Πόσο έχει επηρεάσει ο Δον Κιχώτης την παγκόσμια λογοτεχνία

Ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Miguel de Cervantes) είναι ένα τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ανάμεσα στα άλλα πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε και το οποίο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615 και έχει μείνει στην ιστορία ως το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα. Η ιστορία του αλαζονικού ιππότη που ταξιδεύει στην Ισπανία και αναζητά περιπέτειες, προσφέρει ένα βαθυστόχαστο σχόλιο στην ανθρώπινη φύση, στις κοινωνικές αξίες και στην αντίληψη της πραγματικότητας.

10 κλασικά βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει μέχρι τα 40

Ο Δον Κιχώτης, παρωδία και φιλοσοφικό έργο

Ο Δον Κιχώτης είναι μία παρωδία των ιπποτικών μυθιστορημάτων που ήταν δημοφιλή στην εποχή του Θερβάντες. Ο κεντρικός ήρωας, ο Αλόνσο Κιχάδα, ένας απλός άνδρας αγρότης που πιστεύει ότι είναι γενναίος ιππότης και αποφασίζει να αναλάβει την αποστολή και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στον κόσμο. Και μπορεί η πραγματικότητα του κόσμου γύρω του να είναι πολύ διαφορετική από τη φαντασία του, οι ενέργειές του ωστόσο εκφράζουν μια φιλοσοφική προβληματική για την απόσταση ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα, στην τρέλα και στη λογική, καθώς και στη δύναμη της πίστης στα ιδανικά.

 

 

Η επιρροή του στην παγκόσμια λογοτεχνία

Η επιρροή του Δον Κιχώτη στη λογοτεχνία είναι ανυπολόγιστη. Καταρχάς, το μυθιστόρημα αναγνωρίζεται ως ο θεμέλιος λίθος του μοντέρνου μυθιστορήματος. Ο τρόπος με τον οποίο ο Θερβάντες αποδομεί τα είδη και εξερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ταυτότητας προκάλεσε νέες μορφές λογοτεχνικής έκφρασης.
Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν επηρεαστεί από το έργο είναι ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Γουίλιαμ Φώκνερ. Ο Δον Κιχώτης ενέπνευσε επίσης τον Μαρσέλ Προυστ θέτοντας το ερώτημα για το ποιο είναι πραγματικό και πώς η αντίληψή μας για τον κόσμο επηρεάζει τις πράξεις μας. Η παρουσία της ειρωνείας, της ψυχολογικής πολυπλοκότητας και της αλληλεπίδρασης φαντασίας και της πραγματικότητας που απαντώνται στον Δον Κιχώτη είναι εμφανείς σε πολλά από τα έργα αυτών των μεγάλων συγγραφέων.

H ξεχωριστή γοητεία του να διαβάζεις ένα βιβλίο σε ξένη γλώσσα

Επιρροή στις άλλες τέχνες

Η επιρροή του Δον Κιχώτη δεν περιορίζεται μόνο στη λογοτεχνία. Έχει εμπνεύσει πίνακες, γλυπτά, μουσικές συνθέσεις και θεατρικά έργα. Ο Πικάσο, για παράδειγμα, έχει φιλοτεχνήσει διάσημα έργα που απεικονίζουν τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντσα. Στη μουσική, συνθέτες όπως ο Ρίχαρντ Στράους έχουν δημιουργήσει συμφωνικά έργα βασισμένα στο μυθιστόρημα.

Στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έχουν γίνει πολλές διασκευές του έργου. Ο χαρακτήρας του Δον Κιχώτη και η σχέση του με τον σύντροφό του, Σάντσο Πάντσα, συχνά χρησιμεύουν ως αλληγορίες για την ανθρώπινη κατάσταση και την αέναη αναζήτηση των ιδανικών.

 

 

Η διαχρονικότητα του έργου

Ο Δον Κιχώτης είναι περισσότερο από μια φιγούρα του 17ου αιώνα. Οι περιπέτειές του μιλούν για τη διαρκή ανάγκη του ανθρώπου να βρει νόημα σε έναν κόσμο που συχνά φαίνεται χαοτικός και άδικος. Η ιδεαλιστική του φύση, η μάχη του εναντίον των ανεμόμυλων, που θεωρούσε γίγαντες, και η ανυποχώρητη πίστη του στα ιδανικά του, τον καθιστούν σύμβολο της ανθρώπινης επιμονής και της αντίστασης στην πραγματικότητα, ανεξαρτήτως πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών.

Το έργο του Θερβάντες συνεχίζει να διαβάζεται και να μελετάται σε όλο τον κόσμο, μεταφρασμένο σε αμέτρητες γλώσσες και διδασκόμενο σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η λογοτεχνική του αξία και η επιρροή του στους τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε τον κόσμο και τους εαυτούς μας κάνουν τον Δον Κιχώτη αθάνατο στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνικής ιστορίας.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved