«Joker: Folie À Deux»: Αυτή τη φορά δεν (χαμο)γέλασε κανείς

Δεν είναι η χειρότερη ταινία, το σίκουελ όμως του Todd Phillips είναι τεράστια απογοήτευση.

Δυστυχώς είχαμε προϊδεαστεί από τις (αρνητικές) κριτικές οι οποίες έρχονταν από το Φεστιβάλ Καννών και έλεγαν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τον σίκουελ της ταινίας Joker αλλά είχαμε μια ελπίδα ότι όλη αυτή η αρνητική εντύπωση θα γύριζε μπούμερανγκ μόλις βλέπαμε την ταινία. Μιλάμε άλλωστε για το δεύτερο part του φιλμ που έδωσε στον Joaquin Phoenix το Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου, γεμίζοντας με τιμή και δόξα τον σκηνοθέτη Todd Phillips όπως και τη Hildur Guðnadóttir για το χαοτικό συναίσθημα των μουσικών της συνθέσεων.

Joker: Ο Todd Phillips έκανε επίκληση στο παρανοϊκό εγώ μας

 

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην εξίσωση προστέθηκε το υπερατού που λέγεται Lady Gaga, τότε η επιτυχία ήταν σίγουρη και για το Joker: Folie À Deux. Υπήρχε όμως και μια παράμετρος η οποία μονίμως χαλούσε την συνταγή και ήταν ακριβώς αυτό για το οποίο όλοι φοβόμασταν. Ναι, μιλάμε για το γεγονός ότι το φιλμ (παρα)είχε το μιούζικαλ στοιχείο, ή αλλιώς ένα τεράστιο ντεσαβαντάζ για να μπορέσει κανείς να απολαύσει την ταινία.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από τη  αρχή

Ο Arthur Fleck ή Joker, όπως συστήθηκε στο φινάλε της προηγούμενης ταινίας, είναι πλέον τρόφιμος του Arkham Asylum στο οποίο κρατείται μετά τη δολοφονία των τριών μπούληδων στο τρένο, αλλά και του Murray Randall σε live τηλεοπτική μετάδοση.

 

 

Η δικηγόρος του, βλέποντας ότι υπάρχει ελπίδα να γλιτώσει από την κακομεταχείριση του Arkham, ζητάει ακρόαση για την πελάτη της, ο οποίος θα μείνει ελεύθερος εφόσον πείσει το δικαστήριο ότι είναι διχασμένη προσωπικότητα. Ειδάλλως, ο εισαγγελέας της Gotham, Harvey Dent -ναι, ο Two-Face πολύ πριν γίνει ατύχημά του και κατρακυλήσει- έχει ζητήσει όχι μόνο να μην μείνει ελεύθερος αλλά να του επιβληθεί θανατική ποινή για τα εγκλήματά του.

Και ενώ ο Arthur δουλεύει τους παράγοντες που θα τον στείλουν σε δίκη, μια μυστήρια περσόνα, ονόματι Lee έρχεται σε επαφή μαζί του μέσα στο Asylum και ένας νέος έρωτας «ξυπνάει». Οι δυο τους βρίσκονται σε ένα κοινό σύμπαν, τους ενώνει η τρέλα και το τραγούδι, αλλά και η μανία να μην λογαριάζουν τίποτα και κανέναν.

Στη θέση σου θα ξεκινούσαμε τη σειρά «The Penguin». Είναι φοβερή!

joker

 

Η χαοτική οπτική που προσφέρει ο Joker, δίνει ζωή στη Harleen Quinzel, το ίδιο και ο πόθος που πηγάζει από τα μάτια της σαγηνευτικής Lady Gaga, η οποία δίνει συνεχώς λόγο στον Fleck να ανακαλύπτει τον Joker εαυτό του.

Η ταινία όλη βρίσκεται μονίμως μεταξύ Arkham Asylum και δικαστικής αίθουσας, με επίκεντρο τον Arthur, μπαλαντέρ τη Harleen και απέναντί του τους σιχαμένους φύλακες του Asylum και τον Harvey Dent στη δίκη. Όλα δείχνουν καλά μέχρι εδώ; Ας πάμε και στο πρόβλημα τώρα.

H σειρά «The Penguin» φιλοδοξεί να ξεχάσουμε επιτέλους τον Joker

Γιατί μιούζικαλ; Έλα μου ντε…

Αν προσφέρουν κάτι τα τραγούδια και τα ντουέτα των Joker και Harleen, είναι οι εξαιρετικές τους χορογραφίες, η υπέροχη φωνή -εννοείται- της Lady Gaga αλλά και η ευκαιρία να δούμε τον Fleck ως Joker, σε σημείο που δείχνει ώρες-ώρες πολύ πιο τρομακτικός από την πρώτη ταινία. Πάνω από όλα βέβαια εξυπηρετεί στο να τοποθετεί τον θεατή στη ζώνη του λυκόφωτος την οποία ζει το «ζεύγος» εκείνη τη στιγμή. Ένα ατελείωτο σκότος, μπολιασμένο με έρωτα και τρέλα, που μόνο οι δυο τους καταλαβαίνουν, ενώ τα ατελείωτα τραγούδια και χορευτικά τούς μας κάνουν λιανά το πόσο πολύ έχουν επιρροή ο ένας για τον άλλον.

 

 

Αυτή όμως η τόσο συχνή ύπαρξη τραγουδιών και χορευτικών, με το πέρας της ταινίας όχι μόνο κουράζει αλλά εκεί που έχουν πάρει μια τροπή τα πράγματα, έρχεται τσουπ ένα τραγούδι για να χαλάσει τον ειρμό και το σκοτάδι στο οποίο τόσο αρμονικά και βίαια μας τοποθετεί η μουσική της Hildur Guðnadóttir.

O λόγος που λατρεύουμε τον Batman βρίσκεται στον Bruce Wayne

Κάποια στιγμή μάλιστα, καταντάει τόσο εκνευριστικό που μας θυμίζει τις ταινίες της Disney που βλέπαμε μικροί και στις οποίες πατούσαμε το fast forward για να μην ακούσουμε τους πρωταγωνιστές να τραγουδούν. Εν ολίγοις, το θέμα μιούζικαλ περισσότερο λειτουργεί αρνητικά για μια ταινία με τόσο darkness -μιλάμε για χαρακτήρα της Dc Comics- που όσο και αν σε βάζει στα συναισθήματα του ζευγαριού, το ίδιο εύκολα σε αποσυντονίζει από την πλοκή που προσπαθείς να συντονίσεις στο μυαλό σου.

 

Joker Folie à Deux9123

Για να καταλήξουμε, το σενάριο είναι ελλιπές, ο Phoenix συνεχίζει από εκεί που το άφησε στην πρώτη ταινία αλλά χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο, ενώ η Lady Gaga πάει να κλέψει τις εντυπώσεις αλλά δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο για να το κάνει, και όλοι χάνονται σε ένα χρωματιστό τραγούδι το οποίο όμως θα έπρεπε να είναι πιο dark και από τον Batman.

Και αφού μιλήσαμε για τον Dark Knight, χωρίς να κάνουμε κάποιο spoiler, το φινάλε βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους όπως το ηλικιακό gap μεταξύ του Joker και της νέμεσίς του, Batman. Το είχαμε μυριστεί βέβαια από το πρώτο Joker τι συνέβαινε, αλλά ήρθε ο Todd Phillips να μας το επιβεβαιώσει στο Joker: Folie À Deux. Μετά από τόσο τραγούδι όμως πού να μπορέσεις να το απολαύσεις;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved