Για τους περισσότερους είναι λυτρωτική η επιστροφή στο σπίτι, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που νιώθουν να τους πνίγει το οικιακό περιβάλλον και να τους βυθίζει στη μελαγχολία. Αν νιώθεις κι εσύ κάπως έτσι, δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεσαι περισσότερο. Το σπίτι είναι αυτό που φταίει και όχι εσύ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το σχετικά νέο γνωστικό αντικείμενο της νευροαρχιτεκτονικής. Ο κλάδος αυτός δεν μελετά τίποτα περισσότερο από την επίπτωση του κτιριακού περιβάλλοντος στην ψυχική υγεία και τα πρώτα του συμπεράσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Η μελέτη των χώρων που διαβιούν άνθρωποι φιλοδοξεί να συνεισφέρει στον επενασχεδιασμό κάθε είδους κτιριακής δομής, από φυλακές και νοσοκομεία μέχρι σπίτια και χώρους γραφείων. Εκτός από τα στοιχεία που δρουν επιβαρυντικά για την ψυχική υγεία, περισσότερη έμφαση έχει δοθεί στην ανακάλυψη αυτών που τη βελτιώνουν ώστε να χρησιμοποιηθούν περισσότερο στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.
Πρώτος άξονας για ένα ευχάριστο περιβάλλον είναι η καλλιέργεια οικειότητας. Για παράδειγμα ο μινιμαλισμός και οι άδειοι χώρου έχουν την τάση να αποξενώνουν τους ανθρώπους από ένα περιβάλλον στο οποίο θα έπρεπε να νιώθουν άνετα. Ακόμα κι αν η γενική ακαταστασία μπορεί να προκαλέσει άγχος, έχει αποδειχθεί ότι μια μικρή κι ελεγχόμενη ακαταστασία μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά. Είναι ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβει ο οργανισμός ότι δεν έχει νόημα ένα αέναο κυνήγι της τελειότητας. Παρόμοια δράση έχουν και τα αγαπημένα μας αντικείμενα στον χώρο που θυμίζουν ευχάριστες στιγμές. Τα σουβενίρ από ταξίδια και τα δώρα από αγαπημένα πρόσωπα είναι καλό να βρίσκονται σε εμφανή σημεία.
Αν θεωρείς ότι το δωμάτιο του σπιτιού με τη μεγαλύτερη σημασία για την ψυχολογία σου είναι το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο, η νευροαρχιτεκτονική έχει μια έκπληξη. Η κουζίνα είναι το πιο καθοριστικό σημείο της οικείας. Η εστία της φωτιάς, εκεί που παράγεται το φαγητό και είναι το σημείο αναφοράς κάθε οικογένειας είναι το επίκεντρο. Μια φροντισμένη κι εξοπλισμένη κουζίνα μπορεί να δράσει αγχολυτικά ακόμα κι αν δεν κάνεις τίποτα σε αυτό το δωμάτιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ενθαρρύνεται η κατασκευή ανοιχτών κουζινών πλέον. Η έλλειψη τοίχου μεταξύ της κουζίνας και του σαλονιού και άλλων χώρων διαχέει φυσικά την αίσθηση της θαλπωρής σε μεγαλύτερη επιφάνεια.
Η τελευταία συμβουλή που δίνει η νευροαρχιτεκτονική όταν διαλέγεις αντικείμενα για τον εσωτερικό διάκοσμο είναι η αποφυγή αντικειμένων με γωνίες. Όχι, δεν είναι μέτρο προστασίας για να μην χτυπήσεις όπως όταν ήσουν μωρό, αν και η γενική ιδέα από πίσω είναι η ίδια. Οι καμπύλες ως λιγότερο απειλητικές επιφάνειες έχουν την τάση να λειτουργούν χαλαρωτικά και να δημιουργούν μια αίσθηση φυσικού περιβάλλοντος. Οι ευθείες γραμμές και οι γωνίες μπορεί να δίνουν λύσεις και ευκολίες στον σχεδιασμό, αλλά ως τέκνα της ανάγκης είναι πολύ μακριά από αυτό που αντιλαμβάνεσαι υποσυνείδητα ως φυσιολογικό.