4 φιλμ και ένα mini series αφιερωμένα στην 11η Σεπτεμβρίου

Βίωσε την τραγωδία, τον ηρωισμό και τα διδάγματα αυτής της μοιραίας μέρας.

13 SHARES

Γράφει ο Χρήστος Κάβουρας

Η συγκεκριμένη μέρα άλλαξε μια για πάντα τη ζωή μας, ειδικά όσων βρίσκονταν στην εφηβεία στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Τη μέρα που ο πλανήτης «πάγωσε» από το απίστευτο τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και αρχίσαμε να τρέμουμε πολύ παραπάνω για όλα όσα γίνονται πίσω από την πλάτη μας.

Η λέξη τρομοκρατία «συστήθηκε» με τον πιο έντονο και τρομακτικό τρόπο σε όλους μας, και όσες φορές και αν δεις βίντεο με τα αεροπλάνα να πέφτουν πάνω στους τότε πιο διάσημους ουρανοξύστες του κόσμου, η ανατριχίλα δεν παύει να κυριεύει το σώμα μας. Μια τέτοια μέρα, δυστυχώς, όλοι έχουμε έναν λόγο παραπάνω να θυμόμαστε το τραγικό αυτό γεγονός και οι 4 ταινίες μαζί με τη μίνι σειρά που επιλέξαμε σίγουρα μπορούν να το κάνουν πολύ καλύτερα και από κάθε κείμενο για την 11η Σεπτεμβρίου.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Το χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Καννών εκείνης χρονιάς ακόμα ηχεί στα αφτιά μας. Το τρομοκρατικό «χτύπημα» της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ακόμα πολύ πρόσφατο το 2004 και το πολιτικό και καυστικό ντοκιμαντέρ του Michael Moore τα είχε όλα. Και κριτική στην πολιτική του τότε Πλανητάρχη, George Bush αλλά γενικότερα τη διαχείριση της κατάστασης μετά την 11η Σεπτεμβρίου, επικεντρώνοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.



Το Fahrenheit 9/11 δεν είναι εύκολο να το παρακολουθήσεις αν δεν είσαι έτοιμος για βαριά κριτική, αλλά είναι μια καλή αφετηρία αν θέλεις να κατανοήσεις το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τις επιθέσεις και τις συνέπειές τους. Μετά από ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ ίσως και εσύ να αναρωτηθείς -όπως και πολλοί Αμερικανοί μέχρι σήμερα- ότι η συγκεκριμένη επίθεση μπορεί να στήθηκε εκ των έσω.


World Trade Center (2006)

Ο Oliver Stone ανέκαθεν είχε μια «αδυναμία» στο να σκηνοθετεί ταινίες που είχαν κάποιο πατριωτικό αλλά και πολιτικό χαρακτήρα, χωρίς να διστάζει μάλιστα να κριτικάρει τους χειρισμούς της χώρας του, Αμερικής. Τα Γεννημένος την 4η Ιουλίου με τον Tom Cruise, JFK με Kevin Costner ή Nixon με Anthony Hopkins ήταν μερικά εξ αυτών και το 2006 μπαίνει στη συλλογή του το World Trade Center. Μια ταινία ωδή στους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς αλλα και όσους ακόμα βρέθηκαν στο μέρος της επίθεσης και έγιναν θυσία για να σώσουν τους άλλους. 


Οι Nicolas Cage και Michael Peña (Narcos Mexico) ως δύο αστυνομικοί της λιμενικής αστυνομίας της Νέας Υόρκης, πρωταγωνιστούν σε ένα συγκλονιστικό story αφοσίωσης και ψυχικών αποθεμάτων κάτω από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων. Ένα φιλμ που τιμάει όλους τους άντρες και τις γυναίκες που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν άλλους.

Zero Dark Thirty (2012)

Το τρομοκρατικό χτύπημα μπορεί να έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου, δεν τελείωσε όμως εκεί. Οι ΗΠΑ το είχαν βάλει σκοπό να «ξεπεστρέψουν» τον μεγάλο εγκέφαλο των επιθέσεων, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και το Zero Dark Thirty ήρθε σαν μεγάλος επίλογος των γεγονότων εκείνων.



Η σκηνοθέτης, Kathryn Bigelow αφηγείται την ιστορία αυτού του κυνηγιού, μέσα από τα μάτια της Maya, μιας πράκτορα της CIA που υποδύεται Jessica Chastain, σε ένα φιλμ γεμάτο ένταση, πρωτόγνωρη στρατηγική και ένα cast που σήμερα θεωρείται All-Star, αλλά τότε είχε αρκετούς που δεν ήταν και τόσο γνωστοί όπως ο Chris Pratt (Guardians of the Galaxy), Joel Edgerton (Warrior, The Great Gatsby), Jeremy Strong (Succesion) μέχρι και τον Scott Adkins (Uri Boyka) ή και τον Frank Grillo.

Είναι επίσης μια ωδή στην υπομονή και τη στρατηγική που απαιτείται για να συλληφθεί ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της τρομοκρατίας, μέσα από γεγονότα και αληθινές στιγμές δράσης που σου μένουν πάντα στο μυαλό.


United 93 (2006)

Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε στο έδαφος στην 9/11, τι συνέβαινε όμως σε όσους βρίσκονταν στον αέρα; Το United 93 του Paul Greengrass είναι ίσως η πιο αληθοφανής αναπαράσταση της 11ης Σεπτεμβρίου και αφηγείται όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης United 93, του τέταρτου αεροπλάνου που κατέλαβαν οι τρομοκράτες.



Χωρίς υπερβολές και τις κλασικιές «αμερικανιές» που θα περίμενε κανείς, το φιλμ αναδεικνύει την ηρωική προσπάθεια των επιβατών της πτήσης να καταλάβουν το αεροπλάνο πριν καταλήξει στον στόχο του. Ο τρόμος και η αδρεναλίνη των τελευταίων στιγμών είναι ένα πραγματικό σφύξιμο στην καρδιά, ακριβώς όμως όπως θα το ζούσε κάθε επιβάτης που μπήκε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει, αλλά αντί να φτάσει στον προορισμό του, ξέρει ότι η ζωή του σύντομα θα τελειώσει. Εκτός και αν κάνει κάτι για να αλλάξει τη μοίρα του. Η ταινία, μάλιστα, γυρίστηκε με τη συνεργασία πολλών από τις οικογένειες των επιβατών.


The Looming Tower (2018)

Ήμασταν ανάμεσα σε αυτό και το Extremely Loud & Incredibly Close, ωστόσο, χάρη στις προτιμήσεις των καιρών (a.k.a. τηλεοπτικές σειρές) η προτίμησή μας ήταν το mini series του Hulu. Αν λοιπόν έχεις να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο για ό,τι έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, το The Looming Tower είναι εστιασμένο σε έναν παρασκηνιακό «πόλεμο» μεταξύ FBI και CIA, με επίκεντρο την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. 



Με πιο τρανταχτά πρόσωπα τους Jeff Daniels (Ηλίθιος και Πανηλίθιος, Speed) και Peter Sarsgaard (The Batman, The Green Lantern) μπαίνουμε στα άδυτα της κατασκοπίας αλλά και το τρομακτικό ενδεχόμενο του οτιδήποτε παρακολουθείται και τα πάντα μαθαίνονται. Ένα πολιτικό θρίλερ που αναδεικνύει την πολύπλοκη και δυσλειτουργική γραφειοκρατία που οδήγησε στη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος αλλά και τον λανθασμένο χειρισμό μεταξύ των δύο κατασκοπικών υπηρεσιών, που οδήγησε στην αποτυχία αποτροπής της επίθεσης. 


13 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved