Θυμήσου πόσο καλά ήταν τα πράγματα πίσω στο 2009. Εντάξει μπορεί να είχαμε οικονομική κρίση αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε κορονοϊό. Όλα έμοιαζαν πολύ πιο απλά εκείνες τις μέρες.
Η τεχνολογική εξέλιξη και η σχεδόν λουκούλλεια παράδοση του 21ου αιώνα ήταν έκδηλη στις ταινίες του Todd Phillips κι αυτό το πέρασε και στους ηθοποιούς στους οποίους τελικά στήριξε και τους χαρακτήρες της πιο γνωστής του ταινίας. Μία παρέα αργόσχολων ανδρών οι οποίοι βουλοπλέουν μέσα στην καθημερινότητα τους οργανώνουν ένα εργένικο ταξίδι στο Λας Βέγκας…με λίγα λόγια…εδώ είμαστε.
Το σενάριο και οι ερμηνείες κατάφεραν να αποδόσουν με ακρίβεια ένα εγγενές zeitgeist του Δυτικού πολιτισμού και συγκεκριμένα της υπόγειας παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών. Alan (Zach Galifianakis), Phil (Bradley Cooper) και Stu (Ed Helms) ανέδειξαν και με την αξία τους ό,τι πιο χαρακτηριστικό υπήρχε εκείνη την εποχή σε αστικό πλάσμα.
Το πνεύμα της ταινίας κατάφερε να αποτυπώσει ένα συγκεκριμένο είδος κωμωδίας το οποίο είχε γεννηθεί με την έλευση του νέου αιώνα. Η εποχή του ίντερνετ και της τεχνολογίας, των κινητών και των υπολογιστών πλέον ήταν μέρος της ζωής μας κι όχι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ο ρόλος του Zack Galyfianakis σαν Alan, μία κάπως ζοφερή αλλά την ίδια στιγμή πολύ αστεία καρικατούρα ανθρώπου, τον βοήθησε να απογειώσει την καριέρα του στα ύψη.
Με δύο πολύ καλά sequel να ακολουθούν το 2011 και το 2013 η ταινία έγινε ίσως η πιο επιτυχημένη προσπάθεια να αποτυπωθεί στην μεγάλη οθόνη η λεγόμενη frat-boy comedy που απευθύνεται κυρίως σε ένα νεαρό (σχετικά) ανδρικό κοινό.
Τρεις άνδρες ξυπνάνε από μία βραδιά μεθυσιού και στο τέλος καταλήγουν να αναζητούν τον χαμένο τους φίλο. Ένα σενάριο που δεν θα μπορούσε με τίποτα να πάει χάλια εμπορικά.
Αυτό που κατάφερε όμως το Hangover ήταν να βάλει ένα τέλος στην blockbuster κωμωδία μια για πάντα. Με την τελευταία ταινία της σειράς το 2013 να βάζει κυριολεκτικά τέλος σε όλο αυτό το είδος. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι ακριβώς έφταιξε γι’ αυτόν το αναπάντεχο «θάνατο». Από τη μία οι ταινίες The 40 Year-Old Virgin, Knocked Up, Superbad και Pineapple Express πίσω από το 2007 και μετά, όλες έκαναν τρομερή επιτυχία αλλά σε κάποια στιγμή το όλο πράγμα ξεφούσκωσε απότομα.
Μία μικρή υποψία που έχουμε είναι πως μάλλον το politically correct αίσθημα που άρχισε να κυριαρχεί από το 2016 και μετά έδωσε και το τελειωτικό χτύπημα σε αυτές τις πιο κάφρικες ταινίες.
Με την συναισθηματική νοημοσύνη να μεγεθύνεται κάπως επικίνδυνα στην Δύση, κανείς παραγωγός δεν διακινδύνευε πλέον να κάνει «χοντρή πλάκα» με το κοινό. Και κάπου εδώ μπαίνει στη μέση φυσικά, τι άλλο, το χρήμα.
Όπως και να έχει πάντως το Hangover ακόμη και σήμερα είναι μία ταινία που πραγματικά απολαμβάνεις να κοιτάς.
RIP frat-boy comedy, θα μας λείψεις.
Δες εδώ σκηνές από την ταινία: