«Αγάπη», ή μάλλον «σ’ αγαπώ». Τι να σημαίνει άραγε; Είναι για όλους το ίδιο ή έχει πολλά παρακλάδια; Είναι όντως ένα δυνατό συναίσθημα με θετικό πρόσημο ή είναι κατά βάθος αποτελεί μια ανθυγιεινή εξάρτηση του μυαλού μας; Αυτά τα ερωτήματα δεν τα είχαμε πριν πατήσουμε το πόδι μας στην αίθουσα του Θεάτρου Αλίκη, αλλά μας δημιουργήθηκαν μέσω τη; διαδραστικής εμπειρίας ψυχανάλυσης, με κεντρικό πρόσωπο τον Dr. Γιώργο Λάγιο.
Μια παράσταση-συνεδρία σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Παπαπαύλου, κατά την οποία ο θεατής τοποθετείται σε μια γωνία από τη ζωή της Ολίβια (Ελευθερία Κοντογιώργη), μιας νεαρής γυναίκας η οποία βιώνει όλες τις δυναμικές στιγμές, τις αβεβαιότητες και κυρίως τις «παρενέργειες» που μπορούν να προκληθούν από μία νέα σχέση -στην προκειμένη περίπτωση με τον Άρη (Μιχάλης Αρτεμισιάδης)- κάνοντας μαζί της όλο το δρομολόγιο μεταξύ των στιγμών αυτών και του γραφείου του ψυχοθεραπευτή. Και ναι, όπως καταλαβαίνεις, ο ψυχοθεραπευτής είναι ο Γιώργος Λάγιος.
Ο Γιώργος Λάγιος δεν σοκάρεται από τα περιστατικά παραβατικότητας των ανηλίκων
Αν όμως νομίζεις ότι θα έρθεις να παρακολουθήσεις μία συνεδρία και τι ειπώνεται μεταξύ ψυχαναλυτή και ασθενούς, μπορείς καλύτερα να δεις μια σχετική ταινία ή ντοκιμαντέρ από το σπίτι σου. Στο θεατρικό έργο «Μέσα στο Μυαλό μας» έχεις έρθει για να συμμετάσχεις και εσύ, να αναρωτηθείς για αυτά που βλέπεις, για να πάρεις τον λόγο και να εκφράσεις προβληματισμούς-σκέψεις-συμπεράσματα γύρω από τα πολλά θέματα συζήτησης, ακόμα και να ανοίξεις έναν live διάλογο με τον Γιώργο Λάγιο ο οποίος είναι διατεθειμένος να ακούσει και να συζητήσει την ατάκα σου.
Το θέμα είναι ένα
Μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις και τα σκετσάκια που παρακολουθούμε, περνάμε ωραία, απολαμβάνουμε την ώρα μας και κυρίως, γελάμε καθώς παρατηρούμε σκηνικά και ατάκες που λίγο-πολύ έχουμε πει ή έχουμε ξανακούσει στη/ις σχέση/εις μας.
Όσο όμως βιώνουμε την παράσταση, ο προβληματισμός γύρω από την απλή πολυπλοκότητα, ή αντίστοιχα, την πολύπλοκη απλότητα των σύγχρονων σχέσεων είναι ένα γερό crash test απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Με topics όπως το micro-cheating, το manipulation που κάνουμε στο ταίρι μας ακόμα και αν δεν το θέλουμε, την επικοινωνία και τα συναισθήματα που διαλέγουμε να μην παραδεχόμαστε, μέχρι και ένα απλό like ή reaction στο Instagram που μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και δυσαρέσκειες είναι μερικά από τα θέματα που δεν περίμενες ποτέ ότι παίζουν ρόλο στην καθημερινότητα και τις σχέσεις των ανθρώπων.
Γιώργος Λάγιος: «Γιατί ο πατέρας πρέπει να είναι πρότυπο για έναν άνδρα»
Μέσα σε ένα δίωρο που περνάει χωρίς να το καταλάβεις, έχεις προλάβει να αμφιβάλλεις, να μισήσεις και να ξανασυμπαθήσεις τον εαυτό σου για παρελθοντικές επιλογές και συμπεριφορές. Κυρίως, όμως, αυτή η live συνεδρία καταφέρνει να σε φέρει προ των πυλών με μια σοβαρή απόφαση: Το αν η επιλογή του/της συντρόφου σου, πέρα από το αν είναι σωστή ή λάθος, αν είναι ο κύριος μοχλός που με ένα απλό «σπρώξιμο» μπορεί να σε οδηγήσει από την δημιουργικότητα και την ευτυχία προς την αυτοκαταστροφή.
Μια παράσταση που είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για εσένα που βγαίνεις δεύτερο-τρίτο ραντεβού, μια διασκεδαστική εμπειρία για σένα που θα πας να την απολαύσεις με την παρέα σου, όμως, μια «σκληρή» πίστα αν είσαι καιρό με το ταίρι σου. Το γεγονός ότι το κινητό τηλέφωνο ΠΡΕΠΕΙ να το έχεις ανοιχτό μέσα στην αίθουσα (πάντα στο αθόρυβο) είναι κάτι που σε προϊδεάζει ότι αυτή η παράσταση δεν είναι μια από τα ίδια. Τα υπόλοιπα θα στα πει Dr. Lagios.
Κάθε Δευτέρα, στις 20:00 στο Θέατρο Αλίκη.
Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην ψυχοσεξολογία. Είναι καθηγητής ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers "Εσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου?” και "Μέσα στο μυαλό σου”.