Μαζί με το Πάσχα έρχονται και οι μεγάλες ταινίες του σινεμά

Από το Μπεν-Χουρ μέχρι τον Σπάρτακο έχουμε μία για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Έτσι μάθαμε από παιδιά και έτσι γίνεται μέχρι και αυτή την στιγμή που αλλάζεις το κείμενο. Κακά τα ψέματα, η Μεγάλη Εβδομάδα θέλει και τις επικές ταινίες της. Θέλει το Μπεν-Χουρ της, την Κλεοπάτρα της, τον Χιτών και όλα αυτά τα επικά έργα που γυρίστηκαν την δεκαετία του ’50 και του ’60. Τα έχουμε δει δεκάδες φορές στην τηλεόραση αλλά δεν τα βαριόμαστε ποτέ. Και γιατί άλλωστε όταν είναι η ζωντανή απόδειξη των επικών επιτευγμάτων που έκανε ο άνθρωπος στον κινηματογράφο.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, λοιπόν, σου δίνουμε μία ταινία για κάθε μέρα ξεκινώντας από σήμερα για να βάλεις στο πρόγραμμα σου, σε περίπτωση που δεν τις προλάβεις στην τηλεόραση. 

 

1. Μεγάλη Δευτέρα - Quo Vadis (1951)

quovadis

Υπήρξε από τις ταινίες που, μετά το Ben-Hur, έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και μάλιστα έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Peter Ustinov ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα του Β’ Ανδρικού για την ερμηνεία του ως αυτοκράτορας Νέρωνας. Από τις ταινίες με βαθύ Χριστιανικό νόημα, ο Robert Taylor υποδύεται έναν Ρωμαίο στρατιωτικό που ερωτεύεται την κόρη (Deborah Kerr) ενός πατρικίου. Τόσο εκείνη όσο και η οικογένειά της, έχουν ασπαστεί κρυφά τον Χριστιανισμό με τον Taylor να αποφασίζει να την ακολουθήσει ώστε να κερδίσει την καρδιά της. Κακά τα ψέματα, πέρα από τα κοστούμια και τα σκηνικά, την ταινία την παίρνει όλη πάνω του ο Ustinov ως Νέρωνας. Κατά πολλούς, είναι και ένας από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, σε μία ταινία που υπήρξε η εμπορικότερη του 1951.

 

 

2. Μεγάλη Τρίτη – The Robe (1953)

39552

Βασισμένο στο βιβλίο του Lloyd Douglas, «Ο Χιτών» είναι ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Αφηγείται την ιστορία ενός χιλίαρχου που ήταν παρών στην Σταύρωση και κέρδισε τον χιτώνα του Χριστού στα ζάρια. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η ζωή του αλλάζει, με τον ίδιο να έρχεται μονίμως σε αντιπαράθεση με τον Έλληνα σκλάβο του, Δημήτριο. Με το pop δίδυμο της εποχής Richard Burton και Victor Mature, η ταινία κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα. Υπήρξε και ένα σίκουελ με τον Mature, το περίφημο «Ο Δημήτριος και οι Μονομάχοι» το οποίο δεν έπεισε αλλά έκανε μία τίμια εμφάνιση. Ο Χιτών από την άλλη, δείχνει το μεγαλείο του Burton μιας και ήταν η ταινία που τον έβαλε στο στόχαστρο των μεγάλων παραγωγών της εποχής.

 

 

3. Μεγάλη Τετάρτη – Spartacus (1960)

spartacus

Ό,τι έχεις δει μέχρι σήμερα γύρω από τον Σπάρτακο, ξεκίνησε με αυτήν εδώ την ταινία του Kubrick. Για την εποχή της, θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες που είχαν γυριστεί ποτέ. Ήταν τέτοιος ο ντόρος που μέχρι και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy, αποφάσισε να παραβρεθεί στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας. Και δεν ήταν μόνο ο Kirk Douglas που κατέπληξε. Το καστ περιλαμβάνει Lawrence Olivier, Charles Laughton, John Gavin, Tony Curtis και τον γίγαντα Peter Ustinov στο ρόλο του Batiatus που του χάρισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού – από τα 4 που κέρδισε η ταινία. Έλαβε τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές για την εποχή, αλλά σήμερα θεωρείται πιο κλασσική από ποτέ. Το ταξίδι των απελευθερωμένων σκλάβων προς την ελευθερία, ήταν ένα ιδανικό που επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο της εποχής και εκτόξευσε την φήμη του Kirk Douglas. Από τις must ταινίες.

 

 

4. Μεγάλη Πέμπτη – Passion of The Christ (2004)

the passion of the christ 60

Θα θέλαμε πολύ να βάλουμε σε αυτή την ημέρα μία κλασσική ταινία που να αποδίδει το μεγαλείο των Παθών, αλλά καμία δεν το κατάφερε ως η ταινία του Mel Gibson. Γιατί; Γιατί όσο και αν φρίκαρε κάποιους για το αίμα και την βία, αυτή ήταν η τιμωρία που απέδιδε η Ρώμη στους εχθρούς τους. Ο Ιησούς σταυρώθηκε με την κατηγορία ότι αμφισβητούσε τον Τιβέριο ως αυτοκράτορα, οπότε το μαστίγωμα, ο εξευτελισμός και η σταύρωση, υπήρξαν γνωστές πρακτικές για τους κατηγορούμενους της εποχής. Όλα αυτά, με τα αραμαϊκά και τα λατινικά να δίνουν την ξεχωριστή πινελιά στην ταινία και την ξεχωριστή ματιά στη φωτογραφία να κατατάσσει σήμερα τα Πάθη Του Χριστού σε μία από τις καλύτερες παραγωγές.

 

 

 

5. Μεγάλη Παρασκευή – Βen-Hur (1959)

ben1

Μην κάνεις το λάθος να δεις το reboot-έκτρωμα. Η αυθεντική του Charlton Heston θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις κορυφαίες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, παρότι υπήρξε και αυτή remake της βουβής που γυρίστηκε το 1925. 365 ηθοποιοί έπαιξαν σε αυτή την ταινία, ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα αρνήθηκαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο (Paul Newman, Marlon Brando, Burt Lancaster) για να καταλήξει στον Heston. 212 ολόκληρα λεπτά επιτυχίας που προσέφεραν 11 από τα 12 Όσκαρ και που μόνο ο Τιτανικός και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έφτασαν το ρεκόρ του. Ο πρίγκιπας που έγινε σκλάβος, ο σκλάβος που έγινε προστατευόμενος της Ρώμης και που το  ταξίδι του τον έφερε μέχρι την θρυλική σκηνή των ιπποδρομιών. Το Ben-Hur είναι ένα θαύμα του κινηματογράφου που δεν θα παλιώσει ποτέ γιατί, πέρα από το κορυφαίο σενάριο και τα εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια, δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπινου επιτεύγματος στην βιομηχανία των ταινιών.

 

 

6. Μεγάλο Σάββατο – Cleopatra (1953)

29559223501 8a9b28aa49 b

Παρότι το theme της ταινίας δεν είχε ποτέ σχέση με τον Χριστιανισμό, το Cleopatra του Joseph Mankiewicz είναι για το Πάσχα ό,τι και το σουβλιστό αρνί. Παράδοση. Η ταινία υπήρξε μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της δεκαετίας του ’60 (σ.σ.: και όχι μόνο), ενώ απασχόλησε και την κοινή γνώμη για το ειδύλλιο Burton-Taylor.Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στα στούντιο της Τσινετσιτά και έφερε την 20th Century στα όρια της χρεοκοπίας. Ωστόσο δίνει μία κολοσσιαία ματιά στη Ρώμη της εποχής, με την δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, την μάχη στους Φιλίππους, την εγκαθίδρυση της Τριανδρίας και τον Εμφύλιο ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Μάρκο Αντώνιο. Όλα αυτά, μέσα από την επιβλητική παρουσία της Elizabeth Taylor και στα 65 κοστούμια που φόρεσε για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Πιο κλασσική από τα κλασσικά.

 

 

7. Κυριακή του Πάσχα – The Ten Commandments (1956)

c7418d5c3f7dc1383572df22221f5dc6

Charlton Heston εναντίον Yul Bryner στην πιο εμπορική ταινία του 1956. Η ιστορία του Μωυσή από τα παλάτια του Φαραώ, μέχρι την Έξοδο και τις Δέκα Εντολές. Ταινία γυρισμένη στην Αίγυπτο, έμεινε γνωστή για την ιδιαίτερη χρήση της blue screen για τις ανάγκες του Περάσματος και αυτό ήταν και το κλειδί που της χάρισε το Όσκαρ Ειδικών Εφέ της εποχής. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και λέγεται πως χάρη σε αυτή επιλέχθηκε ο Heston για τον ρόλο του Ben-Hur. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα καλοστημένο παραμύθι για να φύγει χαλαρά και ήρεμα η τελευταία αργία.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved