Το Apollo 13: Survival δείχνει όλα όσα δεν μας έδειξε ο Tom Hanks

Με την προσθήκη του αληθινού footage, το space documentary του Netflix γίνεται πιο τρομαχτικό.

Στις αναφορές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η επιβίωση των τριών αστροναυτών του Apollo 13 που έγινε και ταινία με τον Tom Hanks , ένα διαστημόπλοιο της Nasa που προορίζεται για το φεγγάρι και κινδυνεύει από μια σχεδόν μοιραία έκρηξη τον Απρίλιο του 1970, δεν είναι τίποτα λιγότερο από τρομαχτικό.

 Η έκρηξη, σε διάστημα δύο ημερών και 210.000 μιλίων στην αποστολή, παραλίγο να αποστραγγίσει το διαστημόπλοιο από οξυγόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Οι τρεις αστροναύτες, Fred Haise,  Jack Swigert και ο διοικητής της αποστολής Jim Lovell, αναγκάστηκαν να περάσουν τέσσερις οδυνηρές και ασφυκτικές ημέρες σε μια σεληνιακή μονάδα, που προοριζόταν για μόλις δύο άτομα και 45 ώρες, με ισχύ λίγων λαμπτήρων.

 

 

Οι άνευ προηγουμένου και μη δοκιμασμένοι ελιγμοί για να τους φέρουν στο σπίτι (περιλάμβανε μεταφορά δεδομένων πτήσης σε υπολογισμούς που έγιναν με το χέρι, τη μονάδα «σωσίβιας λέμβου», εκτόξευση από την τροχιά του φεγγαριού χρησιμοποιώντας κεντρόφυγο και άλλα πολλά, μετέτρεψαν το ταξίδι σε πραγματικό εφιάλτη. Και η αλήθεια; Οι πιθανότητες να γυρίσουν ήταν ελάχιστες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να ταξιδέψεις ποτέ με τον Τομ Χανκς.

Το Apollo 13: Survival, ένα νέο ντοκιμαντέρ για την εσφαλμένη αποστολή, είναι κάτι πέρα από την ταινία του Ron Howard το 1995. Αυτά τα γεγονότα φαίνονται κατά κάποιο τρόπο πολύ πιο..ωμά, αν και έχουν αποδοθεί σχολαστικά μέσω του αποκατεστημένου αρχειακού υλικού. Ο σκηνοθέτης Peter Middleton αναδημιουργεί αυτήν την εξαήμερη αποστολή, κυρίως μέσω αρχειακών ηχογραφήσεων, παλιών συνεντεύξεων με το πλήρωμα, τους φροντιστές και ακόμα και τις οικογένειες των αστροναυτών. Το αποτέλεσμα είναι μια πιστή και επεξηγηματική απεικόνιση ενός τρομαχτικού κεφαλαίου του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, που αξίζει να δεις όχι μόνο για το ιστορικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και την ικανότητα να ξεπερνούνται τα όρια.

 

 

Το ''Houston we have a problem'' ακούστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την αποστολή και είναι από εκείνα που δεν θα ήθελες ποτέ να μπεις στην ανάγκη να πει σαν αστροναύτης.  Πόσο μάλλον όταν βλέπεις πόσο καταραμένη ήταν εξαρχής η πτήση. Ο αστροναύτης Ken Mattingly εγκατέλειψε την αποστολή το βράδυ πριν από την εκτόξευση λόγω έκθεσης σε ερυθρά. Λίγο αργότερα στην πτήση, ένας κινητήρας απέτυχε. Αυτές οι πολλές δυσοίωνες εξελίξεις αναμεταδίδονται καθαρά μέσω ηχογραφήσεων της NASA συνδυασμένες με αναδημιουργίες και συνεντεύξεις.

Είναι ίσως και μια καλή αφορμή να ψαχτεί κανείς με τις επιπλέον αποστολές Apollo, που έκαναν τα πρώτα βήματα της διαστημικής εξερεύνησης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved