Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που δημοσίευσε το περιοδικό Rolling Stone, ήταν οι πρώτες αντιδράσεις γύρω από το θάνατο του Jimmi Hendrix και το αυτό καθαυτό τραγικό συμβάν που του κόστισε τη ζωή του. Στο δικό μας μυαλό, τα πράγματα είναι απλά. Ο Jimmi Hendrix έφυγε από ναρκωτικά, αλκοόλ και υπνωτικά χάπια. Είναι κάτι που γνωρίζουμε τώρα, αλλά με το θάνατο ενός σταρ τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά. Το συγκεκριμένο άρθρο έκανε μία εξαιρετική σύγκριση με δύο ακόμη μεγάλα ονόματα που πέθαναν επίσης στα 27 τους. Με τον Alan Wilson των Canned Heat και τον Kurt Cobain.
Kurt Cobain: Γιατί δυσκολευόμαστε να πειστούμε ότι αυτοκτόνησε;
Σήμερα έχουμε ένα σωρό θεωρίες συνομωσίας για διάφορους αστέρες, με πρώτη και καλύτερη ότι o Elvis Presley είναι ακόμη ζωντανός – συνεχίζουν και το πιστεύουν μέχρι και σήμερα, ασχέτως το ηλικιακό gap. Όμως το πιο εύκολο πράγμα για εκείνη την εποχή, ήταν να ακούσεις ότι ένας νέος άνθρωπος έφυγε από ναρκωτικά. Δεν είναι αφύσικο. Η γενιά των 70s ήταν η γενιά των Woodstock. Οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας. Ήταν μια εποχή που το «χόρτο» και το LSD ήταν της μόδας, που οι χίπηδες έκαναν πάταγο και που παρότι στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο μαζεμένα -και λόγω των νόμων της δικτατορίας- στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο ήταν κάτι το σύνηθες.
Το combo του Hendrix περιλάμβανε βαρβιτουρικά, ποτό και υπνωτικά χάπια. Συχνό φαινόμενο σε μία περίοδο που οι μεγάλοι αστέρες, δεν έκαναν ναρκωτικά απαραίτητα γιατί ήθελαν να φτιαχτούν, αλλά γιατί έψαχναν διέξοδο. Μιλάμε άλλωστε για μια εποχή που το burnout, το συσσωρευμένο άγχος και η κατάθλιψη, έκαναν περίπατο και οι ψυχολόγοι δεν ήταν της μόδας. Τα δε αντικαταθλιπτικά, ήταν σε τόσο πρώιμο στάδιο που έφερναν μαζί τους μία σειρά από παρενέργειες. Για την ιστορία, ο Alan Wilson βρέθηκε και εκείνος στα 27 του νεκρός από τα βαρβιτουρικά – 10 εβδομάδες πριν το θάνατο του Jim Morrison και 4 εβδομάδες πριν το θάνατο της Janice Joplin. O Kurt Cobain, που λάτρευε τον Hendrix, δεν βρήκε παρηγοριά στα βαρβιτουρικά αλλά στην ηρωίνη – με δόση που θα έριχνε σε κώμα έναν ελέφαντα.
Διάβασε επίσης: Πώς το Λονδίνο επηρέασε την μουσική του Jimmi Hendrix
Όμως τα πράγματα τελικά ίσως να είναι πιο απλά αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν αυτών των ανθρώπων. Ο Jimmi Hendrix ήταν παιδί χωρισμένων γονιών, κάτι που του κόστισε ιδιαίτερα στη ζωή του. Η μία του αδερφή γεννήθηκε τυφλή ενώ δύο ακόμα αδέρφια του είχαν εκ γενετής νοητικά προβλήματα. Παρότι η ερωτική του ζωή δεν είχε προβλήματα, την ίδια στιγμή λαχταρούσε την αποδοχή. Ο Alan Wilson είχε, πλέον διαγνωσμένα, χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας της τρομαχτικής μυωπίας του, ήταν εξίσου παιδί χωρισμένων γονιών και επειδή παράτησε το κολέγιο για να ασχοληθεί με τη μουσική, ήρθε σε ρήξη με τους δικούς του. Δεν ήταν ποτέ πετυχημένος με τις γυναίκες, ενώ είχε νοσηλευτεί και για μικρό χρονικό διάστημα σε ψυχιατρική κλινική.
Για τον Cobain γνωρίζουμε περισσότερα λόγω των μουσικών ρεπορτάζ της τηλεόρασης των 90s και του MTV που είχε γίνει η σκιά του grunge μουσικού. Εξίσου παιδί χωρισμένων γονιών, είδε τους γονείς του να παντρεύονται καινούργιους συντρόφους αλλά να μην βρίσκουν τελικά την ευτυχία. Ο Cobain δεν είχε καλή σχέση με την μητριά του, ενώ ο σύντροφος της μητέρας του του έσπασε το χέρι σε έναν καβγά. Όταν εκείνη αρνήθηκε να κάνει καταγγελία, ο Cobain έφυγε από το σπίτι και κοιμόταν για καιρό σε σπίτια φίλων. To τραγούδι Sliver, περιέγραφε τις δυσκολίες του ώστε να νιώσει κομμάτι της οικογένειας.
Back to Black: Η ταινία της Amy Winehouse «αγγίζει» τον μύθο της;
Το τι ακριβώς συμβαίνει με τους τρεις παραπάνω και τα 27 τους χρόνια, είναι κάτι το άγνωστο. Μήπως είναι κάποια φρίκη πριν τα 30; Προσωπικά νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Τα χρήματα και η δόξα, μπορούν μόνο αρχικά να καλύψουν το κενό. Από ένα σημείο και μετά, τα βιώματα βγαίνουν στην επιφάνεια και οι πετυχημένοι άνθρωποι έχουν ένα βασικό μειονέκτημα. Είναι μόνοι. Και όταν δεν είναι, νιώθουν μόνοι. Είναι κάτι που βιώσαν και οι τρεις ροκσταρ και βιώσαν δεκάδες ακόμα, με πρόσφατα παραδείγματα της γενιάς μας την Amy Winehouse και τον Chester Bennington.
H μουσική που άφησαν πίσω τους είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα, αλλά σε πιάνει και μια θλίψη για τον άνθρωπο που δεν βρήκε την γαλήνη και τις απαντήσεις που έψαχνε στη ζωή του. Απαντήσεις που θα τον βοηθούσαν να συνεχίσει ακόμα μια μέρα. Ωστόσο υπάρχει μία αλήθεια γύρω από τη μουσική και ιδιαίτερα την ροκ μουσική.
Ότι την πιο σπουδαία, την γράφουν οι άνθρωποι που δεν έχουν οικογένεια και σπίτι.