Και μόνο που ακούς τον όρο Gun Fu σε μπερδεύει. Είναι κάποιο παρακλάδι του κουνγκ φου; Είναι κάποια ταινία πολεμικών τεχνών που σου ξέφυγε; Είναι καινούργιο κλαμπ στην Παραλιακή; Ωστόσο ίσως κάποιοι να έψαξαν τον όρο όταν άκουσαν τον Keanu Reeves να το σχολιάζει σε συνεντεύξεις του για τις ταινίες του John Wick. Γιατί το Gun Fu είναι μία εξαιρετική χορογραφία πολεμικών τεχνών και όπλου αλλά υπάρχει πολύ πριν ο Keanu αποφασίσει να παίξει τον πληρωμένο δολοφόνο.
Ουσιαστικά το gun fu είναι «παιδί» του σκηνοθέτη John Woo, πιονέρου του νεότερου σινεμά των action movies. Ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ από την δεκαετία του 70 και έφερε όλη την γνώση του στο Hollywood με παραγωγές που θυμάσαι ακόμη, όπως το Face Off με τους John Travolta και Nicholas Cage, το δεύτερο installment του Mission Impossible, το Paycheck και το Big Hit. Δυστυχώς έχει υπάρξει παραγωγός και σε ταινίες τύπου Bulletproof Monk, αλλά ο Chow Yun Fat είναι ένας ηθοποιός που δουλεύει μαζί του από τα 80s και είναι και προσωπικοί φίλοι. Και ήταν πάνω σε αυτόν τον ηθοποιό, που ο John Woo πειραματίστηκε για πρώτη φορά με το gun fu και την ταινία A Better Tomorrow του 1986, που μπορείς να την δεις στο YouTube σε remastered έκδοση. Ο Chow Yun Fat συνέχισε τις gun fu φιγούρες και σε άλλες ταινίες του ασιατικού κινηματογράφου, όπως το God of Gamblers του σκηνοθέτη Wong Jing.
Αν την παρατηρήσει κανείς μοιάζει περισσότερο με κινέζικο καοϋμπόικο έργο που όλοι σκοτώνουν τους πάντες, αλλά οι βάσεις είχαν ήδη οριστεί. Δύο όπλα στα χέρια και κουνγκ φου χορογραφίες που περιελάμβαναν από κωλοτούμπες στον αέρα, μέχρι άλλες πιο πολύπλοκες φιγούρες, που θα σε έκαναν να νομίζεις ότι βλέπεις επίδειξη από μοναχούς Σαολίν. Ή και όχι. Γιατί όσο περνούσε ο καιρός, το gun fu λατρεύτηκε και από άλλους σκηνοθέτες του action genre που έδωσαν την δική τους χαρακτηριστική χροιά στις σκηνές μάχης. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τις πολεμικές τέχνες, το gun fu είναι κάτι τελείως χορογραφικό που δεν θα μπορούσε να δουλέψει σε μία πιθανή αληθινή κατάσταση. Παραμένει όμως πάρα πολύ εντυπωσιακό.
Όταν οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε αυτό, αποφάσισαν πως έπρεπε να δείχνει λίγο πιο θεαματικό από ότι στον ασιατικό κινηματογράφο. Διαφορετικά δεν θα είχε καμία διαφορά από τις υπόλοιπες ταινίες όπου έπεφτε αγνό πιστολίδι. Ήταν ο λόγος που οι Wachowski’s έφεραν τον Yuen Woo-ping για να διδάξει πολεμικές τέχνες τους πρωταγωνιστές του Matrix, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν το made in USA δικό τους gun fu. Και η αλήθεια είναι πως τα πήγαν αρκετά καλά, καθότι ξεκίνησαν ένα νέο ρεύμα. Ο σκηνοθέτης που πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα στο κομμάτι του gun fu, ήταν ο Kurt Wimmer. O Wimmer που ήταν μεγάλος φαν του Bruce Lee, ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία πολεμικών τεχνών στις κινήσεις. Στα γυρίσματα του Equilibrium με τον Christian Bale και τον Sean Bean, ο Wimmer έφερε τον χορογράφο Jim Vickers που δημιούργησε ένα δικό του στυλ gun fu για την ταινία, το οποίο το ονόμασε gun kata. Ήταν μάλιστα το υπερόπλο τακτικής των Clerics που χρησιμοποιούσαν για να είναι αποτελεσματικοί. Το gun kata περιείχε στοιχεία από τα πέντε παραδοσιακά ζώα του kung fu, ενώ στις σκηνές μάχης σώμα με σώμα (ή μάλλον πιστόλι με πιστόλι), o Vickers χρησιμοποίησε κινήσεις από Wing Chun.
Λίγο καιρό αργότερα, θα το έκανε ξανά στην ταινία Ultraviolet με την Milla Jovovich. Το gun fu ήταν περισσότερο αρμονικό και όχι τόσο γρήγορο και επιθετικό όσο εκείνο του John Preston, του χαρακτήρα που έπαιζε ο Christian Bale στο Equilibrium. Η νεότερη και τελευταία εξέλιξη του που περιέχει αλλαγές από όπλα σε χέρια, είναι σε ταινίες όπως τα John Wick και τα Raid. Το «πρόβλημα» είναι πως αυτές οι ταινίες δεν περιέχουν καθόλου κουνγκ φου. Ο Keanu Reeves προπονήθηκε κυρίως πάνω σε judo και jiu jitsu, ενώ στα Raid ο ίδιος ο Iko Uwais ήταν δάσκαλος χρησιμοποιεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στοιχεία από silat.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το Gun Fu κατάφερε να μείνει για τα καλά στον κινηματογράφο. Και όλα αυτά, χάρη στον John Woo που θέλησε να παντρέψει τις action ταινίες του σινεμά του Χονγκ Κονγκ με εκείνες του Hollywood. Και τα κατάφερε.