Μια μπάλα παγωτού από «χρυσάφι»

Στην τριάδα της Ε.Ε. η Ελλάδα στο κόστος παραγωγής παγωτού.

Και εκεί κάποτε που έπαιρνες το παγωτάκι σου για να δροσιστείς κατά τη διάρκεια του θέρους, τώρα μάλλον πρέπει να το κόψεις και αυτό. Πάνε οι εποχές που το παγωτό ήταν μία απλή απόλαυση, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το παγωτό μας είναι από τα πιο ακριβά της Ευρώπης. Και σκεφτόμαστε πόσα ακόμη μας περιμένουν από Σεπτέμβριο; Η βαριά σκιά της ακρίβειας έχει πέσει πάνω μας και δεν φαίνεται να κινείται.

Έλληνες μοιράζονται τους λόγους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα

Στις τρεις πρώτες χώρες με το υψηλότερο κόστος παραγωγής παγωτού κατατάχθηκε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Αρχικά για να σκεφτείς την απογοήτευσή μας, από τα στοιχεία προκύπτει ότι την πρωτιά κατέχει η Αυστρία με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνεις, πόσα κοινά έχει η χώρα μας με την Αυστρία; Κανένα βασικά, ρητορικό είναι το ερώτημα.

Την πρώτη τριάδα ακρίβειας παγωτού είναι Ουγγαρία: 4,8€/ λίτρο και Ελλάδα: 3,7€/ λίτρο.

Παγωτό σε όλη την Ευρώπη

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, το 2023, η ΕΕ παρήγαγε 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός με 612 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο, δεύτερη η Γαλλία και τρίτη η Ιταλία, παρότι αυτό για την χώρα του παγωτού μας φαίνεται παράξενο.

Η ακρίβεια φαίνεται να οφείλεται στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και ειδικότερα της ζάχαρης, του κακάο και του γάλακτος, δημιουργώντας πίεση για αύξηση στην τιμή της λιανικής.

Κατά την Σοφία Βούλτεψη οι διακοπές στο νησί είναι απαγορευτικές για τους Έλληνες

Συγκεκριμένα στην αγορά, η τιμή λιανικής ξεκινά φέτος από τα 4 ευρώ το κιλό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 ευρώ Πιο συγκεκριμένα, στα ζαχαροπλαστεία οι τιμές φτάνουν στα 15 – 24 € / κιλό. Στα σουπερμάρκετ τα ιδιωτικής ετικέτας κυμαίνονται από 4€/ κιλό και οι γνωστές εταιρίες στα 10-17€/ κιλό. Πάντως, το φθηνότερο παγωτό συναντάται, βάσει της Eurostat, σε: Γερμανία: 1,8€ / λίτρο, Λιθουανία: 1,9€/ λίτρο και Τσεχία: 2€/ λίτρο.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως είναι η σοκολάτα και ζάχαρη φέρνουν αύξηση και στο παγωτό. Η αλήθεια είναι ότι πήγαμε πρόσφατα να πάρουμε μία μπάλα παγωτό σε περιοχή στα Βόρεια Προάστια και κόστιζε γύρω στα 4 εύρω. Και πραγματικά σκεφτόμασταν μία μπάλα παγωτό αξίζει 4 ευρώ. Ευτυχώς, με όλη αυτή την ακρίβεια αποκλείεται να παχύνουμε, ποιος θα πάρει δέκα ευρώ παγωτό. Μάλιστα, το 2023 η τιμή του παγωτού έφτανε στα 3 ευρώ, ενώ ακρίβεια συναντάται και στα συσκευασμένα παγωτά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved