associated press Σινέντ Ο'Κόνορ: Η ασυμβίβαστη τραγουδίστρια του Nothing Compares 2 U

Η Σινέντ Ο’ Κόνορ πέθανε σε ηλικία 56 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

 

Ρηξικέλευθη και ασυμβίβαστη είναι δύο επίθετα που ταιριάζουν στην καταξιωμένη τραγουδίστρια από το Δουβλίνο. Κυκλοφόρησε δέκα άλμπουμ ενώ το τραγούδι της «Nothing Compares 2 U» ανακηρύχθηκε το 1990 το νούμερο ένα single παγκοσμίως από το Billboard Music Awards. Ένα από εκείνα τα τραγούδια που στην πορεία των χρόνων έγινε κλασικό, αφήνοντας το δικό του στίγμα στη μουσική. Η Σινέντ Ο’ Κόνορ πέρα από τεράστια καλλιτέχνιδα υπήρξε και επαναστατικό πνεύμα. Ακόμη, είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της πως είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας στα 33 της χρόνια.

10 διάσημες ταινίες που έχουν βασιστεί σε βιβλία τα οποία αξίζει να διαβάσεις

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 στο Γκλέναγκερι του Δουβλίνου και πήρε το όνομά της από τη Sinéad de Valera, τη σύζυγο του Ιρλανδού προέδρου Éamon de Valera. Ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Sean O'Connor και Marie O'Connor. Οι γονείς της χώρισαν νωρίς και η μητέρα της, την κακοποιούσε. Η μουσική της καριέρα ξεκίνησε όταν την «ανακάλυψε» ο ντράμερ του δημοφιλούς ιρλανδικού συγκροτήματος In Tua Nua και έγραψαν μαζί το επιτυχημένο τραγούδι τους «Take My Hand». Πριν τελειώσει το σχολείο, η Ο’ Κόνορ τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα στο δρόμο και στις παμπ.

 

 

Διεθνής αναγνώριση και Nothing Compares 2 U

Ενώ έπαιζε με ένα συγκρότημα από το Δουβλίνο που ονομαζόταν Ton Ton Macoute, η Ο’ Κόνορ τράβηξε την προσοχή των δύο ιδιοκτητών-διαχειριστών μιας μικρής δισκογραφικής εταιρείας που είχε έδρα το Λονδίνο και ονομαζόταν Ensign Records. Η Ensign κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της, The Lion and the Cobra, στα τέλη του 1987. Οι κριτικοί επαίνεσαν την ισχυρή και εκφραστική φωνή της Ο’ Κόνορ και σημείωσαν την πολυπλοκότητα των τραγουδιών της, ενώ ακόμη αναγνώρισαν την μη εμπορική φύση τους. Τελικά, το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από 500.000 αντίτυπα και έγινε πλατινένιο.

Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της η Ο’ Κόνορ το 1990, I Do Not Want What I Haven't Got, έγινε διεθνής σταρ. Το single Nothing Compares 2 U έφτασε στην κορυφή των τσαρτ του Billboard και έδωσε στην O' Κόνορ τέσσερις υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου άλμπουμ, του καλύτερου τραγουδιού, της καλύτερης γυναίκας τραγουδίστριας και του καλύτερου εναλλακτικού άλμπουμ. Το βίντεο για το Nothing Compares 2 U κέρδισε το βραβείο MTV για το βίντεο της χρονιάς και η Ο’ Κόνορ ανακηρύχθηκε καλλιτέχνιδα της χρονιάς το 1991 από το Rolling Stone.

Μόνο ο Ed Harris μπορεί να υποδύεται τόσο καλά τον «κακό»

Η επαναστατική της φύση

Τα επόμενα δύο άλμπουμ της, Am I Not Your Girl το 1992 και Universal Mother το 1994, είχαν πολύ μικρότερο αντίκτυπο τόσο σε κριτικές όσο και σε εμπορικά έσοδα. Αλλά πέρα από αυτό είχε βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας για τις αμφιλεγόμενες δημόσιες δηλώσεις της, ξεκινώντας το 1989 όταν ανακοίνωσε την υποστήριξή της στον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA), ανακαλώντας τη δήλωση έναν χρόνο αργότερα. Το 1991, η Ο’ Κόνορ μποϊκόταρε την τελετή Grammy και αρνήθηκε το βραβείο της για το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ, υποστηρίζοντας ότι η απουσία της ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στην ακραία εμπορικότητα των βραβείων Grammy.

Μία από εκείνες τις κινήσεις της που έχει σχολιαστεί όσο καμία άλλη είναι όταν στις 3 Οκτωβρίου του 1992 ήταν καλεσμένη της εκπομπής «Saturday Night Live» για να ερμηνεύσει το τραγούδι του Bob Marley «War». Στο τέλος του τραγουδιού, αλλάζει τους στίχους και «επιτίθεται» στον Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, σκίζοντας τη φωτογραφία του. Σε ηλικία 51 ετών μετά από έναν εξαιρετικά σοβαρό νευρικό κλονισμό αποφάσισε να αλλάξει θρησκεία, να ασπαστεί το Ισλάμ και να μας επανασυστηθεί ως Σουχάντα Νταβίτ.

 


Η Ο’Κόνορ παντρεύτηκε τέσσερις φορές έκανε δύο παιδιά με δύο από τους συζύγους της και άλλα δύο με συντρόφους που είχε σχέση. Η τριετής μάχη με τον πρώην φίλο της John Waters για την επιμέλεια της κόρης τους έληξε τον Μάρτιο του 1999 όταν πήρε υπερβολική δόση Valium σε μια προσπάθεια αυτοκτονίας. Στη συνέχεια συμφώνησε να αφήσει το 3χρονο κορίτσι, να ζήσει με τον πατέρα της. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2022, η Ιρλανδή τραγουδίστρια ανακοίνωσε τον θάνατο του 17χρονου γιου της μέσω social media: «Ο όμορφος γιος μου, Nevi’im Nesta Ali Shane Ο’ Κόνορ , το ίδιο το φως της ζωής μου, αποφάσισε να τερματίσει τον επίγειο αγώνα του σήμερα και βρίσκεται τώρα με τον Θεό. Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη και να μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμά του. Το μωρό μου. Σ’αγαπώ τόσο πολύ».

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved