Όταν η χειρότερη ταινία του Keanu Reeves πήρε το αίμα της πίσω

To Johnny Mnemonic θάφτηκε το 1995, αλλά έκανε το comeback του με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

Η βιομηχανία του σινεμά δεν είναι αλάνθαστη. Μπροστά στο βωμό των εσόδων και των εισπράξεων, πάρα πολλά projects που δεν σχεδιάστηκαν σωστά και «βιάστηκαν» να βγουν στις αίθουσες, αποδείχτηκαν flops. Πολλές φορές το θέμα δεν είναι καν τα παραπάνω. Όπως είχε πει ο Christopher Nolan για το Inception όταν τον ρώτησαν γιατί δεν το είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, η τεχνολογία της εποχής δεν του επέτρεπε να τρέξει την ταινία γιατί θα ήταν δυσνόητη.

Ο Keanu Reeves από την άλλη έχει μία φήμη στο Χόλιγουντ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν τον ενδιαφέρει πόσο τρελό ή περίεργο είναι ένα project ή αν έχει προοπτικές. Άπαξ και του αρέσει θα το αναλάβει και πίσω στα μαγικά 90s, όπου προσπαθούσε να φτιάξει όνομα, ο Keanu έβλεπε κάθε πρόταση σαν πρόκληση. Και δεν είχε άδικο. Το 1995 και αφού είχε κάνει ήδη μια εξαιρετική εμφάνιση με το Speed που αποδείχτηκε blockbuster και μέγιστο box office hit, η Sony αποφασίζει να δώσει το πράσινο φως σε μια νουβέλα του William Gibson. Για όσοι δεν τον γνωρίζουν, ο 76χρονος θεωρείται ένας από τους μέγιστους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, κυρίως σε διηγήματα cyberpunk. Σήμερα όλοι ξέρουμε τι είναι, αλλά πριν 40 χρόνια ήταν ένας από τους ανθρώπους που προσπαθούσε να φέρει το είδος πιο κοντά στο προσκήνιο μέσω των ταινιών.

 

 

Το κατάφερε με το Johnny Mnemonic. Πρόκειται για έναν τύπο που μεταφέρει πληροφορίες ως κούριερ μέσα στο κεφάλι του χάρη σε cybernetics. Στην ταινία κουβαλάει, χωρίς να το γνωρίζει, την θεραπεία για μια ασθένεια της εποχής όπου το νευρικό σύστημα των ανθρώπων καταρρέει, εξαιτίας των τεχνολογικών εμφυτευμάτων που βάζουν στο σώμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον κυνηγούν όλοι που θέλουν τις πληροφορίες που έχει μέσα στο κεφάλι του, καθότι οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν να βγει παραέξω η θεραπεία. Η ταινία κυριολεκτικά θάφτηκε από τους κριτικούς και κάποιοι απορούσαν για το τρίπτυχο της αποτυχίας Keanu Reeves – Dolph Lundgren – Ice T. Περιέργως στην ταινία παίζει και ο Takeshi Kitano που υποδύεται, τι άλλο, έναν yakuza.

 

johnny mnemonic 6

 

Με την πάροδο του χρόνου, η ταινία πέρασε σε εκείνες στις οποίες κανείς δεν ήθελε να θυμάται για την καριέρα του Keanu. Όχι όμως όλοι. Γιατί παρότι μπορεί να θεωρήθηκε από τις χειρότερες αν  όχι η χειρότερη του Keanu, πολλοί την χρησιμοποίησαν ως επιρροή – πιο γνωστές οι αδερφές Wachowski που θέλοντας να εξηγήσουν το Matrix στους επενδυτές της Warner Brothers, αναφέρθηκαν στο Johnny Mnemonic. Και ο Keanu; Δεδομένου της επιτυχίας του Matrix, θα μπορούσε να πει κανείς πως πήρε το αίμα του πίσω. Όμως η επιρροή του Johnny Mnemonic συνεχίστηκε με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Ένα video game.

 

 

Γιατί όσοι έχουν παίξει ήδη το Cyberpunk 2077 ξέρουν ακριβώς για τι μιλάμε. Ένα πολυαναμενόμενο παιχνίδι το 2020 από την CD Projekt Red που δημιούργησε τα παιχνίδια Witcher και που παρότι έγινε ντόρος για πολλά bugs, κατάφερε να κερδίσει το κοινό του. Πόσο κοντά όμως είναι στο Johnny Mnemonic; Οι άνθρωποι στο Cyberpunk 2077 είναι γεμάτοι εμφυτεύματα. Από chip που αυξάνουν τις εγκεφαλικές ενέργειες, μέχρι σκελετούς από κράματα τιτανίου και μεταλλικά χέρια με λεπίδες που προκαλούν ζημιές. Όπως στην ταινία. Η Night City, η πόλη που εξελίσσεται το παιχνίδι, είναι γεμάτη Ιάπωνες γκάνγκστερς σαν τους Yakuza του Johnny Mnemonic. Στην πόλη υπάρχουν fixers που σου δίνουν αποστολές, όπως κάνει ο Udo Kier για τον Keanu Reeves στην ταινία. Το σύνδρομο του νευρικού συστήματος που ονομάζεται NAS στην ταινία, ονομάζεται cyberpsychosis στο παιχνίδι και έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Αυτά και άλλα πολλά θα εντοπίσει κανείς, με κυριότερο το ότι ο ίδιος ο Keanu Reeves πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι και το όνομα του χαρακτήρα του είναι Johnny (Silverhand)!

 

SILVERHAND

 

Tι είναι λοιπόν αυτό; Μια μεγάλη δικαίωση και υπενθύμιση ότι κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους για να γίνουν αντιληπτά. Ακόμα περισσότερο όταν ψάχνουν μια fanbase σε άλλη πλατφόρμα. Αυτό έχει πάντα τις θετικές και τις αρνητικές του επιρροές, αλλά ενίοτε αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια.

Όσο για το Johnny Mnemonic; Αξίζει σίγουρα την προσοχή σου και η ταινία είναι διαθέσιμη στο YouTube.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved