Manowar: Η πολεμική μηχανή του επικού σκληρού ήχου γυρνάει το χρόνο πίσω

Μία από τις σπουδαιότερες metal μπάντες θα είναι το καλοκαίρι στην Αθήνα.  

Οι Manowar δεν είναι απλά ένα συγκρότημα, οι Manowar είναι ολόκληρη ιστορία, είναι οι θεμελιωτές του είδους που ονομάζουμε epic metal. Τόσοι και τόσοι τους μιμήθηκαν μέσα στα χρόνια, κανείς όμως δεν κατάφερε να τους φτάσει σε σπουδαιότητα. Χωρίς αυτούς τους τρελούς Αμερικάνους, η metal μουσική θα ήταν πολύ πιο φτωχή και άδεια.

Το καλοκαίρι θα τους έχουμε και πάλι μπροστά μας μιας και θα εμφανιστούν στο Release Athens την Tετάρτη 22 Ιουνίου 2022.

Οι Manowar θα παρουσιάσουν το "The Revenge Of Odysseus”, εμπνευσμένο από την "Οδύσσεια", ως φυσική συνέχεια του κλασικού  “Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts” μέσα από το “The Triumph Of Steel” που κλείνει τα 30 χρόνια.

 

 
 

Πάμε όμως να δούμε την παράξενη ιστορία αυτής της τεράστιας μπάντας.

Οι Manowar δημιουργήθηκαν το 1980 όταν ο μελλοντικός μπασίστας Joey DeMaio γνώρισε τον Ross «Ross the Boss» Friedman δουλεύοντας ως πυροτεχνουργός και τεχνικός μπάσου για τους Black Sabbath. Μία προϋπηρεσία που θα του χάριζε πολλές από τις δεξιότητες του στο μέλλον του σαν μουσικός. Επίσης θα είναι και η αιτία που οι Manowar θα μπουν στο βιβλίο Γκίνες.

Το 1984 μπήκαν στο Βιβλίο Γκίνες ως το πιο θορυβώδες συγκρότημα του κόσμου (ένα ρεκόρ που έχουν σπάσει 3 φορές σε ξεχωριστές περιπτώσεις), ενώ κατέχουν και το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια metal συναυλία, με εμφάνιση τους στη Βουλγαρία όπου διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες.

Λόγω κοινού γούστου στη μουσική και με προτροπή του Ronnie James Dio αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μπάντα. Τα φωνητικά ανέλαβε ο παιδικός φίλος και συμμαθητής του DeMaio, Eric Adams, ενώ πίσω απο τα τύμπανα θα βρεθεί ο ντράμερ των Rods, Carl Canedy.

Το νεοσύστατο συγκρότημα ξεκίνησε παίζοντας διασκευές σε hard rock και heavy metal συγκροτήματα σε διάφορα κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορική τους πορεία στην δισκογραφία. Μία ιστορία που έχει αφήσει πολλά θύματα πίσω. Και λέμε θύματα με την καλή έννοια. Η ιστορία του metal θα άλλαζε ριζικά από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ.

Έρευνα: Άμα ακούς συνεχώς heavy metal είσαι ευτυχισμένος

Τον Αύγουστο του 1982, κυκλοφόρησε ο δίσκος "Battle Hymns" με τη συμμετοχή του ηθοποιού Όρσον Γουέλς ως αφηγητή στο τραγούδι "Dark Avenger". Η άγρια εικόνα του συγκροτήματος και η πίστη τους στο "αληθινό μέταλ" δημιούργησε φήμη γύρω από το όνομά τους. Παρ' όλα αυτά, η "ΕΜΙ" τους απέρριψε και η ανεπιτυχής προσπάθεια για νέα εταιρεία που θα τους εκπροσωπούσε οδήγησε τη μπάντα να πεισμώσει ακόμη πιο πολύ.

 

 
 

Οι Manowar πίστευαν τόσο πολύ σε αυτό που πρέσβευαν, που εφηύραν τον όρο «false metal» για να χαρακτηρίσουν οποιαδήποτε άλλη μπάντα πέραν των ιδίων. Ισορροπώντας μεταξύ μεγαλοπρέπειας και παραλογισμού, άνοιξαν δρόμο με φωτιά και τσεκούρι στο επικό heavy metal, μακριά από το «false metal» και τις τάσεις της εποχής, στρατολογώντας πολλούς που τους ακολούθησαν στην πορεία. Κι αυτός ο όμορφος παραλογισμός ήταν που τους έβαλε στο χάρτη, μαζί φυσικά με τον πολύ ιδιαίτερο και οξύ τους ήχο που τόσοι και τόσοι θαυμαστές έχουν αγαπήσει μέσα στα χρόνια.

 

 
 

Για το ίδιο το συγκρότημα, ο DeMaio επέλεξε το όνομα «Manowar». Πέρα από την σύνδεση με το πολεμικό πλοίο που ξεκίνησε από την Πορτογαλία τον 15ο αιώνα, για τον DeMaio, ήταν συνδυασμός του «War» (λόγω του ότι η ζωή είναι μία διαρκής μάχη, ένας πόλεμος) και του «Man», αρσενικού στοιχείου ανδρείας, σε αντίθεση με αυτούς που δειλιάζουν και δεν μάχονται. Σε παρόμοιο πνεύμα προέκυψε και ο όρος «false metal», που οι Manowar τον έχουν έκτοτε ως σημαία τους, αναφέρεται σε κάθε συγκρότημα που δεν παίζει στο ύψος των προσδοκιών των οπαδών τους, και επομένως τους εξαπατά.

Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στην Αθήνα το καλοκαίρι, φυσικά στο Release Festival παρέα με τους Rhapsody Of Fire και τους Rotting Christ.

Εδώ θα βρεις πληροφορίες και εισιτήρια.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved