Τέσσερις άγνωστες μεσαιωνικές ιστορίες που πρέπει να γίνουν ταινίες

Αν σου έλειψε το Borgias, το Wolf Hall και το Vikings, έχουμε μερικές ιδέες από την ιστορία που μπορούν να κάνουν πάταγο.

Σου λείπει από το ρεπερτόριο πληθώρα ταινιών και σειρών στο Μεσαίωνα; Η παγκόσμια ιστορία έχει πολύ πράμα ώστε να αποτελέσει έμπνευση, αλλά κάποια καταγεγραμμένα μπορούν εύκολα να βρουν το δρόμο για το Χόλιγουντ. 

 

Le Roman de Silence

romandesilence

Το Le Roman de Silence από τον 13ο αιώνα αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που ονομάζεται Σιγή, το οποίο μεγάλωσε ως αγόρι ώστε να μπορέσει να κληρονομήσει την περιουσία της οικογένειας.  Είναι όμορφη, ταλαντούχα, μαθαίνει να παλεύει, τρέχει μακριά με τσιράκια και καταλήγει στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας.

 Η βασίλισσα προσπαθεί να αποπλανήσει τη Σιγή αλλά αποτυγχάνει, την κατηγορεί για βιασμό και ακολουθούν διάφορες περιπέτειες. Στο τέλος, ο βασιλιάς διατάζει τη Σιγή να συλλάβει τον Μέρλιν (τον μυθικό), ο οποίος μπορεί να πιαστεί μόνο από γυναίκα, θεωρώντας ότι είναι αδύνατο.  Αιχμαλωτίζει όμως τον Μέρλιν, ο οποίος έρχεται στο δικαστήριο και αποκαλύπτει τη γυναικεία φύση της Σιγή. Η βασίλισσα και ο εραστής της -ένας άντρας ντυμένος καλόγρια- εκτελούνται και η Σιγή, παίρνοντας γυναικεία ρούχα και ταυτότητα, παντρεύεται τον βασιλιά.

 Αυτή είναι μια ιστορία περιπέτειας, αλλά που ξεφεύγει από απλοϊκές προκαταλήψεις για το μεσαιωνικό φύλο και απορούμε πως δεν έκαψαν τα βιβλία. Σε κάθε περίπτωση θα γινόταν ένα ωραίο mini series.

 

Drummer of Niklashausen

drummerofniklashause

Ύστερος Μεσαίωνας στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ένας βοσκός από το Χέλμσταντ ονόματι Χανς Μπομ, αναφέρει ότι είδε όραμα την Παναγία να του μιλάει για κοινωνική ισότητα. Επικίνδυνες κουβέντες για την εποχή. Ο Μπομ έκαψε το τύμπανό του (ναι, έπαιζε τύμπανο) σε μία από τις Πυρκαγιές της Ματαιοδοξίας – όπου οι πιστοί έκαιγαν αντικείμενα που υποτίθεται ότι τους διέφθειραν. Ο Μπομ μιλούσε στους συντοπίτες του ανοιχτά για τους σκληρούς νόμους των αρχόντων, των φόρων της εκκλησίας και την κοινή χρήση της γης από όλους. Αυτό κατέληξε σε εξέγερση το 1476 όταν οι ευγενείς και ο κλήρος είδαν ότι χιλιάδες αγρότες κατέκλυσαν το Niklashausen για να ακούσουν τον Μπομ να κηρύττει. Το πρόβλημα λύθηκε με τον γνωστό τρόπο. Τον συνέλαβαν, τον δίκασαν ως αιρετικό και τον εκτέλεσαν. Ωραίο στόρι ωστόσο.

 

Marie de France

marie de france hero

Αν και η Marie de France είναι η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος της Lauren Groff, Matrix, υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε για αυτή τη σκιώδη φιγούρα. Το ίδιο το έργο είναι μια συλλογή από 12 σύντομες, φανταστικές ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους από την ίδια τη Μαρί. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για εκείνη εκτός από αυτά που μας λέει (λίγο περισσότερο από το όνομά της). Έζησε πιθανώς στα τέλη του 12ου αιώνα και συνδέθηκε κατά κάποιο τρόπο με την αγγλική βασιλική αυλή. Αλλά οι ιστορίες της περιέχουν μεγαλύτερους κόσμους, εστιάζοντας σε γενναίους ιππότες και μαγικές βάρκες, λυκάνθρωπους, βασιλιάδες, ευνουχισμούς, κοπέλες που σώζουν τον εαυτό τους χωρίς την βοήθεια αντρών. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει όχι μόνο τον ζωντανό, πολύχρωμο κόσμο της Ευρώπης του 12ου αιώνα, αλλά και τον χώρο που ήταν διαθέσιμος σε αυτόν όχι μόνο για άνδρες αλλά και για γυναίκες.

 

Nithard's Historiæ

charlemagne

Το Histories του ιστορικού Nithard, αφηγείται την ιστορία της διάλυσης της Καρολίγειας Αυτοκρατορίας του 9ου αιώνα. O Brüderkrieg όπως είναι γνωστός από τα κείμενα, "Ο Πόλεμος των Αδελφών" ξέσπασε το 840, καθώς οι τρεις γιοι του αυτοκράτορα Λουδοβίκου του Ευσεβούς προσπαθούσαν να πάρουν τον έλεγχο. Ένα διαφορετικό Game of Thrones δηλαδή που εξελίσσεται στον πρώιμο Μεσαίωνα. Υπάρχουν αναφορές για μάγισσες και παλλακίδες, προδοσίες στο πεδίο της μάχης που οδηγούν βασιλιάδες σε μοναστήρια, ξαφνικές επιθέσεις Βίκινγκ και τελικά η συντριπτική απογοήτευση ενός ονείρου για μια αυτοκρατορία που καταρρέει. Οι τελευταίες λέξεις του κειμένου, που πιθανότατα γράφτηκαν λίγο πριν ο ίδιος ο Nithard σκοτωθεί σε μια επιδρομή των Βίκινγκς, μιλούν για μια τεράστια ανοιξιάτικη χιονοθύελλα το 843 μ.Χ.  «Τα αναφέρω αυτά γιατί ο βιασμός και τα αδικήματα κάθε είδους ήταν ανεξέλεγκτα από όλες τις πλευρές και τώρα ο παράξενος καιρός σκότωσε την τελευταία ελπίδα για κάθε καλό που θα έρθει». Winter is coming μέχρι και εκεί.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved