Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσα βγάζουν όσοι κερδίζουν μετάλλιο;

Δεν είναι μόνο «η τιμή των όπλων».

Στην Αρχαία Ελλάδα, η στέψη του Ολυμπιονίκη με το κότινο, δηλαδή στεφάνι από κλαδί ελιάς, ήταν η μέγιστη τιμή, για τον αθλητή και την πόλη που λάμβαναν διακρίσεις. Ωστόσο, σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα, αφού πέρα από την περηφάνια και την τιμή που υπάρχουν στις διακρίσεις, σίγουρα και οι οικονομικές απολαβές δεν παίζουν μικρό ρόλο. Και μπορεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να μη δίνει χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, αρκετές χώρες όμως ανταμείβουν τους αθλητές τους με μπόνους. Ειδικότερα, με βάση πληροφορίες που συγκέντρωσε το CNBC από εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και αθλητικές ενώσεις δεν λες και άσχημα τα χρήματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βούλιαξαν στα βρόμικα νερά του Σηκουάνα

Ειδικότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που πραγματοποιούνται στο Παρίσι, μαζί με το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο, οι Ολυμπιονίκες φεύγουν με τη μασκότ των Αγώνων και με ένα χρυσό κουτί, με το έργο του Παριζιάνου δημιουργού Αλμπέρτο Γκατόνι. Ωστόσο, η ανταμοιβή για τους μεταλλιούχους δεν σταματά εκεί. Παρόλο που η ΔΟΕ δεν παρέχει χρηματικά βραβεία για τις επιτυχίες των αθλητών, αρκετές χώρες προσφέρουν σημαντικά χρηματικά κίνητρα στους αθλητές τους ως αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτυχιών τους.

 



Συγκεκριμένα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη προσφέρουν τις υψηλότερες πληρωμές για τους Ολυμπιακούς νικητές τους. Τα χρηματικά κίνητρα για τους αθλητές του Χονγκ Κονγκ που αγωνίζονται στο Παρίσι αυξήθηκαν κατά 20% από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα λάβουν 768.000 δολάρια όπως ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ο γενικός γραμματέας διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Chan Kwok-ki.

Η Σιγκαπούρη δίνει στους Ολυμπιονίκες 1 εκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης -745.300 δολάρια- για το χρυσό. Άλλες κυβερνήσεις που έχουν εξαψήφια χρηματικά έπαθλα για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες τους περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τη Μαλαισία, το Καζακστάν και την Ινδονησία.

Η Αριάδνη και η Πολυνίκη είναι το φωτεινό πρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού

Η χώρα υποδοχής Γαλλία φέρεται επίσης να έχει αυξήσει τα χρηματικά της κίνητρα. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες αναμένεται να λάβουν από 80.000 μέχρι 15.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που πρόσφεραν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στην Ινδία λαμβάνουν χρηματικές ανταμοιβές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον εθνικό αθλητικό φορέα της, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δίνει στους χρυσούς Ολυμπιονίκες 7,5 εκατομμύρια ρουπίες (90.000 δολάρια), ενώ η Ινδική Ολυμπιακή Ένωση προσφέρει ξεχωριστά 10 εκατομμύρια ρουπίες.

 

 


Εκτός από χρήματα, ορισμένοι αθλητές αναμένεται να λάβουν επιπλέον κέρδη, όπως διαμερίσματα και αυτοκίνητα τόσο από κυβερνήσεις όσο και από ιδιωτικές εταιρείες. Για παράδειγμα, οι αθλητές του Καζακστάν μπορούν να κερδίσουν 250.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο, 150.000 δολάρια για το ασημένιο και 75.000 δολάρια για το χάλκινο. Το κράτος μοιράζει επίσης διαμερίσματα στους ολυμπιονίκες.

Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες στη Μαλαισία φέρεται να πρόσφεραν άλλα κίνητρα, όπως διαμερίσματα με πολυτελή εξυπηρέτηση ή πρόσθετα μετρητά. Τέλος, στους Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας απονέμονται συντάξεις εκτός από το χρηματικό έπαθλο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας έχουν επίσης τη δυνατότητα για ισόβια μηνιαία σύνταξη ενός εκατομμυρίου γουόν.

Δεν είναι και άσχημα, σωστά; 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved