Η Έρση Σωτηροπούλου έτοιμη να γράψει ιστορία

Η Ελληνίδα συγγραφέας διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας, 45 χρόνια μετά τον Οδυσσέα Ελύτη και 61 μετά τον Γιώργο Σεφέρη.

Πέρασαν εξήντα ένα χρόνια από τον Γιώργο Σεφέρη και σαρανταπέντε χρόνια από τον Οδυσσέα Ελύτη, που η μια Ελληνίδα λογοτέχνης είναι φαβορί για το Νόμπελ Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.

Το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, WorldLiteratureForum, αναγνωρίζει στην συγγραφέα «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».

10 κλασικά βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει μέχρι τα 40

Η Έρση Σωτηροπούλου συναγωνίζεται κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως τον Χαρούκι Μουρακάμι, την Can Xue, καθώς και την Μάργκαρετ Άτγουντ. Και αν ισχύουν οι προβλέψεις μέχρι τώρα, η Έρση Σωτηροπούλου θα είναι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας πεζογράφος που τιμάται για τη χώρα μας, καθώς και η πρώτη γυναίκα.

Για το Νόμπελ Λογοτεχνίας είχαν υπάρξει κι άλλες ελληνικές υποψηφιότητες, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να λάβουν το βραβείο. Ανάμεσα τούς ήταν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γεώργιος Σουρής, ο Κωστής Παλαμάς, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Στρατής Μυριβήλης και ο Ηλίας Σιμόπουλος.

 

 

Ποια είναι η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως εκπαιδευτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Η ίδια έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα. Μερικά από τα γνωστά έργα της είναι το «Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές», το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, ενώ το έργο «Εύα» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και κέρδισε μια θέση στη λίστα του Ευρωπαϊκού Βραβείου.

H ξεχωριστή γοητεία του να διαβάζεις ένα βιβλίο σε ξένη γλώσσα

Επίσης έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Διηγήµατος για τη συλλογή «Να νιώθεις µπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία. Το τελευταίο της βιβλίο, «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα» αφορά δεκαπέντε διηγήματα τα οποία μας δείχνουν μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων γύρω μας υπό το πρίσμα των προβλημάτων της εποχής. Τα έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερµανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.

Για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (σουηδικά: Nobelpriset i litteratur, και τονισμός Νομπέλ) είναι βραβείο που απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση.

Σημειώνουμε πως πέρυσι το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε) «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Τέλος, άλλες γυναίκες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο είναι οι: Σέλμα Λάγκερλεφ, Γκράτσια Ντελέντα, Σίγκριντ Ούντσετ, Περλ Μπακ, Γκαμπριέλα Μιστράλ, Νέλλυ Ζαχς, Ναντίν Γκόρντιμερ, Τόνι Μόρισον, Βισουάβα Σιμπόρσκα, Ελφρίντε Γέλινεκ, Ντόρις Λέσινγκ, Χέρτα Μίλερ, Άλις Μονρό, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Όλγκα Τοκάρτσουκ, Λουίζ Γκλικ και Ανί Ερνό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved