Ο Henry Miller ήταν ο βλάσφημος θεός των 60’s. Τα έκανε όλα άνω κάτω αλλά ταυτόχρονα όλοι του έβγαζαν το καπέλο και του έδειχναν σεβασμό.
Γεννήθηκε το 1891 στη Νέα Υόρκη. Το 1930 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και το 1934, με τη χρηματοδότηση της Αναΐς Νιν, εκδίδει τον Τροπικό του Καρκίνου.
Το 1939 κυκλοφορεί ο Τροπικός του Αιγόκερω και μετά έρχεται στην Ελλάδα, όπου ζει περίπου έξι μήνες.
Φιλοξενήθηκε από τον Λώρενς Ντάρελ στην Κέρκυρα, επισκέφθηκε την Αθήνα, την Πελοπόννησο και αρκετά νησιά και συναναστράφηκε τον Γιώργο Σεφέρη, τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.
Παλαιοβιβλιοπωλείο: Ένας παράδεισος γνώσης στο κέντρο της Αθήνας
Κατάφερε να εξοργίσει τον λογοτεχνικό κόσμο και να ανατρέψει τα κοινωνικά ταμπού μίας εποχής που άλλαζε ριζικά σε όλα τα επίπεδα.
Τα έργα του θεωρούνται σήμερα κλασικά, οι ιστορίες του διδάσκονται στα πανεπιστήμια και στα μαθήματα δημιουργικής γραφής σε όλο τον κόσμο.
Ο Τροπικός του Καρκίνου και Ο Τροπικός του Αιγόκερω, τα πρώτα βιβλία που τον έκαναν ένα ποπ είδωλο ήταν η αφορμή να τον διαβάσουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Η πατρίδα του είδε ωστόσο τα πράγματα αλλιώς και για δεκαετίες απαγόρευσε την κυκλοφορία των έργων του, λόγω του υπερβολικού σεξ και της γλώσσας που έσπαγε όλα τα όρια και τα σύνορα του καθωσπρεπισμού.
Richard Brautigan: O συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά
Αυτό άλλαξε για πρώτη φορά με δικαστική απόφαση στα μέσα της δεκαετίας του '60, αλλά ακόμα και τώρα χαίρει μεγαλύτερης εκτιμήσεως στην Ευρώπη παρά στην πατρίδα του.
Ναι, ο Miller ήταν στην ουσία του από πάντα ένας Ευρωπαίος. Η Αμερική ποτέ δεν δέχτηκε το έργο του όπως θα του άξιζε.
Με τα μυθιστορήματά του Τροπικός του Καρκίνου (1934), Τροπικός του Αιγόκερω (1939) και Μαύρη Άνοιξη (1936), ο Μίλερ εγκαινιάζει ένα νέο συγγραφικό ύφος εν μέρει αυτοβιογραφικό, εν μέρει φιλοσοφικό και αφηγηματικό.
Στην δική του αντίληψη, η ανθρώπινη φυλή είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν ζούσε στην πραγματικότητα, απλώς υπήρχε, μπερδεύοντας τις σκέψεις της και τους φόβους της με την πραγματικότητα.
Υπήρξε τεράστια επιρροή για τον Charles Bukowski και άλλους Αμερικάνους συγγραφείς του περιθωρίου.
Η τελευταία αναπνοή του Charles Bukowski
Μετά από περίπου μισό αιώνα λογοκρισίας στις ΗΠΑ, τα βιβλία του σήμερα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των δημόσιων βιβλιοθηκών.
Ο Miller έχει πάντα ένα αξιόλογο κοινό και έχει διαβαστεί από γενιές ολόκληρες. Τα έργα του δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστούν και για τον επιπλέον λόγο ότι κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία της λογοκρισίας.
Ίσως ο Henry Miller να είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε άσεμνη γλώσσα σε μεγάλο βαθμό μέσα στα κείμενα του κι αυτό ήταν που τον έκανε ξεχωριστό μέσα στη μάζα.
Ήταν ένας πρωτοπόρος κι ένας μάστορας της γλώσσας, επέλεξε να είναι ακραίος και γενναίος από το να περπατήσει σε ασφαλή λογοτεχνικά μονοπάτια όπως έκαναν τόσοι άλλοι της γενιάς του.
Αυτό όμως τον αποζημίωσε στο έπακρον, όπως φυσικά κι εμάς που τον διαβάζουμε μέσα στα χρόνια.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Henry Miller: