Netflix Το SPRINT θα σου μάθει τα πάντα για την αιώνια κόντρα ΗΠΑ - Τζαμάικα στο ταρτάν

Αν θέλεις να μπεις σε mood Ολυμπιακών Αγώνων, τότε πατάς play στο mini documentary του Netflix.

Βουδαπέστη 2023: "Αυτό που με πονάει είναι όταν βλέπω στους τελικούς του NBA να βάζουν τον τίτλο: Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ποιανού; Των Ηνωμένων Πολιτειών; Μη με παρεξηγείτε, αγαπώ τις ΗΠΑ, ορισμένες φορές, αλλά αυτό δεν είναι ο κόσμος. Εμείς είμαστε ο κόσμος, έχουμε εδώ σχεδόν κάθε χώρα να παλεύει για την σημαία της να θριαμβεύει να δίνει τα πάντα, δεν υπάρχουν σημαίες στο NBA". Τα λόγια ανήκουν στον Noah Lyles. Λίγα λεπτά νωρίτερα έχει στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100 μέτρα. Στην κούρσα της μίας ανάσας. Στο άθλημα που ακόμη και να μην είσαι φαν του στίβου, θα στηθείς στην τηλεόραση ώστε να δεις έναν αγώνα που διαρκεί λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Η δικαίωση για τον Αμερικανό σπρίντερ ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Οι Γερμανοί απέκλεισαν τις ΗΠΑ στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ, έφτασαν μέχρι το τέλος της διαδρομής και οι αλαζόνες Αμερικανοί δεν ανέβηκαν καν στο βάθρο. Η δήλωση έγινε viral, η πλειοψηφία των αθλητών του NBA έκραξε τον Noah και μόνο ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Γιάννης Αντετοκούνμπο, τον στήριξε ανοιχτά. 

 

 

Ο Noah Lyles είναι σταρ. Δεν είναι απλώς ένας σπρίντερ. Είναι ένα παιδί που το στόμα του τρέχει όσο γρήγορα τρέχουν και τα πόδια του. Αλλά όσο κερδίζει, κανείς δεν μπορεί να έχει πρόβλημα με αυτό. Εκτός από τους αντιπάλους του. Το lifestyle του και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τη ζωή αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ SPRINT, το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα του Netflix. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που φωτίζει αθέατες πλευρές των γρηγορότερων ανθρώπων του πλανήτη. Οι κορυφαίοι των κορυφαίων στα 100 και στα 200 μέτρα μιλούν μπροστά στην κάμερα και ξετυλίγεται όλο το κουβάρι πίσω από το τελικό αποτέλεσμα που βλέπουν στο ταρτάν.

 

 

Σε πρώτο φόντο βλέπουμε την αιώνια κόντρα των ΗΠΑ - Τζαμάικα. Από τη μία πλευρά οι εκπληκτικές εγκαταστάσεις και το lifestyle των Αμερικανών. Από την άλλη πλευρά οι πιο… λιτές εγκαταστάσεις και η ταπεινότητα των Τζαμαϊκανών. Τα “παιδιά” του Usain Bolt από τις φτωχογειτονιές που αν γνωρίζουν κάτι καλά, αυτό είναι να τρέχουν. Οι Τζαμαϊκανοί έχουν τσακίσει τα τελευταία χρόνια τους Αμερικανούς και αυτό δεν κάθεται καλά στους τύπους που πιστεύουν ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον δικό τους κόσμο. Παραφράζοντας το “εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε”, στον κλασσικό αθλητισμό “εδώ είναι στίβος, δεν είναι παίξε γέλασε”. Η γκλαμουριά πιάνει τόπο στο Hollywood. Το ταρτάν είναι για τους πραγματικά σκληρούς.

 

 

Ο Noah Lyles έρχεται να σπάσει την παντοδυναμία των Τζαμαϊκανών και το κατάφερε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Σειρά έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, με τον κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στους Αγώνες του Τόκιο να έρχεται ξαφνικά από την Ιταλία: Marcell Jacobs ονομάζεται και έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης στην ιστορία του αθλήματος που έρχεται από τη Μεσόγειο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους Αμερικανούς να κερδίσει φέτος ο Noah; Διότι έχουν να πάρουν χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα από το 2004 και τον Justin Gatlin και στα 200 μέτρα από τον Shawn Crawford. Έπειτα ήρθε το φαινόμενο Usain Bolt για να σπάσει κάθε ρεκόρ, να σαρώσει όλα τα χρυσά και πλέον έφτασε η ώρα του Noah Lyles. Ή μήπως όχι; 

Αλλά μη νομίζετε πως στις γυναίκες η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στην Sha'Carri Richardson. Αυτόν τον πύραυλο των 155 εκατοστών που έχει περάσει δύσκολα. Τα ζόρικα παιδικά χρόνια, η κατάθλιψη που λίγο έλειψε να την οδηγήσει στην αυτοκτονία, η τιμωρία από την WADA διότι κάπνισε κάνναβη λόγω του θανάτου της βιολογικής της μητέρας μέχρι να φτάσει στην κορυφή του κόσμου στο τουρνουά της Βουδαπέστης. Πόσο σημαντικό είναι να κερδίσει αυτό το χρυσό μετάλλιο; Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1996 και στην Γκέιλ Ντίβερς για να δούμε τις ΗΠΑ στο υψηλότερο βάθρο και στην κορυφή της Ολυμπιάδας. Το 2008 και το 2012 χρυσή Ολυμπιονίκης στέφθηκε η Shelly-Ann Fraser-Pryce, το 2016 και το 2021 η Elaine Thompson. Τι κοινό έχουν; Και οι δύο Τζαμαϊκανές αλλά και τσακωμένες. Διότι η κόντρα στον στίβο δε θα τη συναντήσεις μόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τζαμάικα αλλά και“ενδοοικογενειακά”. Όλοι θέλουν να είναι πρώτοι, μην το ξεχνάς.

 

 

Στο ντοκιμαντέρ τα μαθαίνουμε όλα. Πρόκειται για σειρά 6 επεισοδίων που θα σε βάλουν σε mood Ολυμπιακών Αγώνων, με τις πινελιές των Usain Bolt, Ato Boldon και Michael Johnson ως σχολιαστές. Τι άλλο θέλεις; Αυτές τις μέρες κάθεσαι σπίτι, προστατεύεσαι από τον καύσωνα, βάζεις κλιματισμό και αφήνεις τους αθλητές να ιδρώνουν. Αλλά κάτι μας λέει πως θα επηρεαστείς τόσο πολύ που θα περιμένεις να πέσει ο ήλιος, θα πάρεις τα αθλητικά σου και θα ψάξεις το πρώτο ταρτάν ώστε να κάνεις τη δική σου κούρσα. Θα καταφέρεις να κάνεις κάτω από 10 δευτερόλεπτα; Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο θα κατανοήσεις το τι σημαίνει να είσαι σπρίντερ.

 

Το αφιέρωμα του Ratpack μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε όλες εκείνες τις ιστορίες που συνέθεσαν το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα που θα ανανεώνεται καθημερινά κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Olympic Tales Highlight



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved