η αλληλεπίδρασή σου μαζί τους.
Ξεκινάμε την προσπάθεια από μέσα προς τα… έξω
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στέκεται ο γνωστός life coach και έχει σημασία να προσέξεις, είναι αυτό που αφορά στη σχέση με τον εαυτό μας. Όπως αναφέρει, «ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είμαστε διστακτικοί να προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους, ώστε να τους γνωρίσουμε και εν συνεχεία να δημιουργήσουμε ποιοτικές σχέσεις, είναι πως αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι, αρκετά όμορφοι, αρκετά ικανοί, αρκετά αστείοι». Αυτές οι αυτό-αμφιβολίες, λοιπόν, «έχουν ως αποτέλεσμα να φοβόμαστε να πλησιάσουμε νέους ανθρώπους και να τους γνωρίσουμε». Το ζήτημα όμως είναι πως την ίδια στιγμή, η καθημερινή χρήση των SoMe δεν διευκολύνει την κατάσταση, αφού μας βάζει στη διαδικασία να κάνουμε υποθετικά σενάρια, να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις ζωές των άλλων και να προχωρούμε σε μία άνιση και ανούσια σύγκριση με τη δική μας ζωή, η οποία μας βγάζει συνήθως… μείον. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ειδικό, η ερώτηση που προκύπτει είναι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της μοναξιάς ή αν το ενισχύουν ακόμη περισσότερο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι… εξαρτάται! Διότι σύμφωνα με τον Παναγιώτη Φάσσα, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε σωστά και όχι να το αφήσουμε να μας εξουσιάζει».
Περνώντας από την θεωρία στην πράξη
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, για να περάσουμε επιτέλους από τη θεωρία στην πράξη και να διεκδικήσουμε τις προσωπικές σχέσεις που όντως μας αξίζουν και θα μας κάνουν ευτυχισμένους; Εδώ, ο life coach είναι κάθετος. Όπως υποστηρίζει, «ένα φαινόμενο το οποίο είναι πολύ συχνό στη γενιά μας είναι αυτό της άμεσης ικανοποίησης». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως «εθιζόμαστε στην άμεση ικανοποίηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγουμε οτιδήποτε μας δυσκολεύει, διότι ψάχνουμε άμεσα τα αποτελέσματα».
Μήπως, λοιπόν, να κάναμε για λίγο στην άκρη τον φόβο της απόρριψης, της αλλαγής, της αποτυχίας και να γινόμασταν λίγο πιο ειλικρινείς και αυθόρμητοι με τους ανθρώπους που υπάρχουν στην ζωή μας; Στέλνοντας το… συνθηματικό «YOU.ME.TEA.NOW» στον κολλητό, την αγαπημένη μας, τον συνάδελφο από το γραφείο, αυτομάτως δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί μία ουσιαστική συζήτηση, που θα φέρει και δυο πλευρές ακόμη πιο κοντά. Μάλιστα, όπως έχει αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα, 15 λεπτά αληθινής επικοινωνίας καθημερινά, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, για να εξαλείψουμε τα vibes της κρυμμένης μοναξιάς, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και συγχρόνως, να δημιουργήσουμε πιο δυνατούς και αυθεντικούς δεσμούς με τα κοντινά μας πρόσωπα.
Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν. Ετοίμασε το Lipton σου και κάνε σήμερα κιόλας την αρχή, για μία πιο αισιόδοξη και ουσιαστική καθημερινότητα, κάνοντας με τον κολλητό σου μία εκ βαθέων συζήτηση από κοντά ή από το Skype, το Zoom και το Messenger. Να θυμάσαι πως, δεν έχει σημασία ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αλλά με την παρουσία και τον λόγο σου, να της δώσεις πραγματικά την αξία που της αναλογεί.
#Lipton #Connect #ProjectUnlonely #Whatreallymatters