Επτά ταινίες με IRA και Ιρλανδικό Εμφύλιο

Οι Ταραχές υπήρξαν αφορμή για μερικές από τις καλύτερες ταινίες του κινηματογράφου. 

H περίοδος των Ταραχών ανάμεσα σε Βόρειο και Νότιο Ιρλανδία, σημάδεψαν την ιστορία. Αλλά έκαναν το ίδιο και με τον κινηματογράφο. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες ταινίες του σινεμά με τον Ιρλανδικό Εμφύλιο σαν theme, που δείχνει την πικρή αλήθεια των συγκρούσεων.

 

Michael Collins

Η ταινία που όλοι έχουμε δει, προτού ο Liam Neeson αποφασίζει να σπάσει τον κόσμο στο ξύλο – λέγεται μάλιστα ότι για αυτή του την ταινία του πρότειναν το ρόλο του James Bond, για να αρνηθεί και να περάσει αυτός στον Pierce Brosnan. H ιστορία και ο αγώνας του Michael Collins για μια ελεύθερη Ιρλανδία, από τις πρώτες συζητήσεις με τους Βρετανούς το 1921 μέχρι το Sinn Fein και τον ένοπλο αγώνα. Όλα σε σκηνοθεσία και σενάριο Neil Jordan.

 

The Boxer

Τέσσερα χρόνια μετά το In the Name of the Father, o Daniel Day-Lewis επιστρέφει σε ακόμη μια ταινία με τον Ιρλανδικό Εμφύλιο ως theme. Ένας μποξέρ που φυλακίζεται ως πιτσιρικάς, αποφασίζει μετά την αποφυλάκισή του να μην ασχοληθεί πλέον με τα πολιτικά της Ιρλανδίας και να ανοίξει ένα γυμναστήριο στο Μπέλφαστ. Η ταινία εξετάζει τα γεγονότα και από τις δύο πλευρές, παρουσιάζοντας έναν άνθρωπο που προσπαθεί να μείνει ουδέτερος, χωρίς φυσικά κάποια επιτυχία σε αυτό. Μαζί με τον καταξιωμένο ηθοποιό, η εξίσου υπέροχη Emily Watson.

 

Bloody Sunday

Μέχρι και σήμερα, η 30η Ιανουαρίου παραμένει μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην ιστορία των Ιρλανδών. Το 1972, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Derry, σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών. Το πιο πετυχημένο του κομμάτι, προφανώς, είναι ότι κατάφερε να μεταδώσει πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής παρότι γυρίστηκε το 2002. Βραβευμένο με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψήφιο για BAFTA. Παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες σχετικά με τον Ιρλανδικό Εμφύλιο.

 

Hunger

Η ταινία που άνοιξε το κινηματογραφικό μονοπάτι του Michael Fassbender. H ταινία του σκηνοθέτη Steve McQueen, περιγράφει τις απεργίες πείνες στη φυλακή το 198; από τα μέλη του IRA και τον εμβληματικό Bobby Sands. Για να μπορέσει να μιμηθεί τον Sands, o Fassbender ξεκίνησε ειδική διατροφή όπου έχανε 900 θερμίδες την ημέρα για 10 εβδομάδες. Μια ιστορία που ήρθε στο προσκήνιο χάρη στα βιβλία και πολύ περισσότερο χάρη στον κινηματογράφο, δείχνοντας το πείσμα και το ασυμβίβαστο των Ιρλανδών επαναστατών.

 

‘71

Από τα φρέσκα του κινηματογράφου σχετικά με τις Ταραχές στη Βόρειο Ιρλανδία. Ο Jack O’Connell υποδύεται ένα νεαρό στρατιώτη που κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Belfast, αποκόβεται από τη μονάδα του και χάνεται στα σοκάκια της πόλης. Καλείται να επιβιώσει μέχρι να μπορέσουν οι σύνδεσμοι των Βρετανών μέσα στην πόλη να τον γυρίσουν με ασφάλεια σε βρετανικό έδαφος. Τόσο ο O’Connell όσο και οι Sean Harris και Paul Anderson, ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους.

 

Belfast

Η ταινία του Kenneth Branagh συζητήθηκε πολύ το 2021 και παρότι ο Ιρλανδικός Εμφύλιος είναι ο πυρήνας του έργου, το Belfast ανήκει ξεκάθαρα στα αστικά δράματα που θυμίζουν τον κινηματογράφο της δεκαετίας του ’40. Είναι η ιστορία μιας Προτεσταντικής οικογένειας κατά τις αρχές των Ταραχών του 1969, όπου γειτονιές και οικογένειες χωρίζονται σε αντίπαλα στρατόπεδα – όταν μάλιστα κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εκτάσεις που θα πάρουν τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Με επικό καστ προτάθηκε για 7 Όσκαρ και 6 BAFTA’s, κερδίζοντας το Καλύτερης Ταινίας.

 

In the Name of the Father

Μέχρι και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες της πρώτης πενταετίας της δεκαετίας του ’90, υποψήφιο για 7 Όσκαρ και με τον Daniel Day-Lewis στα καλύτερά του. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Gerry Conlon που φυλακίστηκε άδικα για 15 χρόνια, με την κατηγορία πως ήταν ελεύθερος σκοπευτής του IRA. Η ταινία εστιάζει στην ελαττωματική απόδοση δικαιοσύνης αλλά και στο σωφρονιστικό σύστημα της εποχής, καθώς ο Conlon βασανίστηκε από αστυνομικούς και υπέγραψε ομολογία όταν τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον πατέρα του. Ένα από τα στολίδια του σύγχρονου κινηματογράφου.

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved