Διαβάζαμε τις κριτικές και φοβόμασταν. Τον σταύρωσαν τον Venom τα περισσότερα ελληνικά media. H αλήθεια βέβαια, είναι πως ακόμη προσπαθούμε να μάθουμε το γιατί. Κάποιοι, ίσως περίμεναν να δουν κάτι αντίστοιχο του Deadpool. Άλλοι ίσως να έψαχναν την ατμόσφαιρα «α λα Nolan» που είχαν τα Batman Begins και Μan of Steel. Αποκορύφωμα, κάποιες δηλώσεις του τύπου «την ταινία δεν την σώζει ούτε ο Hardy».
Σεβαστά όλα, ωστόσο εμείς εδώ στο team που πήγαμε και την είδαμε, γνωρίζαμε πάνω-κάτω τι να περιμένουμε σε μία ταινία που προορίζεται για blockbuster. Kαι για πρώτη ταινία -αν σκεφτεί κανείς ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο, το Venom δεν είναι καθόλου κακό.
Και οι λόγοι είναι οι παρακάτω.
Ο Τοm Hardy σώζει την ταινία και με το παραπάνω
Παρότι η αμερικανιά ξεχειλίζει μέχρι και στην προφορά του, ο Hardy έκανε παραπάνω από καλή δουλειά σαν Eddie Brock. Πράγματι υπήρξε περίοδος που ο Brock έφυγε από τη Νέα Υόρκη επειδή ο Peter Parker του κατέστρεψε την καριέρα. Ήταν αρκετά έξυπνο και αναγκαίο να ξεκινήσει η ιστορία μακριά από τον Tom Holland, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ο χαρακτήρας του. Ο Hardy υιοθέτησε εξαιρετικά τα στοιχεία του Brock. Είναι ο τύπος που κάνει τα πάντα για να βγάλει ένα καλό στόρι σαν ρεπόρτερ – ακόμη και να κλέψει πληροφορίες αν χρειαστεί. Δεν ήταν υπερβολικός, δεν ήταν macho σαν να παίζει τον Bane. Ήταν όσο έπρεπε. Ενδεχομένως με τα 30 λεπτά γυρισμάτων που κόπηκαν να μπορούσαμε να δούμε και μία πιο σκοτεινή πλευρά του, αλλά η πρώτη κινηματογραφική γνωριμία στο ντεμπούτο του Venom στην ίδια του την ταινία, ήταν κάτι παραπάνω από αξιόλογο. Επίσης να μην ξεχνάμε τις πίκρες που μας άφησε ο Venom του Sam Raimi.
YΓ.: Γελάσαμε αρκετά με το ότι ο Brock παρουσιάστηκε σαν φτασμένος ρεπόρτερ με δική του εκπομπή.
Το στόρι γύρω από τον συμβιωτή δεν είναι τελείως άκυρο
Το στοιχείο που έλειπε και κάνει την διαφορά, είναι πως ο συμβιωτής είχε περάσει αρχικά από το τομάρι του Peter Parker. Ο λόγος που ο Brock τα πηγαίνει τόσο καλά μαζί του, δεν είναι μόνο το ταίριασμα του DNA αλλά το κοινό τους μίσος για τον Spider-Man. Πράγματι το έφερε μαζί του ο αστροναύτης γιος του J.J. Jameson -ο εκδότης της Daily Bugle- και πράγματι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί συμβιωτές που ανήκουν στην εξωγήινη φυλή που ονομάζεται Klyntar και λιγουρεύονται να μας φάνε ζωντανούς. Άλλη μία αλήθεια που εμφανίζεται στην ταινία είναι ότι ο συμβιωτής είναι θανατηφόρος για τον ξενιστή αν δεν τρέφεται σωστά και ακριβώς γι’ αυτό είδαμε τον Brock να παρουσιάζει πρόβλημα στην καρδιά του. Οι κομικόφιλοι ξέρουν πως ο Eddie βρίσκεται σε μία διαρκή μάχη με τον συμβιωτή που πότε ξεφεύγει και πότε μπαίνει στη γραμμή ακολουθώντας τον Brock. Και ναι, το λες και εξωγήινο διπολισμό.
Είναι anti-hero ή όχι ο Venom;
Αυτή ίσως είναι η πιο σπουδαία ερώτηση που προκύπτει σε κάποιον από την ταινία. Ο Venom είναι κακός, αλλά ο Brock είναι απλά χαμένος από το μίσος του για τον Peter Parker. Πέρα από αυτό, δεν φημίζεται στο να καταστρέφει τον «άμαχο πληθυσμό». Αυτή είναι δουλειά ενός άλλου παλικαριού που λέγεται Carnage και διαλύει ό,τι βρίσκει στο διάβα του. Όμως αυτό που κάνει τον χαρακτήρα του Venom ιδιαίτερο, είναι η προσπάθεια του Brock να ξεχωρίζει το λάθος από το σωστό. Αυτό τον κάνει έναν εναλλακτικό Punisher και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι βαρετός, αν και παραμένει ο πιο αδύναμος από την κομπανία των συμβιωτών. Ωστόσο έχουμε χρόνο -και ταινίες- για να τον δούμε να εξελίσσεται σε κάτι πιο σκοτεινό. Αυτό που πρέπει κάποιοι να θυμούνται για να μην απογοητεύονται, είναι πως ο Venom δεν προοριζόταν ΠΟΤΕ από την παραγωγή για να γίνει κάτι σαν τον Deadpool. Υπάρχει όμως η ευκαιρία, να «χτίσει» το δικό του όνομα.
«Τι δουλειά είχε η Michelle Williams με τον συμβιωτή;»
Άλλη μία γκρίνια που ειπώθηκε ήταν η αποκαλούμενη «αμερικανιά» της παραγωγής, να φορέσει η Michelle Williams τον συμβιωτή. Ο Venom συγκεκριμένα, έχει περάσει από πολλούς ξενιστές – παρότι στο τέλος κατέληξε και πάλι στον Eddie Brock. Όμως στα κορυφαία 90s που οι περισσότερες ιστορίες της Marvel είχα ξεκινήσει τους πειραματισμούς, η Anne Weying είχε φορέσει πράγματι τον συμβιωτή για να μεταμορφωθεί σε She-Venom. Στο ίδιο κόμικ ήταν μάλιστα αυτή που τον έπεισε να αφήσει πίσω του την βεντέτα με τον Spider-Man και να επικεντρωθεί στον εαυτό του. Αυτό είναι το στόρι που είδαμε παιδιά. Το αν αρέσει ή όχι είναι κάτι άλλο, αλλά κανείς δεν «ξεστράτησε» από την γενική εικόνα που ήθελε να δώσει η Marvel.
Ήταν τελικά αδύναμο σεναριακά;
Δεν κατάλαβα ποτέ, πως χαρακτηρίζεις μία ταινία δράσης «αδύναμη σεναριακά». Ως προς το τι; Ότι δεν έπεσε αρκετό ξύλο; Ότι δεν πέρασε μήνυμα για «ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο;». Ή επειδή δεν είδε κάποιος στοιχεία από Lars von Trier στην ταινία; Αυτά συμβαίνουν με τις περιπέτειες και κυρίως όταν ξέρεις πως θα παρουσιαστούν σαν μπλοκμπάστερ. Ας μην γελιόμαστε μεταξύ μας. Το Venom ανήκει στις ταινίες που πρέπει να σημειώσουν εισπράξεις ώστε να βεβαιωθεί η παραγωγή ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό και για επόμενες. Διαφορετικά έχουν ένα κάρο ιδέες για το ποιος ήρωας είναι το επόμενο πείραμα να αποκτήσει την δική του ταινία και να ξεκινήσει κάτι καινούργιο.
Αξίζει να πας
Και με το παραπάνω μάλιστα. Είναι μία ταινία που υπάρχει ωραία δράση, το απαραίτητο χιούμορ του «τόσο-όσο» και με ερμηνείες που δεν θα σε κάνουν να μπαίνεις στην διαδικασία να το συγκρίνεις με αποτυχίες τύπου Green Lantern. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μία Marvel ταινία που ακολουθεί συγκεκριμένη συνταγή και έφερε ένα μεγάλο όνομα, τον Tom Hardy, να κάνει boost στο χτίσιμο του anti-hero και να κερδίσει μία θέση δίπλα στις άλλες μαρβελικές. Ήταν μία ταινία που ενδεχομένως να ήταν σούπερ με τα 30 λεπτά που της αφαιρέθηκαν, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν αξίζει το σταύρωμα που της έριξαν κάποιοι.