Μερικές μέρες έμειναν μόνο για να δούμε στη χώρα μας το Blade Runner 2049 το τελευταίο πόνημα του Ντενί Βιλνέβ που εξακολουθεί να δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο χώρο του sci-fi (μετά το Arrival). Αυτή τη φορά όμως αναμετράται με ένα μυθικό φιλμ με ξεχωριστή θέση στη φιλομογραφία όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους, αλλά και του σινεμά.
Η ταινία θα κάνει έχει ταυτόχρονη διανομή σε ΗΠΑ και Ευρώπη (στην Ελλάδα θα προβάλλεται από τις 5/10). Ωστόσο, καλό είναι να μείνεις έξω από τη βαβούρα προσδοκιών, εκτιμήσεων και δηλώσεων, για να απολαύεις το φιλμ ανθρώπινα χωρίς η πολλή σκόνη που αναμφίβολα θα σηκώσει να θολώσει την κρίση σου.
Για αυτό και εμείς, δεν πρόκειται να σου πούμε τίποτα από τα γύρω-γύρω, παρά μόνο να ρίξουμε μερικές ιδέες ώστε να δει το Blade Runner 2049 με τον τρόπο που του αρμόζει. Πριν προχωρήσουμε, ας θυμηθούμε μια στιγμή το τελευταίο τρέιλερ.
1. Πρέπει να έχεις δει το πρώτο
Για την ακρίβεια, ακόμα και να το έχεις δει, καλό είναι να το φρεσκάρεις καθώς η ταινία του Βιλνέβ πατάει πάνω στο σύμπαν του Σκοτ και το εμπλουτίζει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν έχεις πλήρη μεσάνυχτα από το πρώτο Βlade Runner δεν θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις το Blade Runner 2049 –και αυτή είναι η μαγκιά του Βιλνέβ που καταφέρνει να παραδώσει ένα σίκουελ αυτόνομο από την πρώτη ταινία. Παρόλα αυτά, αν έχεις μια εικόνα θα μπορέσεις να εκτιμήσεις πολλές μικρές λεπτομέρειες της ταινίας.
2. Ναι, η αίθουσα μετράει
Προφανές, αλλά καλό να το επισημάνουμε: οι ταινίες γυρίζονται προκειμένου να προβάλλονται στο σινεμά. Αυτό έχουν στο μυαλό οι δημιουργοί τους και όχι έναν τύπο που ξαπλώνει στο κρεβάτι και ακουμπά το 17άρι laptop στα γόνατα και ψάχνει να βρει κάποιο stream. Αν το παραπάνω ισχύει γενικά για κάθε ταινία, ισχύει στο τετράγωνο για το Blade Runner 2049 που πέρα από τα έφε, έχει σκοπό να σε βομβαρδίσει με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλοκίτρινα τοπία. Επομένως, ο δρόμος οδηγεί σε Multiplex ή –για να είμαστε και δίκαιοι- σε αίθουσα με το σωστό ηχοσύστημα και τη σωστή οθόνη.
3. Μην διαβάσεις τίποτα
Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στις ΗΠΑ επομένως είναι αδύνατο να μην πέσεις πάνω σε κριτικές, άρθρα, αναλύσεις κτλ. Μείνε μακριά. Καλό είναι να την προσεγγίσεις χωρίς «προκαταλήψεις» ή έχοντας επηρεαστεί από τις απόψεις τρίτων.