Το Rings of Power κατέστρεψε κάθε μύθο πίσω από τα Orcs

Πώς ένα από τα διασημότερα φανταστικά πλάσματα της λογοτεχνίας, διασύρθηκε στα χέρια άσχετων.

Για κάποιους από εμάς, ευτυχώς το Rings of Power τελείωσε. Δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρξει τρίτη σεζόν, αλλά το σίγουρο είναι πως οι σεναριογράφοι της σειράς αποχώρησαν και αν υπάρξει νέα σεζόν, το σενάριο θα γραφτεί από καινούργια. Η αλήθεια είναι ποσώς μας ενδιαφέρει. Γιατί μετά από το τέλος της δεύτερης σεζόν, είναι δεδομένο πως το Rings of Power δεν μπορεί να σωθεί με τίποτα.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε δεκάδες πράγματα που πήγαν λάθος στην δεύτερη σεζόν. Ένα από τα κομμάτια που θίχτηκαν αρκετά, ήταν το πώς παρουσιάστηκαν τα Orcs μέσα από τη σειρά. Σαν μια πονεμένη μειονότητα όπου ο καθένας από εμάς πρέπει να συγκινηθεί και να δει το καλό ακόμα και σε αυτά. Την ενδεχομένως τρυφερή ψυχή που μπορούν να κρύβουν και πόσο έχουν ανάγκη μια πατρική φιγούρα όπως ο Adar. Και το χειρότερο όλων: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Το είδαμε σε σκηνές σαν και αυτή εδώ.

 

 

Και αναρωτιόμαστε: Μα καλά είναι τελείως πυροβολημένοι οι άνθρωποι; Ειλικρινά, ποιος επέλεξε αυτή την ομάδα για να γράψει τέτοια πράγματα; Και άπαξ και αυτά γράφτηκαν, δεν υπήρξε κάποιος να τα ελέγξει και να τους πει για τον τόνο ηλιθιότητας που έβαλαν σε αυτά τα κείμενα; Τα Orcs ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι τρυφερά και με ευαισθησίες, γιατί απλούστατα δεν φτιάχτηκαν με αυτόν τον τρόπο. Ας ρίξουμε μια ματιά στις αναφορές του J.R.R. Tolkien, για να μπορέσουμε να ρίξουμε μετά τις μούντζες με την ησυχία μας.

Διαβάστε επίσης: Αν νιώσεις ποτέ άχρηστος βάλε να δεις το Rings of Power.

Η πρώτη φορά γίνεται στο Lost Tales του 1919 όπου αναφέρονται ως δημιουργήματα του Morgoth. Για όσους δεν ξέρουν, ο Morgoth είναι το όνομα που πήρε ο προηγούμενος Dark Lord της Μέσης Γης, όπου πριν πέσει από τον ουρανό είχε το όνομα Melkor. «Από την θερμότητα και την γλίτσα, τα σώματά τους έγιναν δύσμορφα και η καρδιά τους ήταν από γρανίτη». Στο κορυφαίο Silmarillion αναφέρεται το ίδιο με την διαφορά ότι χρησιμοποιήθηκε πέτρα για τα σώματά τους. Τέλος, περίπου στο 1959 όπου ο γιος του Tolkien, Christopher, συγκέντρωσε τις σημειώσεις του πατέρα του για το Myths Transformed, ουσιαστικά δόθηκε η τελική ταυτότητα στα Orcs. Αναφέρονται ως ‘‘soulless animals’’ για τον απλούστατο λόγο ότι θα έπρεπε να είναι αιώνια πιστά στον Morgoth -  ο οποίος με μαγεία τους έμαθε να μιλάνε την Black Speech.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως είναι λίγο δύσκολο να βάλεις συναίσθημα σε αυτά τα άμυαλα πλάσματα. Ο Peter Jackson  το είχε καταλάβει καλά αυτό και αρκεί να θυμηθούμε αυτήν εδώ την σκηνή.

 

 

Αυτά είναι τα Orcs που αγαπήσαμε. Με την σιχαμάρα, τον τρόμο, τον κανιβαλισμό και όλη την πηγαία κακία τους, για τον απλούστατο λόγο ότι προέρχονται από αυτή και γι’ αυτό αποκαλούνται παιδιά του Melkor. Είναι μια βασική πληροφορία που δεν μπορείς να την πάρεις και να την πλάσεις όπως θέλεις. Είναι σαν να βγει αύριο μια σειρά Star Wars, που να δείχνει ότι κάποτε ο αυτοκράτορας Palpatine ήταν ερωτευμένος και έστελνε λουλούδια στην καλή του και της αφιέρωνε τραγούδια από το Spotify. Δεν γίνεται ρε παιδιά. Πώς να το κάνουμε.

Και κάτι τελευταίο. Ένας φίλος μου θύμισε την επίδραση που είχε το σύμπαν του Tolkien στις metal μπάντες. Οι Gorgoroth πήραν το όνομά τους από την καμένη γη της Mordor. O Varg Vikernes που θεωρείται από τους κορυφαίους του black metal, η πρώτη του μπάντα λεγόταν Uruk-hai και το προσωπικό του solo project, Burzum, σημαίνει σκοτάδι στην Black Speech. Μάλιστα ένα από τα εξώφυλλα των δίσκων του, απεικονίζουν την πύλη της Mordor. Οι μεγαλουργοί του viking metal, Amon Amarth, πήραν το όνομά τους από το Βουνό του Χαμού, όπου έτσι προφέρεται στη γλώσσα Sindarin και είναι εκεί που δημιουργήθηκε το One Ring. Υπάρχει μέχρι και μπάντα που λέγεται Isengard. Ο J.R.R. Tolkien έχει επηρεάσει με τις ιστορίες του μπάντες όπως οι Black Sabbath, οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd, οι Blind Guardian, οι Nightwish. Ο Christopher Lee έπαιξε τον Saruman γιατί πίστευε πως ήταν ο ύψιστος ρόλος κακού που έπρεπε να καταγραφεί στην καριέρα του.

 

 

Φανταστείτε τους παραπάνω, που επηρεάστηκαν από το σκοτάδι της Mordor και των τεράτων του Tolkien, να βλέπανε σήμερα αυτό το έκτρωμα. Ειδικά οι black metal μπάντες θα τους είχαν κάψει ζωντανούς. Και πέρα από την υπερβολή και τον χαβαλέ, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε μια πετυχημένη συνταγή επιτυχίας από το 1919, είναι να την πλάσεις όπως σου είπε το κεφάλι σου. Είναι προσβολή σε όσα έχουν γίνει πιο πριν και προσβολή στον ίδιο τον J.R.R. Tolkien.

Ας ελπίσουμε η Amazon να τερματίσει αυτό το χάλι μια και καλή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved