ΙΝΤΙΜΕ Χάρρυ Κλυν: Μεγαλώνοντας με τις Σέρρες Μάντρες

Μια κασέτα του Χάρρυ Κλυν ήταν ανέκαθεν πηγή γέλιου. Για έναν Millennial ωστόσο είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Είναι μεγάλη αλήθεια πως για τις νεότερες γεννιές, ακόμα και για τους Millennials καλά καλά, το όνομα Χάρρυ Κλυν δεν έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη των πατεράδων μας. Εκείνες ωστόσο τις τίμιες εποχές της κασέτας, οι κυκλοφορίες του λατρεμένου κωμικού λειτουργούσαν σαν τα σύγχρονα βιντεάκια στο Youtube και μάζευαν αγοροπαρέες στα σπίτια, αυτές που σκορπούσαν το γέλιο με τα αιχμηρά του σχόλια, ρίχνοντας ασταμάτητο μπινελίκι στους πολιτικούς αλλά και την ελληνική πραγματικότητα την οποία λάτρευε να διακωμωδεί μέσω των ξεκαρδιστικών ατακών του.

 

 

Σήμερα λοιπόν είναι ο Αλέξανδρος Τσουβέλας, ο Φάνης Λαμπρόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος, πριν από αυτούς Γιώργος Μητσικώστας, πάνω από όλους όμως ήταν ο αθάνατος Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ή αλλιώς Χάρρυ Κλυν.      

Για τους πατεράδες μας, έχει ξεχωριστή σημασία ο Χάρρυ Κλυν.

 

Η κασέτα που περνάει από πατέρα σε γιο

Κάθε γιος παίρνει στοιχεία από τον πατέρα του, ακόμα και αν μερικές φορές ο ίδιος ο πατέρας εξαναγκάζει το διάδοχο να βιώσει συνήθειες που είχε εκείνος μικρός. Μόνο έτσι μπορώ να μεταφράσω το γεγονός ότι σε κάθε εκδρομή με την οικογένεια αντί να ακούμε κάποιο τραγούδι στο ραδιόφωνο ή από CD (τότε δεν υπήρχαν Μp3 ή Bluetooth) στο αυτοκίνητο του πατέρα μου έπαιζε μονίμως εκείνη η κασέτα του Χάρρυ Κλυν με τίτλο «Δοξάστε Με» και δίπλα βρισκόταν εκείνη με το «Έθνος Ανάδελφον» οι οποίες έπαιζαν καρουζέλ σε σημείο που ακόμα και σήμερα ξέρω απ’ έξω τα λόγια.

Η πρώτη από τις δυο ωστόσο εξελίχθηκε στην αγαπημένη δικιά μου αλλά και όσων φίλων επενέβαιναν σε εκείνο το όχημα, ιδιαίτερα το κομμάτι «Μάχη στις Σέρρες Μάντρες». Ακόμα και αν για λόγους ηλικίας δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς κορόιδευε ο Χάρρυ Κλυν -είχε πολλή δουλειά με επεξηγήσεις ο πατέρας μου-, ποιος ήταν αυτός ο περιβόητος Γκαούτσο Κότσο (Κωνσταντίνος Καραμανλής) ή ο λαοπλάνος Ντάλτον, Αντρίκο Ντελ Πάσο (Ανδρέας Παπανδρέου) σε μια μάχη με φόντο την Άγρια Δύση της Ελλάδος. Κάπως έτσι η κασέτα εκείνη είχε εκτός από κωμικό ρόλο, ταυτόχρονα και εκπαιδευτικό για μένα και όσους Millennials την άκουγαν.

Σε μια εποχή που ο ελληνικός πολιτικός κόσμος ήταν χωρισμένος σε γαλάζιους (Ν.Δ.) και πράσινους (ΠΑΣΟΚ) η ανοιχτή κόντρα του Χάρρυ Κλυν στα χρώματα του Λούκι Λουκ ίσως ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να μάθει ένα μικρό παιδί την ελληνική πραγματικότητα και την πολιτική σκηνή, ότι Παπανδρέου και Καραμανλής δεν συμφωνούσαν ούτε στο τι ποτό θα κεράσουν ο ένας τον άλλον ως αποτέλεσμα της κόντρας ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Την έχεις ακούσει τη μάχη στις Σέρρες Μάντρες;

 

 

Βέβαια δεν ήταν μόνο οι Σέρρες Μάντρες

Εκείνη η κασέτα περιείχε τον Καρπάθουλα των Δρακουλίων Δράκουλα των Καρπαθίων, την δραματική περιγραφή της αφόρητης αυτοσυγκράτησης αερίων (κλανιάς) σε δημόσιο χώρο μεταφρασμένη σε ερωτικό τραγούδι την ώρα του χωρισμού με τίτλο «Προσπάθησα πολύ να σε κρατήσω», την περιγραφή αγώνα από τον κεκέ sportscaster, τον φεμινιστή Βασίλη που πίνει το φραπεδάκι του με τις 48 ζάχαρες και έκλεινε μοναδικά με τον κοσμάρα βοσκό, Χαράλαμπο Τραμπάκουλα που μόλις είχε επιβιώσει από επίθεση UFO.

Ο Χάρρυ Κλυν ακόμα και αν δεν ήταν της εποχής μας, μπορούσε να προσφέρει απλόχερα πέρα από τις στιγμές γέλιου και πολλές αλήθειες για τη ζωή. Για αυτό και δεν θα ξεχαστεί ποτέ, όσο χρόνια και αν περάσουν.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved