3 λόγοι που ένα e-book δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό βιβλίο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου.

Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, αλλά άραγε υπάρχει λόγος που παρότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, το ebook δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τους βιβλιοφάγους παρά το γεγονός ότι μπορεί να «κλείσει» μέσα του δέκα ράφια με βιβλία; Πάμε να το πάρουμε από την αρχή.

Αρχικά, η Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου (ebook) καθιερώθηκε το 2014 από την OverDrive, τον μεγαλύτερο διανομέα ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου με προφανή στόχο την προσέλκυση αναγνωστικού κοινού στη νέα αυτή μορφή βιβλίου. Τα ηλεκτρονικά βιβλία σήμερα είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα αρχεία ePUB, Portable Document Format (pdf) και Mobipocket. Διαβάζονται είτε με εξειδικευμένες συσκευές με οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, είτε σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

5 ταινίες που είναι καλύτερες από τα βιβλία που βασίζονται

Βέβαια, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ebook είναι περιβαλλοντικό, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία περιορίζεται η ανάγκη για χαρτί, μελάνι ή και την αποστολή τους, γεγονός που μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα που συσχετίζεται με την παραδοσιακή έντυπη έκδοση.

 

pexels perfecto capucine 515848 1329571

 

Επίσης, ενδεχομένως να νομίζεις ότι είναι μια σχετικά πρόσφατη ιδέα, ωστόσο μετρά πάνω από 80 χρόνια παρουσίας. Εν προκειμένω σημασία δεν έχει να δούμε τόσο την προέλευσή του, όσο το γιατί είναι δύσκολο να αντικαταστήσει την ευχαρίστηση της ανάγνωσης ενός κλασικού βιβλίου.

E-book VS κλασικό βιβλίο

Ξέρω εκ των προτέρων, ότι αν εσύ που διαβάζεις το άρθρο είσαι πληροφορικάριος δεν θα συμφωνήσεις σε τίποτα από τα παρακάτω. Το e-book προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες: Δεν χρειάζεται τα βιβλία να καταλαμβάνουν χώρο στο σπίτι, επίσης στο ίδιο το e-book μπορείς να έχεις μέσα αμέτρητα βιβλία για να διαβάσεις.
Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαίνεται και για ποιον λόγο άλλωστε να χάσεις αυτή την ευελιξία; Πράγματι, αυτή είναι η μία ανάγνωση στην κατάσταση, ωστόσο η άλλη πλευρά είναι ότι σε όσους αρέσει να διαβάζουν βιβλία και δεν εννοούμε εκπαιδευτικά πρόκειται για να είδος τελετουργίας αυτή η κατάσταση. Ακριβώς για αυτό, τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν μπόρεσαν ακόμη να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο και δίνουμε τρεις βασικούς λόγους.

Σαν την απόλαυση του βιβλίου στην παραλία άλλη δεν έχει

Η αίσθηση του βιβλίου

Μία από τις πιο βαθιές διαφορές μεταξύ των ηλεκτρονικών βιβλίων και των παραδοσιακών βιβλίων έγκειται στην εμπειρία της αφής. Για πολλούς αναγνώστες, η αίσθηση ενός κλασικού βιβλίου στα χέρια τους είναι αναντικατάστατη. Η υφή του χαρτιού, το βάρος του βιβλίου, ακόμη και η μυρωδιά των σελίδων συμβάλλουν στη συνολική εμπειρία ανάγνωσης. Αυτά τα αισθητηριακά στοιχεία δημιουργούν μια βαθύτερη, πιο συναισθηματική σύνδεση με το περιεχόμενο.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, από την άλλη πλευρά, στερούνται αυτή την αισθητηριακή έλξη. Περιορίζονται στην οθόνη, με την ίδια ομοιόμορφη εμφάνιση ανεξάρτητα από το είδος ή το περιεχόμενο.

 

pexels pixabay 415071

 

Ψηφιακή κόπωση

Όχι ένα ακόμη gadget. Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε με τον βομβαρδισμό των πληροφοριών και των πολλαπλών εικόνων, ένα βιβλίο συνιστά διάλλειμα από την καθημερινότητα. Αυτό συμβαίνει έτσι και αλλιώς, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο μεταφερόμαστε σε έναν άλλο, μαγικό κόσμο. Και μπορεί τα ηλεκτρονικά βιβλία να προσφέρουν ευκολία, ειδικά για ανάγνωση εν κινήσει, ωστόσο τα κλασικά βιβλία, με τις έντυπες σελίδες τους, προσφέρουν ένα διάλειμμα από τον ψηφιακό κόσμο. Δεν εκπέμπουν άλλο φως οθόνης και προσφέρουν μια πιο άνετη εμπειρία ανάγνωσης, ειδικά για μεγάλες περιόδους. Για όσους περνούν ήδη μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε οθόνες, τα βιβλία προσφέρουν μια απόδραση.

Η κουλτούρα ανάγνωσης των κλασικών βιβλίων

Τέλος, τα έντυπα βιβλία έχουν μια ανθεκτικότητα και μονιμότητα που τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν βρίσκουν. Ένα έντυπο βιβλίο δεν βασίζεται στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή τις ενημερώσεις του λογισμικού. Δεν θα εξαφανιστεί από το ράφι σου λόγω σφάλματος, έχεις φτιάξει πια τη δική σου βιβλιοθήκη στο σπίτι και μπορείς να τα δανείσεις, ή και να τα χαρίσεις, στους ανθρώπους που αγαπάς. Προσφέρει αμεσότητα και ευκολία επικοινωνίας και σχολιασμού του έργου και του δημιουργού από τους αναγνώστες.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved