pexels Οι νέοι θυσιάζουν την ψυχική τους υγεία για την καριέρα

Σε αντίθεση με όσα πιστεύεις για τους “τεμπέληδες” νέους, μία τελευταία έρευνα έρχεται ν’ ανατρέψει τα πάντα.

Η Gen Z το ένα, η Gen Z το άλλο. Το έχεις ακούσει αρκετές φορές. Θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, δε δουλεύουν, είναι αργόσχολοι, μπλα, μπλα, μπλα. Σου έχουμε νέα. Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα, οι νέοι, όχι απλώς δεν είναι τεμπέληδες, αλλά θυσιάζουν την ψυχική τους υγεία για την καριέρα. Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το The Prince’s Trust και το LADbible Group αναδεικνύει μια ανησυχητική τάση: Σχεδόν οι μισοί νέοι (47%) παραδέχονται ότι θυσιάζουν την ψυχική τους υγεία για να εξασφαλίζουν μία επιτυχημένη καριέρα. 

Για την ακρίβεια, η αναζήτηση σταθερότητας αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη προτεραιότητα για πολλούς νέους. Το 72% την αναγνωρίζει ως τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία τους, επισκιάζοντας παραδοσιακούς δείκτες, όπως η επαγγελματική ικανοποίηση. Αυτή η μεταβολή στις αξίες υποδηλώνει μια αυξανόμενη έμφαση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες σε βάρος της μακροπρόθεσμης ικανοποίησης από την εργασία. Η επιδίωξη οικονομικής σταθερότητας έχει οδηγήσει πολλούς νέους να δίνουν προτεραιότητα στην εργασία έναντι των προσωπικών σχέσεων και της αυτοφροντίδας. Σχεδόν οι μισοί (46%) αναφέρουν ότι περνούν λιγότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους, ενώ το 31% παραμελεί τα χόμπι και τα ταξίδια.

 

 

Αυτές οι θυσίες είναι ακόμη πιο έντονες στις μειονεκτούσες ομάδες. Το 62% των νέων που ζουν σε κοινωνική στέγαση ή έχουν ευθύνες φροντίδας παραδέχονται ότι θυσιάζουν την ψυχική τους υγεία για να προοδεύσουν στην καριέρα τους. Αυτή η ανταλλαγή γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική όταν λαμβάνουμε υπόψη ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες (52%) είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την κοινωνική τους ζωή για να επιτύχουν επαγγελματικά. Επιπλέον, το 32% θα θυσίαζε την ψυχική του υγεία και το 33% την σωματική του ευεξία.

Είναι το «πίστεψε στον εαυτό σου» το μεγαλύτερο κλισέ της επιτυχίας;

Η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι νέοι τούς οδηγεί συχνά στο να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων έχει εργαστεί σε περισσότερες από μία δουλειές κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 18% να το κάνει μέχρι και σήμερα. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτήν την τάση είναι η κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών (35%) και η οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς τους (33%). Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) όσων κάνουν πολλές δουλειές το κάνουν επίσης για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση της σημασίας της ψυχικής υγείας κατά την πορεία προς την επιτυχία.

 

 

Οι νέοι οφείλουν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στις οικονομικές φιλοδοξίες και την προσωπική ευτυχία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved