Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Philip K. Dick θεωρείται από τους σύγχρονους λογοτέχνες και κριτικούς ως ένας από τους πατεράδες της επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα δεν είναι παλιότερος από τον πρωτοπόρο Isaac Asimov, αλλά τα διηγήματά του είναι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα cyberpunk και για αυτούς τους λόγους κατάφεραν να βρουν και πιο εύκολα διέξοδο στη μεγάλη οθόνη. Από το Blade Runner μέχρι το Total Recall, οι ταινίες είναι βασισμένες στα βιβλία του Philip K. Dick και συνήθως δεν εμφανίζουν το μέλλον μας ως ευοίωνο.
Διάβασε εδώ για τον πατέρα του sci-fi, Philip K. Dick.
Ένα από αυτά τα βιβλία που δείχνουν το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας, είναι και το «Τα Τρία Στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς» από τις εκδόσεις Κέδρος, που γράφτηκε το 1965 και παρουσίασε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές ιστορίες του Dick στο μακρινό (για τότε) 2016. Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2021, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι κάποια από τα στοιχεία που παρουσίαζε ο συγγραφέας στο βιβλίο του ήταν δεόντως προφητικά.
Ένα από αυτά, ήταν και η κατάληξη του πλανήτη μας. Στο βιβλίο του Dick, η Γη έχει τόσο υψηλή θερμοκρασία, που χρειάζεσαι ειδική στολή με...ψύκτρες για να μπορέσεις να κυκλοφορήσεις καθημερινά. Τα σπίτια στα οποία ζουν οι μικρομεσαίοι πολίτες και είναι πιο κοντά στις παλιές πόλεις, έχουν μονίμως έναν κεντρικό κλιματισμό που οι άνθρωποι πληρώνουν ακριβά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Για το στόρι, οι πλούσιοι έχουν φύγει από τον πλανήτη και ζουν σε ειδικά διαμερίσματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη. Αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί πως ο πλανήτης κατέληξε έτσι μετά από μια σειρά φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, για τις οποίες προφανώς ευθύνεται ο άνθρωπος. Το όλο κονσεπτ, ολοκληρώνεται με την κατανάλωση ενός φανταστικού ναρκωτικού που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, ώστε να μεταφέρονται σε έναν χώρο ψευδαισθήσεων και να ζουν διαφορετικές ζωές, ώστε να ξεφύγουν από την ζοφερή τους πραγματικότητα.
Ας φροντίσουμε η πραγματικότητα του βιβλίου, όσον αφορά την καταστροφή του πλανήτη, να μην γίνει και η δική μας πραγματικότητα.