Assosiated Press Ένα «Μεγάλο Ουφ» χωρίς ανακούφιση

Τι έπεται άραγε έπειτα από την μεγάλη ανατροπή στις γαλλικές εκλογές.

Και τελικώς ήρθαν τα πάνω-κάτω στην Γαλλία. Το αποτέλεσμα-ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου σαφώς και είναι το πρώτο θέμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ένα αποτέλεσμα που ήρθε κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρί Λεπέν να κερδίζει τον δεύτερο γύρο, μια εξέλιξη που στα δικά μας μάτια θύμισε λίγο το «μεγάλο ράλι» του Χάρη Δούκα και τη νίκη στις δημοτικές εκλογές, όταν έγινε Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων.

 

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίς τη Δευτέρα, ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου λαμβάνει 182 έδρες, μπροστά από την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Μακρόν, που δείχνει να συγκεντρώνει 168 έδρες. Ένα σκηνικό που κάνει τον γύρο του κόσμου, και αποκαλείται «Μεγάλο Ουφ» από τον Γαλλικό Τύπο σαν ανακούφιση του κόσμου.

 

edres

 

Θα έρθει όμως η ανακούφιση;

Λίγες μέρες μετά την νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία από τις μεγαλύτερες ήττες των Συντηρητικών στην ιστορία, το «λαϊκό» επιφώνημα συνεχίστηκε και στη Γαλλία με τη νίκη της Αριστεράς.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, το γαλλικό κοινοβούλιo επιπλέει σε αχαρτογράφητα νερά καθώς για τη συγκρότηση της πλειοψηφίας των εδρών (τουλάχιστον 289 από τις 577 έδρες) για την γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα χρειαστεί η συνεργασία μεταξύ τουλάχιστον δύο εκ των τριών πολιτικών «μετώπων» (Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, Κεντρώοι του Μανουέλ Μακρόν και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν) κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει εντελώς απίθανο.

 

 

Οι γαλλικές «γλώσσες» κάνουν λόγο ότι ο Μακρόν έχει ελπίδα να ξαναβγεί πρωθυπουργός, καθώς υπάρχει δυνατότητα αυτή να έρθει από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.

Ωραίος τίτλος το «Μεγάλο Ουφ» αλλά στην πράξη μόνο ανακούφιση δεν φέρνει. Τουλάχιστον για την ώρα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved