Με την άνοδο των streaming υπηρεσιών, πολλές εκπομπές μαγειρικής κατάφεραν να βρουν ένα «σπίτι» από το YouTube που τους φιλοξενούσε για ολόκληρα χρόνια. Χώρια του ότι αρκετά σώου μαγειρικής είχαν ήδη κοινό στην αμερικανική τηλεόραση, οι streaming πλατφόρμες έφεραν μαζί και φρέσκες ιδέες. Μετά από τις προφανείς ιδέες γύρω από τα ακριβά τραπέζια των σεφ ανά τον κόσμο και της εξερεύνησης των πιάτων σε στυλ α λα Anthony Bourdain, ο κόσμος έδειχνε να δείχνει προτιμήσεις σε πιο απλά πράγματα όπως το street food. Αλλά και αυτό ξέφτισε.
Γιατί; Γιατί ο μέσος καταναλωτής είχε και έχει στο μυαλό του πάντα αυτό που ονομάζουμε «γουρουνιά». Παρότι δηλαδή το κοινό ήταν δεχτικό στο να γνωρίσει νέες κουζίνες και πράγματα, να δει τρόπους παρασκευής πιάτων και ποτών αλλά και τεχνικές που ακολουθούν οι σεφ ανά τον κόσμο, η αγάπη για το ορθόδοξο παχυντικό φαγητό δεν σταμάτησε ποτέ. Ο καθένας στον τόπο του, έχει μία σταθερή αξία, όπως έχει ο Έλληνες το σουβλάκι, όπως ο Άγγλος το fish n’ chips κ.ο.κ. Το τηγανητό ωστόσο, είναι μία κατηγορία μόνο του. Ξέρουμε πως με τα τηγανητά, όλα γίνονται καλύτερα – εκτός από την υγεία μας δηλαδή.
Το ‘‘Fresh, Fried & Crispy’’ είναι ξεκάθαρα η επιτομή αυτού που ονομάζουμε «αμερικανιά», αλλά αυτό δεν το κάνει ούτε βαρετό, ούτε λιγότερο διασκεδαστικό. Άλλωστε αυτού του τύπου οι εκπομπές έχουν τους δικούς τους ήρωες, που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με επαγγελματίες food critics που τριγυρνούν για να δοκιμάσουν εστιατόρια με αστέρια Michelin. Οι περισσότεροι μάλιστα λένε και περίτρανα «ποιος νοιάζεται;» και ίσως και να έχουν δίκιο. Άλλωστε ο Daymon Patterson, o οικοδεσπότης του Fresh, Fried & Crispy, ξεκίνησε μία καριέρα βαθμολογώντας πιάτα από fast food, πριν περάσει στο να γράφει χιπ-χοπ τραγούδια στο YouTube και να κάνει κριτική σε πίτσες μέσα στο αυτοκίνητό του. Αυτοί οι απλοϊκοί τύποι, οι καθημερινοί, χωρίς φανφάρες και δημοσιογραφικά γαλόνια, πουλάνε δέκα φορές περισσότερο από τους στημένους δημοσιογράφους φαγητού.
Ο ‘‘Daym Drops’’ -ο Patterson δηλαδή- τριγυρνάει στα διάφορα μέρη της Αμερικής για να βαθμολογήσει αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Το τηγάνισμα. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς σε τηγανητό, από κοτόπουλο και μπιφτέκι μέχρι αστακούς, μύδια, παγωτά και άλλα γλυκά, ο Daym Drops θα τα βαθμολογήσει και θα βγάλει τον deep fried νικητή του. Κάποια από τα πιάτα είναι πραγματικά αστεία, ως προς το κομμάτι ότι οι Αμερικάνοι προσπαθούν ηθελημένα να κάνουν τα πιάτα πιο βαριά από ότι θα μπορούσαν να γίνουν – και αυτό δείχνει μία ολόκληρη κουλτούρα που βρίσκεται από πίσω. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι περιπλανήσεις του είναι τόσο διασκεδαστικές, σε σημείο μάλιστα που σε κάνει να λιγουρεύεσαι κάποια από τα πιάτα.
Τουλάχιστον αν δεν κάνει να τα τρως καθημερινά για την υγεία σου, δες τα μέσα από το ‘‘Fresh, Fried & Crispy’’. Αν μη τι άλλο, σίγουρα θα περάσεις καλά.