Γιατί χρειαζόμαστε άλλο ένα 8Mile στη ζωή μας

Η μοναδική ταινία του Eminem άφησε περισσότερα σημάδια στον κινηματογράφο από ότι πιστεύαμε. 

Μοιάζει σχεδόν απίστευτο ότι ο Eminem έφτασε 52 ετών.  Αν σκεφτεί κανείς πως πέρασε τα νεανικά του χρόνια έχοντας δεκάδες οικογενειακά προβλήματα και ελπίζοντας πως θα κάνει την διαφορά στο hip hop, τα πράγματα εξελίχθηκαν σε κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Με το flow του και την καριέρα του από την συνεργασία με τον Dr. Dre και μετά, ο Eminem συγκαταλέγεται σε έναν από τους πιο επιδραστικούς rappers που έχουν περάσει από την ιστορία της hip hop. Και όχι άδικα.

Φυσικά τις περισσότερες φορές, το ταλέντο δεν εμφανίζεται μόνο σε ένα σημείο και ο Eminem το απέδειξε και με την υποκριτική. Το 8Mile υπήρξε ένα συγκλονιστικό biopic, γιατί σε μια εποχή που το internet ήταν στα πρώτα του βήματα και τα social media απλά δεν υπήρχαν, έριχνε φως σε στοιχεία από τη ζωή του Eminem που κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει μέχρι τότε. Γιατί πράγματι, ο Eminem μεγάλωσε με μία μητέρα που έβαζε και έβγαζε πατριούς από τη ζωή της, έκανε κρακ και δεν έδινε καμία σημασία στο γιο της. Εκείνη την εποχή ο Eminem πράγματι προσπαθούσε να ξεχωρίσει, προσπαθώντας να φτιάξει το δικό του crew. Θεωρούταν απόκληρος από τις περισσότερες ομάδες των Αφροαμερικανών που τον έβλεπαν σαν ξένο στο hip hop και ο λόγος που ο Dr. Dre δέχτηκε αρχικά να τον συναντήσει, ήταν επειδή πίστευε ακούγοντας το mixtape του πως ήταν… μαύρος.

 

 

To ταλέντο του ο Eminem το ξεδίπλωσε στο 8Mile με ένα σωρό τρόπους. Στα breaks ανάμεσα στις σκηνές, έκανε freestyle battles με τους κομπάρσους που βρισκόταν εκεί, ενώ τις ώρες που δεν είχε με κάποιον σκηνή, σημείωνε στίχους σε ένα σημειωματάριο για να μπορέσει να δημιουργήσει το soundtrack της ταινίας – κάτι που τελικά άξιζε τον κόπο αν αναλογιστεί κανείς το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. Τελικά το 8Mile θα αποτελούσε μια γενικότερη επιτυχία καθότι εκτός από το μουσικό theme που πρωταγωνιστεί σε αυτή, δείχνει τον τρόπο ζωής στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα του Detroit, μιας πόλης που ανέκαθεν είχε υψηλό δείκτη ανεργίας και που μερικά χρόνια αργότερα θα είχε και επισήμως χρεοκοπήσει. Παιδιά σαν τον Rabbit που έμεναν σε trailers μην έχοντας δουλειά και χρήματα, είναι μέχρι και σήμερα στην αργκό γνωστά ως white trash.

 

shannon11

 

Ο Eminem όχι μόνο δεν ένιωσε ποτέ ντροπή από το που προήλθε, αλλά δείχνει σε αυτή την εξαιρετική του παρθενική εμφάνιση το πόσο σημαντικό είναι να προσπαθείς ακόμη και όταν όλα βαίνουν εναντίον σου. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί πιτσιρικάδες ταυτίστηκαν με τον Eminem και τα γεγονότα της ζωής του, για τον απλούστατο λόγο ότι τα περιστατικά αυτά συχνά δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας. Ο Eminem περιστοιχίστηκε από την υπέροχη και αδικοχαμένη Britanny Murphy, τον Michael Shannon που έδωσε την πρώτη του «κακή» όψη για μια σειρά από εξίσου «κακούς» ρόλους που θα ερχόντουσαν μετά και τον Anthony Mackie στο ρόλο του Papa Doc που…τέλος πάντων καλύτερα να μην είχε ασχοληθεί με την υποκριτική.

 

 

Ο Εminem είχε δηλώσει ρητά στον Curtis Hudson πως αυτή ήταν η μοναδική φορά που θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία. Και τήρησε πράγματι αυτή την υπόσχεση κάνοντας μόνο cameo εμφανίσεις – με εκείνη στο Interview των Seth Rogen και James Franco να ξεχωρίζει. Ωστόσο ίσως πρέπει κάποιος να μιλήσει στον Eminem για την εξαιρετική του υποκριτική. Υπήρξαν και άλλοι που έπαιξαν χαρακτήρες βασισμένους στην πραγματική τους ζωή και δεν τα κατάφεραν τόσο καλά. Ίσως αξίζει μελλοντικά να ασχοληθεί με μια ακόμη ταινία, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να στηριχθεί στη μουσική. Αλλά αυτό εξαρτάται και από την διάθεση του καλλιτέχνη.

Σε κάθε περίπτωση, το 8Mile δεν πρόκειται σίγουρα να ξεχαστεί.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved